Pošto mi nužno treba eksterni HDD, nakon dosta proučavanj došao sam do zaključka da bi eksterno kućište plus obični HDD bili naj kombinacija.
1) ta kombinacija me dođe isto ili manje od retail eksternog HDDa u početku, i
2) u slučaju kupnje novih diskova, trošak bi bio samo novi HDD. naravno, ako uzmem u obzir da ne bih stalno postojeće diskove vadio i ponovo stavljao u kućišta zbog rizika oštećivanja nego možda jedanput mjesečno kad se jedan napuni i sl.
e sad, mnoge se teme vode na temu brzine HDDa, a mene, u cilju izbora best-buy diska, zanima kolika je razlika u brzini između SATA i PATA diskova, zatim između 7200 okretaja i nižih, te između 2,5` i 3,5 `jer kupujem isključivo kućište sa USB konekcijom.
što će reći, ako je brzina USB-a najniža i automatski ograničava iskorištavanje brzinskih potencijale samog diska, koliko je onda bitno je li sučelje PATA i SATA, ili kolika je brzina okretaja?
bonus pitanje: da li postoje kućišta u koja mogu ići 2,5 i 3,5 diskovi ? i tu se još dvoumim
p.s. svašta sam nadrljao ovdje onako laički, pa reko da pitam ovdje jel istina i onda se bacim na kupovinu