View Single Post
Staro 22.05.2008., 10:57   #5
yedwy
Beskorisna bitanga...
Moj komp

yedwy's Avatar

Datum registracije: Aug 2004
Pitam te zato jer nema baš nekih razlika između IDE i native SATA moda za desktop/laptop uporabu (najčešće) niti u brzini rada niti ponašanju diskova (postoje nekad problemi ali nemam utisak da ih ti imaš ili?) i zato mi nije jasno inzistiranje na native SATA modu, zapravo većina laptopa niti nema te opcije (vista promocija) i dobar dio ljudi psuje svu rodbinu proizvođačima kad na to stavlja XPe baš radi tog pa mi je smješno da ti koji imaš opciju inzistiraš na native SATA modu...
E da i IDE mod nije nikakav safe mod to se nemre uopće uspoređivati jer jako sumnjam da puno ljudi koristi hotswap a jedino još NCQ postoji kao potencijalni feature koji bi mogao nedostajati (nisam siguran dali radi ili ne u IDE modu, neki vele da radi, drugi da ne radi, i programi za dijagnostiku su isto kontroverzni - na nvidija čipsetima) ali njega na desktopu (posebno aktualnu verziju u današnjim diskovima) nećeš baš primjetiti odnosno nebi trebao...

Ali nije bitno da teoretski može se napraviti tako da instaliraš pod IDE modom, instaliraš drivere za SATA kontrolere, makneš sve IDE kanale i kontrolere u Device Manageru i rebootaš stroj, onda promjeniš u SATA mod, rebootaš opet radi BIOSa, čekaš da nađe diskove i kontrolere, rebootaš još jednom (tražit će te nakon instalacije) i onda bi nakon toga trebalo raditi, bar je tako sa nvidia čipsetom i njihovim driverima, sad dal ICH radi isto to neznam jer nisam na njemu to radio ali princip bi trebao paliti...