Evo ja ću ti reć jednu konkretnu stvar koja je bolje odrađena u loadanju aplikacija, ako imaš nešto na sistemskom disku podjeljenom na dvije particije (c: i d

i na toj d: se nalazi paaa recimo 150GB dokumentaraca (o korištenju viste i xpa...

) koji su redovito i ljepo fragmentirani i ti pošalješ iste da se prže na DVD sa npr 16x brzinom i onda pokreneš sa desktopa shortcut za ff, thunderbird ili exel da u popis upišeš svoje vrijedne filmove...
Rezultat na XPu - sve se smrzne, na baru od nere vidiš kako ti buffer popunjenje klizi prema dole i nemožeš ništa raditi, svako iduće pikanje po ekranu će samo produljiti čekanje i još više povećati šansu za pizdarije s lošim DVDom...
Razlog - XP ide to lodati sa tog istog diska i s obzirom da mora šetati glavurdu simo tamo fino sam sebe ukopava jerr pada drastično transfer rate...
Rezultat na Visti - progi se digne trenutno i bez štucanja jer je već preloadan u memoriju kao najkorištenija aplikacija i s diska se eventualno pročita nekoliko kb umjesto nekoliko desetina megabajta i naravno ne čekaš nimalo...
Onda dok sam još bio na SC procesoru radio sam u nekoliko navrata kodiranje DivXa i kad god bi to stavio na XPu da komp žvače skoro je neostvarivo bilo raditi nešto drugo jer je encoder zajaho cpu na 100% i doviđenja bato, sve je štekalo (sad će neko primjetiti da se to na DCu ne događa - to je istina ali dosta raje ima sc procesore još i danas) a na Visti se to NE dešava, tamo kad upališ bilo kakav jahajući progi automatski service koji je za to namjenjen (mislim da je to inaj multimedia prioritizing ali neznam točno) raspodjeli prioritete kako treba da čovjek može raditi kolko tolko normalno na kompu (da se razumijemo thunderbird i ff su štekali, da o photoshopu ili sl ne pričam) naravno to isto se može ručno dobiti otvaranjem task managera i smanjivanjem prioriteta procesu kodera ali em je to zahebancija, a em dosta ljudi to niti nezna, i iako je to sa DC procesorom znatno manji problem svejedno je i tamo bolja raspodjela opterećenja, posebno kad je jako visoki load procesora, npr kod gledanja HD videa na XPu isti štuca a na Visti ne - sa istim codecom...
Evo tek tolko par primjera koja sam ja kao laik primjetio...
Plus bolje izgleda...