View Single Post
Staro 16.05.2008., 01:55   #55
JosipMiller
Technician
Moj komp

JosipMiller's Avatar

Datum registracije: Dec 2007
Citiraj:
Autor Bubba Pregled postova
U sto si "malo uvjeren"?

Pa nisi nista objasnio, ne znam kako to ne shvatjas. Niti si nam demonstrirao svoje znanje molekularne fizike i objasnjavanja "savladavanja "međukristalnih granica" koje predstavljaju otpor i izvor izobličenja za signal na njegovom putu kroz vodove" niti smo saznali kojim metodama se mjeri "usviravanje" a ocito nisi ni u stanju prepoznati usviranu i neusviranu komponentu (ako jesi, pruzilo bih mi neobicno zadovoljstvo da mi to demonstriras, uz moju javnu ispriku pred citavim forumom).
Usviravanje nije "snake oil" podvala vec je subjektivni problem ljudi koji svoja slusna iskustva stjecu na ad-hoc uspostavljenim audio-sustavima dok tijekom slusanja gledaju Big Phreaking Brothera ne mogu niti pojmiti prakticnu dokazivost niti uporabljivost usviravanja, pa samim time odbijaju shvatiti da postoje fizikalni utjecaji (a zatim uvjere i druge u to).

Na pocetku samo napomena: utjecaji svih promjena i tweakinga mogu se objasniti znanstveno iako bas nisu odmah jasni jer djeluju neizravno. Jedan kolega me je pitao zasto odrezati frekventni pojas na ulazu u pojacalo ili pak u pvratnoj vezi kad svejedno ne cujemo nista iznad 15-20 khz. Odgovor je da cujemo ali neizravno jer smetnje i signali tipa RF je pojacavaju zajedno s audio signalom i izazivaju izoblicenja jer su tranzistori primjerice ogranicene frekventne karakteristike a da ne govorimo da iste te frkvencije izazivaju osciliranje.

Najprije kabeli. Svaki kabel ima odredjenu elektricnu polarizaciju kod protoka signala; iako je signal po prirodi izmjenicni uvijek ce jedan polaritet prevladavati i kabel se ce radi primjesa magnetskih materijala u maloj mjeri magnetizirati jednako kao sto se magnetiziraju dijelovi CRT monitora ili TV prijemnika te se u njih ugradjuje demagnetizator koji vrsi demagnetizaciju padajucim izmjenicnim poljem. No ovo polje ima simetricno svojstvo , tj. gornja i donji poluperiod su simetricni jedan u odnosu na drugi i onda dolazi do demagnetizacije a uz to polje je padajuce pa materijal ne poprimi ponovo magnetska svojstva. Kod audio kabela utjecaj signala je NEPREDVIDIV i sasvim nesimetrican dakle sasvim sigurno ce radi primjesa magnetskih materijala u vodovima a posebno konektorima doci do postepene magnetizacije koja ce imati upliv na signal.

Tu su i magnetska svojstva kabela radi kojih kabeli primaju utjecaj vanjskih magnetskih polja bez obzira koliko su oklopljeni jer su uglavnom olopljeni elektricki a ne magnetski.

Zatim fenomen zvani srebreni tinol, primjerice WBT. Prelemljena mjesta na putu signala pocinju imati utjecaja nakon nekoliko sati jer pocinju povrsinski oksidirati i upravo taj oksid je bitan jer i sam ima veliku elektricnu vodljivost. Odmah nakon lemljenja razlika je tolika da bi je cuo nagluhi djed s Kopaonika. Zvucna slika je smanjena u visini, visokotonski dio postaje bitno slusljiviji i manje agresivan ali u biti ukupno gledajuci sustav zvuci katastrofalno. Nakon 2 sata slijedi shok. Necu ulaziti u detalje, opisao sam to ovdje:

http://forum.pcekspert.com/showthrea...101271&page=10

Nadalje, tu je temperaturna komponenta. Nije ni jasno da ljudi koji su cak vjesti u elektronici ne kuze utjecaj topline na rad uredjaja a neki od njih su cak i inzenjeri !? Utjecajem temperature rad nekih komponenata se mijenja privremeno a nekih i permanentno (kondenzatori). To je samo po sebi "dokaz za dokazivost" i "raison d'etre" usviravanja.

U nacelu nekoliko puta do sada sam se morao ispricavati ljudima sto nemam laboratorij vrijedan 1.000.000 USD kako bih neke stvari dokazao. No sasvim sigurno bih ih dokazao da ga imam.

Pokusaj samo potrositi nekoliko cm WBT tinola primjerice u zvucnickoj skretnici za spojeve pa ce ti biti jasnije o cemu se radi.

Respect,

--

Josip
JosipMiller je offline   Reply With Quote