Citiraj:
Autor Swarm dude
Je li netko poslušao MartinLogan Source?  Zanima me, ima li kakve primjetne ili osobite razlike između elektrostatika i vulgaris zvučnika?
|
Poslusao sam sve modele ML-a, ukljucujuci prvu i drugu generaciju Statementa. Nebrojeno puta sam ih opisao na ovom forumu, pa i u temi sa linkovima dosta postova unazad.
Pitanje ti je malo besmisleno. Membrana elektrostatika 1:1 cak i prema jako dobrom dinamickom driveru ima nesumnjivih i slusno neupitnih prednosti. Brzina i cistoca i rekreacija srednjeg i visokog podrucja je vecinom slucajeva nedodirljiva dinamickim zvucnicima. Detaljnije >
ovdje <
No kako materijalno nemoze biti savrseno, tako i elektrostatici imaju svojih mana. Vrlo kompresiranu dinamiku. Cak i najveci sustavi imaju vrlo kompresiranu dinamiku. Tu je i problem prilicno ogranicenog sweet spot-a. Moglo bi se reci da su sebicni po pitanju slusanja, jer najcesce mogu ugurati jednog ili dva slusatelja unutar tog magicnog kruga. Mnogi (ponekad sa pravom) vlasnici svejedno uzivaju u njihovom zvuku upravo zbog carobne lakoce srednjeg i viseg podrucja. Za vecinu vlasnika prosjecnih dinamickih zvucnika, prelazak bi bio pravo otkrice. Dinamika je ono sto me je uvjek odbijalo kod eletrostatika da bi ih pozelio trajno zadrzati kod sebe.
Nakon sto sam procitao
ovo ali i sve nizu razinu rasprave o samom slusanju... mislim da se na duze oprastam od svih audio tema na PCE-u.