Hamm je spomenuo velike tvrtke pa budući da je moj posao vezan za 2 takve znam kako to poprilici ide kod njih. Nadam se da kod drugih nije tako ali ove spadaju u "most wanted" pa... Naime prvo ide oglas gdje se traži osoba sa fakultetskim obrazovanjem. Ako nikog ne prime tj. kada svi koji nešto znaju odbiju posao(najčešće traže tipa sa poznavanjem linuxa, windowsa, mreže, baze, programiranja i vozačkom D kategorije za relativno malu lovu-to se naravno iz oglasa ne vidi) onda kriteriji padaju pa u igru dolaze i ljudi sa kojekakvim certifikatima. Kada se zaposle isprva rade na mjestu tehničara i to tako obično i ostane. Naime kada skuže da znaš posao to otvara prostor za zapošljavanje nekog preko veze sa bilo kojim fakultetom. On će ti biti šef jer, na žalost, pravilnik koji vuče korijene iz AVRAM-a(čudovišna tvorevina iz socijalizma za vrednovanje radnih mjesta) ne dozvoljava da osoba bez faksa obavlja taj posao jer ti, bez faksa, ne možeš biti odgovoran pa je, recimo, tvoj šef potencijalna žrtva. Ako se nešta desi na neku foru ipak ti ispadaš kriv. I tako to ide-tapšu te po ramenu, govore da ne znaju što bi bez tebe i jako im je žao što ti zbog glupih pravila ne mogu dati veće plaću.
Međutim edukacija se apsolutno isplati. Stvari se mijenjaju na bolje ali ne tako brzo kako bi mi željeli. Sve više privatni firmi traži kvalitetnu podršku u vidu outsorcinga i tu zaista cijene certifikati i reference. Samo tu se moraš znati prodati pa ako nisi tip poput onih što prodaju osiguranja, a nemaš preporuke, lako izvisiš. Dakle bez faksa vrlo teško-obrazovanje apsolutno da. Cisco akademija je dobra ali kada si već negdje zaposlen pa možeš eksperimentirati i biti u toku. Mislim da ih ima previše za naše tržište. Veliki IT davaoci usluga uglavnom sve pokriju. Svakako upiši ono za čega imaš najviše interes i afiniteta, a ne ono što se trenutno najviše traži. Stvari se brzo mijenjaju.