Da ne quotam svakog posebno...slažem se,zaboravio sam i tu drugu stranu priče...jako puno poslodavaca iskorištava radnu snagu,problem je što je sve povezano i vrti se u krug.Dakle,iskorištavanje radne snage - nemotivirani ljudi,stav poslodavca je "tko ga jebe,uzet ćemo nekog drugog..." ALI,ima jedan sitan detalj,u mojoj firmi rade visoko obrazovani ljudi s obveznim odličnim poznavanjem talijanskog i engleskog jezika,poštujemo ih i cijenimo dobrim plaćama JER za ta radna mjesta nema filozofije "naći ćemo nekog drugog..." jer za to moraju ljudi biti iznimno sposobni,školovani i voljni radit...da ne spominjem psihičku stabilnost,jedan mladi dečko (završen fakultet,26g) nije više mogao psihički pratit tempo (telefoni,sastanci,klijenti,talijani,amerikanci,odlaženje na teren,službena putovanja...problemi oko ukrcaja,uvoza,transporta,špedicije...problemi na granici,reklamacije,naplata...).Tako da,da pričamo o skladištarima,priča je drugačije...svatko može/zna teglit i nosit,ukrcava i iskrcavat,jednostavan fizički posao...no niti to danas ne želi radit.Sve u svemu,ako nisi obrazovan i sposoban,ako radiš nekakav jednostavan posao tipa "prodavač","skladištar","vozač" itd... najebao si i vjerovatna si žrtva ne poštovanja i slabe plaće,to je nažalost tako.Kod takvih poslova,velika je konkurencija na tržištu radne snage...Ali da budemo jasni,mi smo privatna firma koja koliko toliko (...ti država dozvoli) radi uspješno,unutar firme svi funkcioniramo kao obitelj,zaposlenici moraju biti zadovoljni da bi radili,kako plaćom,tako i odnosom.
No opet,ti isti ljudi koji su bili maltretirani i iskorištavani na nova radna mjesta dolaze s jednakom motivacijom i voljom za rad - nikakvom...i naravno,kao takvima,nikada im se neće ni pružiti prilika za napredovanjem u poslu,što je i logično.U životu se treba borit,kako za vlastito obrazovanje tako i za dobru poziciju na radnom mjestu.
Ali ponavljam,sve počinje od onoga "tko si i što si",kakav "papir" imaš.
A treba biti i pametan...ja iskreno neznam šta je u glavi onima koji upisuju ekonomiju...vjerovatno zbog roditelja,čisto da upišu nešto...jer znam masu primjera ljudi koji rade za 3000kn a diplomirali su na ekonomiji i neki dan na vijestima slušam kako ima preko 25 000 diplomiranih ekonomista "viška"...
Naravno,treba bit dobar prodavač,treba znat prodat...treba bit i dobar skladištar...mnogi vjerujem da jesu i slažem se da se to ne cijeni.Prije 2-3 godine bio sam u Švedskoj poslovno u jednu tvrtku koja proizvodi Boblbee torbe,sportske...u proizvodnji,skladištu im rade KINEZI koji imaju minimalnu plaću 1500 EU,ako uzmemo u obzir da je u Švedskoj KRUH skuplji za 1kn,a nekretnine čak i jeftinije (mi uživamo u epitetu turističke zemlje,netaknute prirode,pa je i stan u dalmaciji ili primorju skuplji nego u Malmou),žive bogovski s obzir na to šta rade.A zašto im rade kinezi,vjerovatno se da svima zaključit kako im fali radne snage...i tako je to u sređenoj zemlji.
Nažalost tu smo gdje jesmo,razlog više uhvatit se knjige...jer šta je je,vidim ja svoje prijatelje kako,gdje i za šta rade...
No opet,ne možemo svi bit direktori,dip.graf.dizajneri,manageri...treba netko i u skladištu i u trgovini radit...
Jednostavno smo u zemlji jada i bijeda...zbog toga nikoga ne osuđujem,osim odgovornih u vladi...ali da treba ljudima nabit raketu u dupe da bi se pokrenuli,definitivno treba...jer mnogi su kod nas imali priliku dobro zarađivat,ali u samom startu nisu zadovoljili zalaganjem na radu.
Ništa ne generaliziram,svi smo mi individue ovdje...govorim općenito,o većini...
O ovoj temi nema mjesta raspravi,međusobnom kontriranju itd...jer su krivi za situaciju svi,od političara,poslodavaca do radne snage...pa ne mogu stat ni u jednu stranu.Čisto govorim iz osobnog iskustva...5 godina sam aktivno u srcu firme,u uredu...naslušao sam se i doživio svega...