Htio bih si malo prohladiti kuciste stavivsi si unutra 2, 3 ventilatora, ali buka mi je jedan jako vazan faktor, a ne razumijem se u decibele. E sad, kupio sam nedavno jedan vent - Spire 120mm kojem je u specifikacijama (HG spot) pisalo 22dB, no vrlo brzo sam ga se rijesio jer je bio nenormalno bucan. Sad me muci, je li to vent bio pokvaren, deklaracija losa, ja sam razmazen i samo necujno mi je dovoljno tiho, ili nesto cetvrto, jer mi se previse toga tu kosi. Prvo je to da vecina ventova (barem onih od 120mm, druge nisam gledao jer mi takav prvenstveno treba) ima navedenu razinu buke oko 20dB. A i ovdje na forumu u jednoj drugoj temi (vezano za hladjenje gpu-a) mi je nekoliko clanova odgovorilo nesto tipa da neki prosjecan vent za kojih 40-ak kn od 120mm je necujan. Ja sad ne znam tko je tu lud, jer ovaj koji sma ja imao koji je kakti 22dB je bio bucan otprilike kao 8800GT sa stock kulerom na kojih 70% (tko je cuo kolko je to, zna kolko je bucno). I sad si gledam, ima nekih ventova koji kao rade na 17dB pa si mislim, jesu li mozda ti "necujni", i dali je samo ta mala razlika od sbega 5dB ipak puno veca nego sto mislim? Stvarno ne znam sto da radim, a ne zelim kupovati pa da opet prakticki bacam vent. Takodjer ono sto me muci je kako je vent reguliran na koliko se okretaja vrti? Gledam neki imaju specifikacije kao npr 700RPM, neki 1200RPM - sto odredjuje na koliko ce se vrtiti ako nema softvera ili potenciometra (ili neceg sl.) - dakle govorim o onim ventovima koji dolaze bez eksternog regulatora vrtnje? Sta oni imaju na onoj maaaaloj tiskanoj plocici regulator sa isprogramiraim rezimom rada? Ili se ipak vrte svi maksimalno kolko mogu a one decibele na specifikacijama nemoram ni gledati? I kakva je razlika ako se neki spaja na molex ili na onaj 3 pinski konektor kakvih ima na maticnim plocama?
EDIT:
Sa kojim firmama imata pozitivna odn negativna iskustva?
EDIT 2:
Sad sam se sjetio, na starom kompu imam isto jedan vent koji sma morao staviti jos daavno gore, no 80mm, Coolermaster, i isto je tako bucan, no to mi doduse ne smeta jer taj komp sluzi sada familiji i nije u mojoj sobi. On hladi dobro, i pomogao mi je kada je trebalo poduzeti nesto sa temp, ali sudeci po iskustvu sa njim, i sa ovim Spireom od 120mm kojeg sam spomenuo, oni se smai vrte na max bez ikakve moje mogucnosti utjecaja...