Molio bih mali osvrt na ove probleme koje imam s kompjuterom...
Nešto nije u redu s njim, ne znam točno što, sumnjam na matičnu.
Ukratko da rezimiram probleme koje sam imao u zadnja dva tjedna:
1. kompjuter bi zablokirao preko noći, sam od sebe. Katkad ne bi iz prve digao Windowse, ali sve se moglo riješiti s jednim hard-resetom, i tako bi radio 4-5 sati pa opet blokirao. Jedino što sam tada čudno primjećivao je da bi ploča pri bootanju katkada izbacila "Verifying DMI Pool Data...success", a katkada samo "Verifying DMI Pool Data...". Što je to točno, ne znam...
2. memoriju sam testirao, s njom je sve u redu. BIOS je updateovan i stavljena je zadnja verzija. Onda mi nije preostalo više ništa nego formatiranje HDD-a i ponovno dizanje Windowsa (Vista 32bit). No, od tada počinju problemi...
Pošto su raptori u raidu0, BIOS ih vidi kao jedan disk (logično i normalno), uđem u instalaciju Viste, Vista ih također vidi kao jedan disk, i instalacija započme normalno. Nakon prvog reseta ide faza "completing installation" ili tako nešto i tu stane. Nakon nekoliko sličnih pokušaja, shvatio sam da se Vista jednostavno ne želi instalirat na taj raid setup. Probao sam i XP, no tamo dobijem BSOD.
3. Slijedeći logični korak je bio razdijeliti diskove iz raid polja i probati instalirat Vistu na jednog od njih. BIOS vidi oba, no instalacija Viste vidi samo jedan. Nakon što sam ustanovio koji je to disk što se ne vidi, odnio sam ga u firmu gdje je kupljen na reklamaciju. Javljaju se nakon tjedana dana - s diskom je sve u redu. Vraćam ga nazad u kućište i ubadam u isti SATA konektor na matičnoj gdje je bio i prije, no opet se ne vidi u Vistinoj instalaciji. Nakon malo istraživanja, zaključih da je crko taj SATA konektor i da je reklamiranje HDD-a bilo uzalud. Premjestim oba raptora na druge SATA konektore i dignem XP sa prvog raptora (kojeg sam koristio ovih tjedan dana dok je drugi bio na reklamaciji). XP se učita, ali ne vidi drugog raptora. Logično - trebalo je napraviti primary particiju na njemu. Napravljeno - XP ga vidi - sve funkcionira.
4. Slijedi ponovo formatiranje XP-a, postavljanje oba raptora u raid0 i instalacija Viste. Guess what - opet isti problem. Stane na "completing instalation". Razdvojim ih iz raida, Vista vidi oba diska, započme instalacija, ali nikada se ne završi. Uvijek bloka negdje iza prvog reseta, kod DOS-like poruke "please wait while windows finishes installation..."
5. Tu više nisam znao u čemu bi mogao biti problem, dapače, totalno sam zbunjen, jer je na isti način taj setup funkcionirao bez problema dok nisu počeli ovi problemi u zadnje vrijeme sa blokiranjem, dakle dva raptora u raid0 i Vista, a hardovi su u redu, dakle ne znam šta bi još moglo biti osim ploče?
6. Ako bi mi netko mogao pojasnit kombinacije AHCI/RAID postavki u BIOSU/Integrated peripherals ove ploče, jer ih ja baš ne razumijem: znači, ako želim dva diska u raid0, gore stavim RAID, a dolje enable na "run ahci rom"? Čemu onda služi taj ahci umjesto raid, i što ako stavim RAID ali ne i "run ahci rom" i obratno ? Zašto mi ploča pri bootanju izbaci "Ahci bios not installed!!" ? I općenito koju kombinaciju od svega toga da izaberem? Malo sam izgubljen u tome
Hvala na strpljenju