Citiraj:
Autor Artistar
Mda, ne znam baš. Napravili su kao neki boom, a Linux se nije približio niti na 1% korisnika. Recimo da uspiju doći i do nekih 10-ak% (slično kao Mac) i to bi kao trebala biti prijetnja? Pa to je opet fragment ukupnog broja korisnika.
|
Sve je to ok ali ja sam htio reći među alternativnim OSovima (tj linuxima) Ubuntu ima najvbeću perspektivu da se prosječan user na njega prebaci, ne govoriom niti o sadašnjim niti o budućim tržišnim udjelima ovoga ili onoga, makar bi se mogao iznedaditi kako se brzo ljudi prebace kad vide negdje neku perspektivu...
Recimo mene na linuxu prije svega ostaloga odbija činjnica da je igranje jezivo loše rješeno, čak niti već legendarni legal issue problemi sa naknadnim instaliranjem mmedije me ne diraju koliko činjenica da 99% igara za PC (koji ionako nema baš puno u odnosu na konzole a posebno da nekaj i valjaju) nikad neće tamo biti...
Citiraj:
Autor Artistar
Nemoj me krivo shvatiti. I sam bih volio da Linux zbilja postane ozbiljnija prijetnja MS-u, ali realno to se u bliskoj budućnosti neće dogoditi, bez obzira što Ubuntu napravio.
|
O to ja uopće niti ne dovodim u pitanje...
Citiraj:
Autor Artistar
Ono što Linuxu treba je neka korporacija koja će iza njega stati svojom vlastitom distribucijom, te financijskom i tržišnom snagom i utjecajem. To se ne odnosi na Canonical koji je firmica, nego netko tipa Google, recimo.
|
Novell nije dovoljno velik? I opet je prošlo prilično nezapaženo...
Najveću šansu za usvajanje linux ima od strane laptop i OEM PC vendora primjerice Asusa sa EEEom i ulaženje "na mala vrata" kod lowcost proizvoda, sad ne govorim o mikrolinuxu u routerima i ostalim specifičnim primjenama nego kao desktop OS "za mase" ali i tu vidim da većina frentično pita za windowse, na ruku windowsima ide i to što M$ (doslovno) potiče piratiziranje istih da bi se što više korisnika držalo windowsa kako bi poslje kupovalo iste kad im zatreba legal stvar, i naravno da bi u firmi tražili laptop sa windowsima, office sa windosima i sl...
Citiraj:
Autor Artistar
Na današnjem tržištu rulaju lova i marketing, a sve ostalo je nebitno. Tko će danas organizirati sustavnu marketinšku kampanju za Ubuntu na globalnoj razini? A di je tek lobiranje, jaki utjecaj na partnere i OEM tržište,...?
OK je Ubuntu, ali danas je premalo biti samo OK.... 
|
Problem je u tome kaj vlade dobiju pinku za to da u školama djeca uče windowse, da na faklutetima sudenti polažu windowse i office i da kad tražiš posao u radnoj knjižici moraš imadi ECDL ili nešto sl... To nema veze sa marketingom to je šmira, to nije sistem ja propagiram svoj proizvod na TVu i govorim kako je bolji od konkurancije, a u takvim pričama ne samo da je pbesplatno loše nego je to bolje što je licenca skuplja jer veća šmira kapa...
Worldwide je tako, ne samo kod nas da nebi neko mislio da je to neki balkanizam, jednostavno je bolje kupit od megakorporacije nego koristiti besplatno rješenje - za onoga ko odlučuje... Za raju koja kroz poreze i školarine to plaća, ko ih šiša ako im je previš enemoraju u školu, a za porez te ionako niko ne pita želiš li platiti... Tja...
Makar da se Ubuntu konačno rješi tih nekih dječijih bolesti bio bi on mrak OS za distribuciju uz gotove PCe, njegova instalacija je vać danas na razini Maca po jednostavnosti, windowsi su laki za instalirati sami za sebe ali kad razmislišp što sve s njima treba napraviti nakon instalacije da budu stvarno uporabljivi zamisliš se dok ubuntu dolazi dosta kompletan as is a ankon toga se dodavanje uglavnom svodi (u idelanom slučaju doduše - bar zasad) na klikanje paketa u updateru...