Nakon odlične serije 8 , nVidia je predstavila seriju 9 koja i dalje ne donosi dx 10.1 već 10.0 (iako su čak i u Bugu previdjeli ovo i rekli da podržavaju shadere 4.1 ali ok može i Bug imat bug )
Kartice su u biti klonovi serije 8 u manjem proizvodnom procesu. (65 nm)
Naime sada su kartice serije 9 u mogučnosti podnijeti više taktove , dok davaju
i manju potrošnju i bolje temperaturne karakteristike od svoje starije braće.
Dosad su izašla 3 modela 9800 GX2 , 9800 GX i 9600GT.
Samo se vidi da je tržište umjesto standardne podjele na low end , mainstream i high end dobilo još jednu podjelu. Sada izgleda zapravo low , low-medium , high-medium, high i highest end jer gdje inaće smjestiti sve nove kartice ?
Ako je 9600 GT mainstream što definitivno jest a 9800 GX high end... jasno je da je 9800 GX2 nešto više... a sada smo dobili i nešto manje.
9600 GSO pripada pod mainstream ali je definitivno slabija od 9600 GT, međutim od nVidie se tek očekuje low end poredak serije 9. ( 9500, 9400 serija bar kako se nagađa zasad. )
Pa idemo vidit što nam nova kartica zasad dava
96 Stream procesora , što je ipak uvjetno rečeno dosta više od 9600 GT u čijoj se klasi nalazi , međutim to je nadoknadila slabijom frekvencijom i manjom memorijskom propusnosti.
Tako GPU radi na 550 , sp rade na 1375 i memorija radi na 800 (1600 efektivno) Propusnost je za razliku od 9600GT pala sa 57.6 na 38.4 GB/s.
Kartica također umjesto 512 MB DDR-a 3 ima 384 MB.
Kartica ima identičan izgled pcb-a bar prema trenutnim slikama i isto referentno hlađenje, što bi dalo naznačit da je u potpunosti preuzet referentni dizajn 9600 GT. Što nas dovodi do zaključka da bi jezgra mogla bit ista pa ako je u 9600 GT dodatno broj sp-a onesposobljen možda nam ovi riva tuner pomogne

.... iako čisto sumnjam ali ako uspje ja sam prvi reko
(Ako sam nešto zbrko itd. ne krivite me 2:26 je ujutro

)
http://www.nvidia.com/object/geforce9.html