View Single Post
Staro 26.04.2008., 23:34   #40
flajpan
.....
Moj komp

flajpan's Avatar

Datum registracije: Mar 2004
Citiraj:
Autor 1v@n Pregled postova
Oko ovog si se jako gadno prevario. Ja sam na TVZ-u, smjer informatika i u drugom semestru prve godine sam imao HRVATSKI kao predmet. Ispit ti se sastoji od teksta u kojem moraš pronaći greške u obliku Č, Ć, IJE, JE te malih i velikih slova. Mene je iznenadilo što više od pola studenata taj ispit nije uspjelo položiti isprve te je profesor kasnije čak dopustio korištenje pravopisa jer toliko ljudi nije popadalo programiranje, koliko ih je palo Hrvatski. Meni je to stanje neshvatljivo jer sam završio opću gimnaziju, te smatram da bi trebali poznavati neke osnove našeg jezika. Lapsus linguae, lapsus calami, stavljam na stranu, ali da netko ne zna Č ili Ć razlikovati, sramota. A da ti odgovorim na pitanje, kome to treba. Prije ili kasnije ćeš shvatiti da ti treba, a onda će biti kasno. Ako pokažeš nepoznavanje osnova materinjeg jezika, pri razgovoru za posao koji zahtjeva neke komunikacijske sposobnosti, kod poslodavca koji pripada krugu intelektualaca, imaš jako velike šanse da će te bez obzira na rezime, odbiti. Pa ti vidi što ti se više isplati
Bravo Ivane, konačno da netko jasno vidi stvar! - naravno da je važno poznavanje hrvatskoga jezika, a onaj koji kaže što će mu, iza te izjave samo skriva svoju nepismenost. (Zato duž Savske/Ilice imamo Prenočišta, Trgovine kožne odijeće - Leather Republic i sl.; da ne spominjem kako su prevedeni izbornici/sučelja nekih programa odnosno aplikacija).

Osim toga, što se tiče prosvjeda, podržavam ih ako će promijeniti nešto na bolje i ako njihovi sudionici znaju što traže i za što se zalažu, iako sumnjam da će takvi izlazit na ulice - tako da nažalost, ono što vidimo, većinom su vandali koji idu linijom manjeg otpora i traže rupu kroz koju će se provuć.

Matura je vrlo korisna priprema za prijemni i da sam je morao polagati, rado bih to učinio (jedino bih se dvoumio između grčkog i latinskog jer ne bih znao kojeg odabrati koliko su mi dragi bili, a i ostali)
flajpan je offline   Reply With Quote