Citiraj:
Autor Z-man
jesi ti to meni boldo č 
gle, idem u matematičku gimnaziju i uop če me nezanima hrvatski kao predmet, pa daj budimo realni, kom to treba ?
planiram na neki tehnički fakultet koji nikad nije ni vidio predmet hrvatski i sad ja bez veze treba pisat maturu iz hrvatskog i zezat se s time .....bilo vama krivo ili pravo ali meni to nema smisla...
|
Oko ovog si se jako gadno prevario. Ja sam na TVZ-u, smjer informatika i u drugom semestru prve godine sam imao HRVATSKI kao predmet. Ispit ti se sastoji od teksta u kojem moraš pronaći greške u obliku Č, Ć, IJE, JE te malih i velikih slova. Mene je iznenadilo što više od pola studenata taj ispit nije uspjelo položiti isprve te je profesor kasnije čak dopustio korištenje pravopisa jer toliko ljudi nije popadalo programiranje, koliko ih je palo Hrvatski. Meni je to stanje neshvatljivo jer sam završio opću gimnaziju, te smatram da bi trebali poznavati neke osnove našeg jezika. Lapsus linguae, lapsus calami, stavljam na stranu, ali da netko ne zna Č ili Ć razlikovati, sramota. A da ti odgovorim na pitanje, kome to treba. Prije ili kasnije ćeš shvatiti da ti treba, a onda će biti kasno. Ako pokažeš nepoznavanje osnova materinjeg jezika, pri razgovoru za posao koji zahtjeva neke komunikacijske sposobnosti, kod poslodavca koji pripada krugu intelektualaca, imaš jako velike šanse da će te bez obzira na rezime, odbiti. Pa ti vidi što ti se više isplati