evo jednog prijedloga rješenja buke s moje strane: naime,dok sam slagao novo računalo,bočna stranica je bila otvorena i sve mi se činilo ok.default ventovi sprijeda i straga,intel na e8400,skoro pa tišina.e,a nakon što sam stavio bočnu stranicu,počinje rondanje. to je onaj treći vent, isto od coolemastera. računam,on je isto važan,puše po grafičkoj pa bi bilo šteta isključiti ga. skinem ga s poklopca i udaljim,naslonim na uho-skoro nečujan.stavim 4 gumice od slavine između njega i lima,samo da vidim razliku,nešto je tiše,ali opet bučno. zvuk je onaj,kao da metal dere o metal.skinem ponovo vent,prebacim na gornju rupu prema procesoru,kao, nije na sredini,ipak je tu stranica čvršća,isto.skinem vijke i odmaknem ga 1cm od lima i sve utihne! očito da rezonira sa rešetkom,jer kad ga stavim na punu plohu,što naravno nema smisla,opet postaje nečujan.rješenje je vrlo jednostavno: nađem od nekog starog namještaja plastične čepove duge oko 10-12mm.jedino je trebalo probušiti rupu s gornje strane.vijci moraju biti dugi oko 25-30mm da bi mogli uhvatiti ventilator.uostalom,slike govore sve:

kasnije sam naknadno dodao i jedan
Glacialtech Silent Blade BLACK, 120x120x25mm, 19dBA da puše na proc i chipset,primjenio isti efekt i uživam u tišini