View Single Post
Staro 18.04.2008., 01:05   #527
kiki555
Registered User
Moj komp

Datum registracije: Apr 2008
e ovako ljudi:

Lenovo L220x - mali osobni review

Monitor sam kupio prije 10-ak dana u Vemil-u - naravno, dali su mi da ga pogledam, doduše, bio je spojen preko VGA porta, ali za provjeru BP to ionako nije bitno.
Pohvala prodavaču koji je imao živce dva puta vaditi monitore i spremati ih (naime, nisam bio jedini koji je u tom trenutku bio zainteresiran za dotični monitor).

Tehničke specifikacije

Da ne duljim po forumu, najbolje je da posjetite ovaj link:

http://shop.lenovo.com/SEUILibrary/c...895F826C34447E

Dizajn i završna obrada

Matrica se nalazi unutar vrlo čvrstog plastičnog kućišta koje se oslanja na također vrlo robustno postolje. Monitor dolazi "u komadu", dakle nema onog ponekad mukotrpnog sastavljanja postolja.
Sve to skupa izgleda možda kao oklopno vozilo, ali isto tako i ostavlja dojam robustnosti i dugovječnosti.
Uglavnom, monitor nije neki šminker sa glossy završnom obradom i aerodinamičnim izgledom, ali to je na kraju krajeva i najmanje bitan detalj jer se o ukusima ne raspravlja (meni osobno se sviđa jer ne skuplja prašinu i otiske prstiju poput nekih samsunga npr.)

Monitor se može spojiti preko VGA i DVI kabela (uključeni DVI kabel i DVI-to-VGA konektor). Također se nudi i USB-hub sa ukupno 4 proširenja (2 s donje, 2 s lijeve bočne strane).

Moram ovdje napomenuti i odličan cable management (dobiva se posebna plastična spirala za povezivanje kablova)

Ergonomija i softver

Upravljivost monitora je odlična, tj. dopušta sve - od običnog naginjanja (oko horizontalne osi) preko zakretanja (oko vertikalne osi) i namještanja po visini sve do pivotiranja do portrait moda. Tu se nalazi i odličan softver koji će automatski prebaciti sliku iz landscape u portrait. Osobito dobro za pregledavanje i obradu slika.
Prvi puta sam mogao otvoriti cijelu web stranicu net.hr (bez potrebe za skrolanjem).

Na prednjem dijelu se nalazi 5 tipki za navigaciju po meniju (koji je meni osobno malo nespretno izveden, ali zato dolazi sa odličnim softverom s kojim sve rješavam u Windowsima)

Softver (OnScreen Manager) osim svjetline i kontrasta te preddefiniranih postavki za boje dozvoljava i proizvoljno namještanje komponenti R,G,B (te R,G,B black level). Uglavnom, ovo funkcionira vrlo dobro i vrlo brzo se mogu namjestiti željene postavke.

Prikaz boja, osvjetljenje, kontrast

Prikaz boja je odličan, sve boje su dobro definirane, jedini problem može eventualno predstavljati nešto zasićenija crvena u tvorničkim postavkama, no to se lako može namjestiti u OnScreen Manageru.
Kontrast je, kao što i dolikuje kvalitetnoj S-PVA matrici, izuzetno dobar. Prikaz crne i bijele boje je vrlo uvjerljiv.

Moram napomenuti da se ipak pojavljuje vrlo lagani banding, koji se međutim u normalnom radu, osim ako niste grafičar koji radi baš sa gradijentima, ne može primijetiti niti će vam smetati.

Osvjetljenje je vrlo jednolično, jedino se na sasvim crnoj podlozi može primijetiti vrlo vrlo mali backlight bleeding
u gornja dva kuta. Ovo je međutim toliko minijaturno da će smetati stvarno samo najvećim picajzlama (ovdje naravno isključujem profesionalce koji će ionako posegnuti za skupljim monitorima).

Ponašanje u svakodnevnom radu

Monitor koristim za svakodnevni rad u Windowsima, pretraživanje Interneta, pregledavanje i vrlo skromnu obradu fotografija te gledanje filmova. U te svrhe monitor služi i više nego dobro, te sam stoga vrlo zadovoljan.

Zamolio bih skeptike oko veličine slova pod nativnom rezolucijom 1920*1200 da pogledaju pod Start-Control Panel-Display-Settings-Advanced DPI settings, te ostale postavke oko veličine i vrsta fontova u Windowsima; da ponekad u Mozilla Firefoxu koriste naredbu Ctrl++; na kraju, možete si pogledati i ove sličice:

Uglavnom oko veličine fontova ne bi smjelo biti problema...

Velika prednost ove rezolucije je naime podrška za Full HD video (koji je čak i nešto manji - 1920*1080). Gledanje filmova na ovom monitoru je pravo uživanje, slika nikad nije bila jasnija. Pogotovo kada se radi o HD sadržaju. Da ne spominjem da se monitor može namjestiti za gledanje iz bilo koje pozicije - s kreveta, s poda, sa stropa ako treba...

Jedina mala zamjerka ovdje bi bila to što se malo više grije, pogotovo prilikom gledanja filmova. No, sve je ipak u granicama normale i to je nužan nus-proizvod rada ovakvog uređaja.

BP-a nije bilo ni od samog početka, a nadam se da ih neće ni biti...

U igrama ga nisam još isprobao, ali i nisam neki zagriženi gamer tako da mi neće smetati visoka nativna rezolucija.

Zaključak i završna ocjena

Ako niste profesionalac koji se bavi gradijentima i sličnim zahtjevnim poslovima, s ovim monitorom nećete sigurno pogriješiti. Ovo je trenutno na našem tržištu definitivno best buy proizvod, jer za cijenu od 3200 kn zaista ima mnogo za ponuditi. To je ipak u trenutku jedini 22" monitor sa S-PVA matricom.
Iskreno, svaka preporuka!

slike u thumbove za ubuduće!