Project: Desktop/HTPC Compaq Prolinea 4/33S
Jednog lijepog i oblacnog dana ugledao sam po tisucu dvjesto trideset cetvrti put desktop kuciste koje mi stoji u "ormaru" vec dugo vremena i ceka svoj red. A kaze se tko ceka, doceka. I vid stvarno... Poceo sam sa realizacijom s jednostavnim ciljem: staviti ATX komponente u non-ATX kuciste.
Prvo par slikica izvana:
Naziv je dosao sam po sebi, na prednjici kucista pise naziv:
Te sa skinutim poklopcem i komponentama koje su unutra original. Obrati pozornost na polozaj ekspanzijskih slotova (ISA slotovi):
To je zapravo i najveci problem ovog kucista, sto je uz orijentaciju moje ATX maticne ploce i njenih I/O backplate konektora naizgled nemoguca misija... Nadam se da ce na kraju sve biti po planu. Tocan datum zavrsetka mi nije bitan.
Inace, komponente u original compaqu su bile 486SX, 12MB EDO rama, integrirana grafa, nekih 500MB hard, floppy i cd drive.
Pa da krenem.
Prva stvar je uvijek - komadanje hardvera. Na kraju ostao samo kostur kucista:
Naravno da se moram ogrepst negdje, ne moze mene zaobic losa sreca (bas mi je lijepo makro ispo):
Kako imam neko xxyz napajanje sa 120mm ventom trebalo je prilagoditi straznji izgled kucista malo. Alat za plastiku: noz i stednjak na plin; za metal: pila, kombinirke, turpije. Iz ovog se vidi da nemam bas neki poseban asortiman alata, al nije bas da imam i nekog prostora za to sve. Uz malo alata i puno truda sve se moze. Dakle, straznja loza:
Jedan preview kako ce sve komponente biti unutra po prilici rasporedene:
Zbog vidljivog razloga iz gornje slike treba probusiti 80mm rupicu na gornjoj plohi. Alat: svrdla, busilica i kasnije cekic i ostar odvijac:
Malo nereda u sobi, nista sto se u 10 minuta ne da pospremiti:
Komponente koje ce biti unutra (bar za pocetak) su slijedece: tualatin celeron 1000@1333, 1GB sdrama, endivia 6200 128MB low profile, najvjerojatnije 2 harda koja imam otprije, maxtori od 40GB i 120GB, a to ce sve biti udomljeno na soltek 65kv2ct.
Jedna grupna fotka (izbaci uljeza!):
Tu sam zasad stao.
Prijedlozi i kritike uvijek dobrodosli.