Pozdrav komšije

,
muči me jedan problem već duže, a danas mi je prekipjelo, pa molim za pomoć. Da objasnim situaciju.
Doma imam 2 računala povezana cross-over kabelom u LAN (100Mbit veza; fixne IP adrese su 192.168.0.x i y na drugom kompu; subnet 255.255.255.0; gateway prazan).
Ista računala imaju bežičnu vezu sa SE555 (net je na always on; IP adrese su fixne i glase 192.168.23.x i y za drugo računalo; subnet 255.255.255.0; gateway 192.168.23.1 što je i IP routera).
Workgroup je isti na oba računala, recimo da je "HOME".
Tumplek sam za mreže, znam oboje postaviti da radi (naučio metodom pokušaja i pogreške

) kako spada i sve je super. Share-ane particije i računala se međusobno vide, printer je zajednički i radi - idila uglavnom, osim 1 stvari.
Ponekada kada vuče nešta od brata (ili obrnuto, on od mene) reda veličine 5MB ili 5GB, promet se odvija preko WLAN-a i vjerujem da znate da je to poprilično sporije od 100Mbit LAN-a (preko WLAN-a imamo propusnost od nekih 500kB/s pošto je veza kod buraza dosta slaba).
Pitanje koje slijedi jest - što uraditi (bilo od IP-eva, subneta ili instalacije dodatnih programa) da promet koji je share-an između naših računala ide
samo preko LAN-a ?
A da se normalno komunikacija sa ostatkom svijeta, odvija preko WLAN-a/routera.
Eto, mislim da sam sve naveo, dobro objasnio. Vjerojatno je odgovor jednostavan do boli, no eto - guglao malo (ništa pretjerano

) ali ništa sličnog ne nađoh.
Hvala svima unaprijed