View Single Post
Staro 13.04.2008., 13:06   #28
Fr4nZ
Premium

Fr4nZ's Avatar

Datum registracije: Jan 2007
Prvo, hvala na velikom odazivu.

Citiraj:
Autor Ice Demon Pregled postova
Ak možeš reć, čime se baviš za posao?
Ako je CAD/rendriranje/video obrada... Razumijem komponente.
Bavim se investiranjem i još nekim stvarima ali ništa vezano uz ovo što si naveo, nije da su mi ovakve komponente potrebne, ali eto provodim 10 + sati dnevno za računalom, pa si želim na tom polju malo '' ugoditi '' . Najbitnije mi je kvalitetan i velik monitor, u ovom slučaju 24 '' jer 30'' mi se čini preveliko, i quad procesor jer ću računalo ipak koristiti duže vrijeme, za par godina će quad procesori vjerojatno postati standard, kao što su i sada dual core. Problem je u tome što takav monitor i procesor odmah za sobom povlače i ostale jače komponente, te mogu slobodno reći da je krivac za višu cijenu monitor, jer zamisli da sam stavio npr. 20 '' monitor sa nekom tn matricom ->slabija grafička -> slabije napajanje te možda još pokoja slabija stvar i cijena bi bila manja za 7-8 000 ako ne i više.

Citiraj:
Autor antrax Pregled postova
MBO: Abit IX38 QuadGT - 1391kn

CPU: Intel Q9300 - 1869kn (po meni bi bolja solucija bio q6600, zbog vise cachea je vise manje jednako brz kao q9300 zapravo dok je jeftiniji 300kn, a q9450 iako brzi (10-15%) od q6600 nisam siguran da opravdava 40-ak % razlike u cijeni bas, no tvoj izbor)

Cooler: schyte ninja 1100 plus rev b - 350kn
ili bar ac freezer 7 pro - 180kn

RAM: crucial ballistix 2x2gb kit - 699kn
s tim da bi mogao nazvat i pitat eventualno ako ce dolazit single keksi po 2gb iz razloga sto ako ti krepa jedan keks u kitu moras cjeli kit nosit na servis, nije strasno posto su decki brzi s tim, al je to tjedan dana bez kompa ako nemas neku rezervu!

HDD: 750.0 GB SAMSUNG Spinpoint F1, SATA II-300, 32MB cache, 7200 okr./min, za desktop - 1.089,00 KN
sto se raptora tice, ne, nisu toliko brzi, ali zato bucni jesu
eventualna alternativa ovome je neki manji disk za sistemski + veci za storage, ali to su sad vec osobne preferencije

GPU: U principu neka 8800GT ili GTS 512mb graficka je dovoljna za tjerati igre trenutno na 24" monitoru, a kad nebude vise dost jaka ni 3870x2 nece biti, a razlika je u ~1000kn cijeni. Imaj na umu da ukoliko uzimas 8800gt da odaberes neku s nestandardnim coolerom jer je obicni bucan, dok kod GTS to nije problem. (obavezno 512mb ak je gts, ne 640 jer je procesor slabiji) npr:
VGA PCI-E POINT OF VIEW, GeForce PCX 8800 GTS, 512MB DDR3, DVI, TV, HDTV - 1699kn
ako sam dobro shvatio igre su sporedna stvar za raditi na kompu, pa time opravdavam ipak slabiju graficku.

KUC: Antec p182 - 1049kn
izrazito kvalitetno i tiho kuciste

PSU: CORSAIR HX Series CMPSU-620HXEU 620w - 969kn
jace napajanje od onog tagana i jedno od tisih i modularno - s tim da preporuka da uzmes isto napajanje u ADM ili Optimumu jer oni imaju 5 godina garancije nasuprot 2g kod linksa, a u linksu ce ti ugradit to u komp makar nije kod njih kupljeno kad vec sve ostalo tamo uzimas.
Ili u linksu seasonic s12 650 za 929kn

zvucna: X-Fi xtreme music, al ju trenutno nemaju, pa sacekaj malo da ju dobiju pa ju samo ubacis u komp. ili uzmi ovu audio i mirna bosna

DVD: koji god ti je najljepsi

monitor si rekao ne dirat, a slusalice, iskreno meni su vise hd555 pasale, ali danas su skuplje 300kn, kad sam ja kupovao razlika nije ni 100kn bila, tako da ih ne mogu bez rezerve bas preporucit.

E sad, neke komponente su skuplje od onih sto si sam stavi, neke jeftinije, ali smatram da dobro napajanje i kuciste mogu posluzit i za sljedecu konfiguraciju i ovi bi morali biti i vise nego adekvatni, dok ce ostatak poput graficke kartice koju god kupio danas za godinu - godinu i pol biti zastarjeli, pa je steta previse novaca za njih ako primarna funkcija kompa nije igranje ili neka 3d obrada.
I dodao sam 3rd party cooler kao opciju jer iako bi intelov standardni odradio posao po meni dobro dode da procesor bude jos malo hladniji ipak, a i racunalo tise
Jako lijepo i detaljno objašnjeno, baš onako kako sam htio, puno ti hvala na trudu, slažem se sa većinom komponenti koje si odabrao, jedino bih procesor ipak uzeo novu intelovu seriju Q9***, te bih ostao pri Ati-evoj 3870 X2, da sad ne quote-am i sve ostale, primjetio sam neke komponente oko kojih se većina složila a to su matična Abit Quad GT, napajanje Corsair 620W ( uzeo bih taj jer cijena nije puno veća od 520W ), kućište Antec P182, te par ovih coolera koje ću uzeti u obzir.
Sada ta konfiguracija izgleda ovako:

komponente:

MBO
ABIT IX38 QuadGT, iX38 Express, Dual DDR2, zvuk 7.1, S-ATA 3G RAID, PCI-E, G-Lan, s. 775 - 1.391,29 KN

CPU INTEL Core2Quad Q9300 BOX, s. 775, 2.5GHz, 6MB c., FSB 1333MHz, 32 bit, QuadCore - 1.869,00 KN - ili Q9450 ako ga u links-u uskoro nabave.

RAM PC-6400, 4 GB, CRUCIAL Ballistix, DDR2 800 MHz, KIT 2x2 GB - 699,00 KN -
VGA PCI-E CONNECT3D ATI RADEON HD3870 x2, 1 GB DDR3, 512bit, DVI, HDTV - 2.667,63 KN -

Zvučna kartica, PCI, CREATIVE LABS X-Fi Xtreme Audio, bul - 321,24 KN -
ovu zvučnu ću još uvijek ostaviti kao opciju kao i xtreme music koju je antrax preporučio, bilo bi lijepo ako mi netko može reći dali je razlika u zvuku zbilja osjetna od one zvučne koja je integrirana na matičnoj.

HDD 750.0 GB SAMSUNG Spinpoint F1, SATA II-300, 32MB cache, 7200 okr./min, za desktop - 1.089,00 KN -

Napajanje 620W, CORSAIR HX Series CMPSU-620HXEU, ATX2 v2.2, 120mm vent., modularno - 969,00 KN - iako mnogi predlažete i slabija napajanja, složio bih se s antraxom, radije ću dat 300kn +- , tako da budem siguran da neću imati nikakvih problema što se tiče napajanja u budućnosti
DVD±RW SAMSUNG SH-S203/D/B, 20x, crna, SATA, LightScribe, Dual layer, Retail - 249,00 KN -

Kućište ANTEC P182, Big Tower, crno, bez PS - 1.049,00 KN

+ eventualno par coolera

ukupno: 10.304,16 KN

Što se tiče mac monitora, taj je vjerojatno namijenjen za profesionalnu upotrebu, a to mi ne treba.

I još jedno pitanje na koje mi nitko prethodno nije odgovorio, a to mi je jako važno.

Monitor DELL 24" 2408WFP TFT UltraSharp WIDE (VGA/DVI/S-Video/Composite/4xUSB/Card Reader; 1920x1200@60/75Hz; Pivot) - ~ 5500 kn - Neznam gdje bi bilo najbolje da kupim ovaj monitor, primjetio sam da ga ima u dućanima M-Computers i Protis, te u kodeks-u, te na što bih trebao obratiti pozornost prilikom kupnje, koliko vidim dosta je ljudi imalo problema s dell monitorima.

Zadnje izmijenjeno od: Fr4nZ. 13.04.2008. u 13:22.
Fr4nZ je offline   Reply With Quote