![]() |
bučna izolacija kučišta
Da li znate štase može naljepiti na unutrašnjost kučišta da ne utječe na temp kučišta a da smanjuje buku koju proizvodi?
|
Bilo je vec xy puta govora o tome.. http://www.dobar-zvuk.hr/hi-fi/pribor/damping.htm
|
nalijepi gumu debljine 2-4 mm i onda ti je to tisina..
|
znači to naljepim preko bočnica? a jel kakav problem jer imam prozirnu bočnicu, naravno neću preko nje? mislim da li bi se utišao komp ako preko nje ne naljepim nego samo uz rubove plexi-a?
|
:stoopid: Dobro, a sto je toliko bucno?? Koji je izvor buke mislim?
|
Citiraj:
|
Komp mi je na stolu, kojih 30cm od mene pa se čuje sve živo, ventovi, pogotovo grafička u igrama... budem onda gumu nakeljio, hvala!
|
prvo pogledaj sta sve mozes utisat softwerski/hardwerski,tu mislim na brzinu ventova na grafi ili procu
a onda ako treba spuzva,guma i slicno |
Probaj naci tu rebrastu ili čepastu. Ona to je jos bolja od ravne gume. Naravno sve fino izmjeriš i onda naljepiš..
Sto se tiče grafe, imas tu na forumu S1, ja sam tako svoju rijesio. |
Zvučnu izolaciju ima smisla stavljati samo ako je računalo jako tiho, u protivnom nema smisla.
|
lol "bučna izolacija kučišta" , izolacija koja stvara buku :D. Sorry morao sam.
|
Citiraj:
|
A vidim da bi očito pukao po pola da nisi iskomentirao, al dobro oprošteno ti je, a tražim accelero al nigdje ga nema, onda bude guma i to ne ravna! još jednom hvala!
|
Citiraj:
http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=99341 Ne samo jedan, nego pet :D Edit... Dva ostaše... |
Vidi vraga ima, al kaj nije to malo puno 213kn i poštarina, kolko je u linksu košrtal kad su ga imali jel ko zna?
|
@Tomislav Č 170kuna...
|
pa decko ima pravo...nabio je cijenu, jer trenutno svi ju zele a nigdje je nema, a ja iskreno ako bi mi trebala, dao bi 50kn vise, samo da ju kupim...:respekt:
|
A sta ces. Malo je visa cijena jer se ne moze nigdje nabaviti ni rev.1 a ja imam rev.2! Enivej, dobio sam jako puno PM-ova nisam znao da je ovoliki odaziv.
|
Citiraj:
|
s1 je trazena roba koje se trenutno u Hr ne moze nabavitit!! stoga cijena od 213 kn(Rv2) je vise nego postena..
ja sam svoj nabavio za 100 kn iz Austrije..:D:D |
Čuj ako se čuju ventovi, cooler sa grafe, HDD,... nikakvo oblaganje piramidalnom spužvom (ili kako neki kažu gumom?!?) neće ti pomoć. Prvo sredi protok zraka, pa podesi brzinu vrtnje ventilatora i tek onda idi na izolaciju. U protivnom ti neće pomoć obukao ti case u 10cm spužve.
|
ventove sam već riješio, svima sam promjenio struju, ac freezera sam stavio na 40%, jedino što sad potražujem je accelero, a to čekam da dođe u links, pa sam mislio još tu gumu naljepit da bude skroz nečujan!
|
Guma ne smanjuje buku nego samo vibracije i to na kontakt mjestima diska/venta s kućištem.
|
onda znači da ji moram zaljepit oko ventova i diskova?, a kaj ću s 120mm na plexiu?
|
Guma i zvučna izolacija (piramidalna spužva) nisu dvije iste stvari, ako si krivo shvatio.
|
pardon, mislio sam na piramidalnu spužvu, sorry!
|
Citiraj:
Edit: a osim toga jedan dio buke dolazi i od vibracija koje se dalje prenose na cijelo kućište(poglavito hdd-a), a guma to sve ubija. A spuzva to ne moze. IMHO |
guma nije zvučni izolator jer nije porozna niti mekana, daj mi objasni kako se onda po tebi za dampirajne koristi nešto što nije zvučni izolator?
guma ubija vibracije a ne zvučne valove, za to se koristi spužva i to piramidalna iz razloga što kao takva ima veću površinu |
Citiraj:
Po mom skromnom znanju iz osnova fizike zvuk je val, isto sto i vibracija. Ne zelim se tu sad prepirat s tobom, ali sta je tu je. Probajte ovaj test s gumom/spuzvom i zvučnikom. I sami prosudite. Meni dosta. Cuo sam komentare od ljudi koji imaju spuzvu i nisu bas odusevljeni, i od ljudi koji su imali spuzvi i presli na gumu i preporodili.. Ali znamo da se o pojmovima tipa "tih", "bučan" i slicno ne moze raspravljati jer svatko ima druga mjerila koja se ne mogu preko foruma "doživjet".. Najbolja kombinacija zvucne izolacije bi se sastojala od 4mm gume i na njoj tvrđa piramidalna spuzva. ali to bi bilo pretjerivanje. Ili jos bolje, full mekakna piramidalna guma:D Poanta oko koje cemo se svi slozit je to da treba prvo smanjit buku sto je vise moguće, i onda krenut u izolaciju kućišta. Jer ovako nema i bas neke koristi. Po meni posebnu paznju treba posvetiti ventovima koji su na vanjskim stranicama kućišta jer se oni najviče cuju i njih je nemoguće prigušit(naravno osim smanjenjem voltaze, ali i gubitka efikasnosti), dok se ovi unutarnji mogu malo ubit s izolacojom.. Naravno ako imate stock cooler na 8800gt i vent vam se vrti na 100%, tu je jasno da ne postoji način kako utisati taj vent osim zamjenit hlađenje na kartici.. Stoga znači smanjit broj ventova, oni koji ostanu smanjit na najmanje moguce(performanse) i onda tek sa izolacijom.. poz |
(nemojte se smijat) a šta kažete da se za izolaciju upotrijebi (neznamn očete me razumit) filc, to vam je ono što se zalijepi na nogice od stolica da ne stružu? to je debljine kojih 4mm, s jedne strane ljepljivo a s druge ko neka fina plastika ili nešto, neznam što? ova piramidalna spužva da li je sa jedne strane ljepljiva? kako ju učvrstit?
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 16:34. |