![]() |
Kupnja hardware-a preko firme
Pozdrav!!!
Prijatelj je otvorio firmu pa mi je pala na pamet ideja da preko njegove firme kupim kompjuter. Zanima me ako netko ima iskustva da mi malo objasni postupak,odnosno cake vezane za to. Naime treba mi cijeli komp sa periferijom. Npr. da li je bolje kupiti sve u istom ducanu(iako je to losija opcija zbog cijene), da li da sve ide na jedan racun ili na vise i jos stosta sto ja ne znam a trebao bi znati. Unaprijed zahvaljujem iskusnijima od mene na odgovoru!!!http://www.forum.hr/images/smilies/Hail.gif |
Da puno je lakse kupit sve u jednoj firmi. Slozis konfu posaljes ducanu predracun (u kojem stoji da kupujes na neku firmu - sto znaci cca 18% manja cijena ne 22%). Das frendu novce (cijena -18%) koje on uplati preko banke na racun ducana. Ako je to ista banka koju ima i ducan transakcija je brzo gotova (1 dan) ak nije malo se duze ceka (2-3 dana). Ducan ti potvrdi transakciju telefonom i dojdes po robu.
A sad reci do kolko love ides i koju namjenu ima komp? |
Citiraj:
razlika 18 i 22% je sto x +22%(x) nije isto sto i x - 22%(x) |
Citiraj:
Uvijek se placa puni iznos. Na obracunu poreza, ako zadovoljavas odredjene financijske uvjete i ako ti referent u poreznoj sluzbi odobri, na odredjene artikle (obicno one koji se smatraju neophodnim sredstvima za rad firme, a tu gotovo uvijek spadaju racunala i komponente) mozes dobiti povrat poreza. |
Upravo ovak kak sam ja opisal sam kupil svoj komp.
Naravno da bi trebal uplatit punu cijenu konfe pa onda trazit povrat poreza ali frend je rekal da nek mu platim = cijena -18% a da bude on tih 18 doplatil jer mu se bude itak to vratilo. Njemu tak lakse preko banke nego palcat u gotovini u ducanu. Pa sad ak je nekaj krivo ispravi me. |
Plaćao preko banke/kešom/karticom, isto mu dođe na kraju - manje para na računu firme.
|
Ovo pitanje se već pojavljivalo na forumu pa se može nać među starijim temama....
Ukratko, kod kupnje se plaća puni iznos ali se ništa ne vraća u punom smislu riječi, nego se ukupni iznos PDV-a (znači 22%) svih (priznatih) artikala kupljenih preko firme odbija na kraju poslovne godine od ukupnog iznosa poreza kojeg treba platiti. Znači, firma plaća manje poreza jer je oslobođena PDV-a na takve "neophodne za posao" artikle. |
I firma je vlasnik računala,sve dok se ne rashoduje
|
Kupnja hardware-a preko firme?
Pozdrav!
Sad uzimam novu konfu s monitorom,pa ću je uzeti preko firme.I sad,zanima me da li ja plaćam iznos bez pdv-a (znači oduzmem 22% od ukupne cijene i toliko platim) ili?? |
Moras zeti maticni broj,ime,i vlasnika firme,i naracvno trazit R1 racun!!!
Ne platis punu cijenu,kasnije ides neznam di da ti splate porez :D. |
Citiraj:
Uglavnom plaćaš punu cijenu, a porez se prebija u firmi. |
Ako uzimaš preko SVOJE firme plaćaš, kako reče munja, punu cijenu, a TVOJA (odnosno ti) firma na kraju obračunskog razdoblja za PDV, traži povrat istog, ili umanjuje za taj iznos, plaćanje obračunatog PDV-a. (najčešće na mjesečnoj razini)
Ako pak uzimaš preko TUĐE firme (najčešće dogovor sa vlasnikom te firme), ondak pak ti njemu keš (bez PDV-a) a on tebi konfiguraciju i daljnja briga oko poreza je na njemu. Osim ako mu dođe nekakva kontrola u firmu i pitaaga di mu je taj kompjuter što ga je platio preko računa:D:D. Onda on kaže da ti lijepo vratiš komp:hitthewal:, ili kaže financpolicajima da je bilo nevrijeme i da je grmilo i da se je nešto zdimilo iz njega i da ga je onda bacio ...:fiju: |
E-mil,nije moja firma.Znači dam vlasniku iznos konfiguracije bez PDV-a,i on plati trgovini u kojoj uzimam.Ali nešto mi nije jasno,da li će on toj trgovini platiti puni iznos ili samo iznos koji sam mu ja dao?
|
On plaća puni iznos računa - znači sa PDV-om, mislim da mora biti plaćeno preko računa firme, znači virmanom.
Kasnije si on taj PDV vraća(odbija/prebija), već na način kako ta firma (ili obrt) to radi. |
Pa ako kupuješ preko nečije firme znači da imaš nekoga tamo tko ti čini uslugu. Dogovori se s tim da li mu daš puni iznos pa ti on vrati naknadno ili odmah umanjeno za pdv.
Firma preko koje kupuješ u svakom slučaju plaća prvo puni iznos a onda pdv rješava kako emil reče. |
Citiraj:
|
Citiraj:
Citiraj:
|
Citiraj:
|
ali ništa te ne ograničava da ne bi uzeo konfu na 2-3 računa.
napravljeno više puta i sve ide bez greške. keš na blagajnu i odmah nosiš doma komponente bez ikakvog čekanja. ako ide preko banke, onda naravno nema tog limita po računu ali čekaš dok njima sjedne. |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 15:59. |