PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Prijenosnici (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=48)
-   -   SATA native mode (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=98828)

tuljan 17.02.2008. 15:09

SATA native mode

Pozdrav, imam HPnx7300 sa SATA diskom, i pošto ga nisam mogao formatirati morao sam ga prebaciti u ata mode i sad sam sve instalirao ali ne mogu vratiti sata mode jer mi se pojavljuje BSOD ili se samo resetira, kako da ga vratim u
SATA mode. Također sam probao poslije formatiranja vratiti SATA i onda instalirati Windowse ali mi Windowsi kažu da nema diska, tj. ne prepoznaju ga i ne mogu instalirati

Old Iggy 17.02.2008. 15:42

Citiraj:

Autor tuljan (Post 954677)
Pozdrav, imam HPnx7300 sa SATA diskom, i pošto ga nisam mogao formatirati morao sam ga prebaciti u ata mode i sad sam sve instalirao ali ne mogu vratiti sata mode jer mi se pojavljuje BSOD ili se samo resetira, kako da ga vratim u
SATA mode. Također sam probao poslije formatiranja vratiti SATA i onda instalirati Windowse ali mi Windowsi kažu da nema diska, tj. ne prepoznaju ga i ne mogu instalirati

Vracanje u SATA mod nije uvijek moguce. Ako si to htio, trebao si instalirati s dodatnim driverima.

tuljan 17.02.2008. 22:50

Citiraj:

Autor Old Iggy (Post 954701)
Vracanje u SATA mod nije uvijek moguce. Ako si to htio, trebao si instalirati s dodatnim driverima.

kako se zovu ti driveri i kako se vraca u sata mode

Old Iggy 17.02.2008. 23:15

Citiraj:

Autor tuljan (Post 955067)
kako se zovu ti driveri i kako se vraca u sata mode

Ti driveri dolaze na CD-u / disketi s računalom (ili ih skini sa support stranice proizvodjaca) i služe tome da se prilikom instalacije windoza specificira dodatni kontroler. U SATA mod vracas u BIOS-u.

majk 17.02.2008. 23:49

Jednom prilikom radio sam nesto slicno kada je situacija bila takva da je maticna krepala, a reinstalacija winowsa nije dolazila u obzir.

Postoji nacin da se rucno doda registry key medju kriticne bootabilne uredjaje ali treba znati tocno model i serijski broj kontrolera. To je u stvari potpuno rucna instalacija drivera i jako je komplicirano.

Svaki uredjaj koji Windowsi prepoznaju ima tocno odredjen model i serijski broj i izleda ovako:
"PCI\VEN_1002&DEV_438C&SUBSYS_50021458&REV_00"

U biti treba dodati kompletan opis kontrolera ovdije:
\\HKLM\System\CurrentControlSet\Enum\PCI
a nesto slicno se nalazi u inf fajlu koji dolazi sa driverima

Pa driver koji ce se nalaziti ovdije:
\\HKLM\System\CurrentControlSet\Services\Ahcix86 (ovisno o driveru)

Pa rucno raspakirati i iskopirati driver u \Windows\System32

Na netu se moze naci tutorijal o instaliranju XP-a na vanjski USB hard disk ili modifikaciji postojece instalacije. Ovo je gotovo identican postupak, samo se radi o SATA kontroleru.

tuljan 18.02.2008. 20:58

Znači uzmem te drivere na cdu i kad ih stavljam, prije ili poslije instalacije windowsa

coconut 19.02.2008. 07:44

Prije - kada tri napiše 'Press F6 for bla bla...'

Amdejac 20.02.2008. 19:35

http://my.opera.com/Amdejac/blog/

Treći post odozgora su ti raspakirani driveri za SATA. Teški su 181 kb u RARu. Samo ih odzipaj.
Sprži ih na CD.
Kad počne instalacija windoza pritisni F6, nakon kraćeg vremena tržit će da mu daš drivere.
Staviš tada CD, a nakon toga ponovno windoze i to je to. :)

coconut 21.02.2008. 08:51

Jesi ti siguran u to? Koliko ja znam, vindoze po defaultu traže da mu daš drivere na disketi koju taj lap nema. Efikasnije je da se ti driveri pomoću nLitea uglave u vindoze. Tada ti cijeli postupak sa F6 nije potreban i instaliraš vindoze najnormalnije.

Amdejac 21.02.2008. 09:47

Ja sam ih u svoj nx7300 stavio sa CD-a.
Kao što kažeš da nema disketne jedinice, a windoze kakve god da jesu pogledaju i na CD.
Ali može i sa nLiteom staviti ih u Windoze.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 15:07.