PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Diskovi SSD/HDD (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=33)
-   -   Externi HDD - pitanja? (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=97574)

NGB 06.02.2008. 11:37

Externi HDD - pitanja?

Imam višak HDD Maxtor PATA 160GB, služio kao pohrana podataka. Sada u mašini imam 2X250GB (oba SATA), ovaj višak, nemam mjesto na MB, za upiknuti, odlučio se za externo kućište, budući da bi mi taj HDD bi prenosiv, samo za pohranu/prebacivanje podataka (filmovi, igre...), te na bi radio 24/7, samo 'from time to time'.
Princip 'šarafanja' u 3,5''PATA kućište mi je znan, sve O.K.

Pitanja :

Taj HDD sto mi je višak (nije aktivan u mašini), prije je služio kao pohrana
podataka, nije sistemski i podijeljen je na particije E: i F:.
Jedan od sadašnjih koji je u pogonu također je podijeljen na E:F: i ima istu svrhu,samo pohrana.
Budući da kada budem ukopčavao Externi HDD preko USB-a, te kada komp nađe 'New device', da li će biti klanja i/ili problema između ta 2 diska ili u mašini?,
ili da prije nego ga ubacim u ext. kućiste, da taj visak HDD ponovo formatiram?
ili je dovoljno samo da promijenim slova particija?,
ili čak da ne diram nista?
Unaprijed hvala za korisne postove.

coconut 06.02.2008. 11:41

Formatiraj Maxtora. U Exploreru će se pokazivati kao 'Removable Disk' (kao usb stick) i sam će mu dodijeliti slovo particije.

yedwy 06.02.2008. 11:53

Citiraj:

Autor NGB (Post 944678)
Budući da kada budem ukopčavao Externi HDD preko USB-a, te kada komp nađe 'New device', da li će biti klanja i/ili problema između ta 2 diska ili u mašini?

Ne jer taj disk nije podjeljen na E: i F: nego je podjeljen na dvije particije tj logička diska, to koje slovo nose je stvar OSa koji ih renutno mounta, ako su na stroju koji ima C: sistemski i d: DVd i ti to priključipš onda su E: i F: ako ih priključiš na nekaj kaj ima 5 SATA zvjeri u sebi mogu bit K: i L: ili bilo kaj do Z: tako da nema klanja iako se teoretski može desit da ti se poremete redosljed diskova tj slova ali klanja neće bit...

Citiraj:

Autor NGB (Post 944678)
ili da prije nego ga ubacim u ext. kućiste, da taj visak HDD ponovo formatiram?

kakav višak HDD misliš ovaj za ladicu? ja bi ti preporučio da na njemu napraviš samo jednu particiju i to kad bude već u ladici, starre možeš obrisati onda ili sada, kako ti se sviđa...

Citiraj:

Autor NGB (Post 944678)
ili je dovoljno samo da promijenim slova particija?,

Kao što rekoh slova dodjeljuje OS prema trenutnoj konfiguraciji jedino može biti problema ako imaš primarys parrticiju na tome pa da ti se ugura ali sa novijim windowsima bi to trebalo bit rješeno da se ne dešava - valjda...

Citiraj:

Autor NGB (Post 944678)
ili čak da ne diram nista?

Rekoh imho napravi extended particiju i to tako ostavi...

NGB 08.02.2008. 10:07

Hvala za postove,:chears:
Upiknuo Maxtora- extreni, sve u redu, OS prepoznao uredjaj, particijama dodijelio slova, nema nikakvog klanja, radi ko vurica:goood:, cak ne primjetim da je sporiji od HDD-a u masini.

spajki 18.02.2008. 19:01

pozdrav! jel moze netko pomoci?

kupujem HDD i dvoumim se izmedu sljedeca tri;

HDD SEAGATE-MAXTOR 250 GB One Touch IV, UDMA 133, 7.200 o/min., 16 MB cache, eksterni, USB 2.0 (STM302503OTD3E1-RK),
HDD SEAGATE 250 GB, FreeAgent Desktop, UDMA 100, 7.200 o/min., 8 MB cache, eksterni, USB 2.0 (ST302504FDD1E1-RK),
HDD WD 320 GB MyBook Home Edition 3.5", UDMA 100, 7.200 o/min., 8 MB cache, eksterni, USB 2.0 + FireWire + eSATA (WDH1CS3200E).

ako netko ima kakva iskustva i prijedlog bio bih zahvalan...

Sva vremena su GMT +2. Sada je 12:51.