PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   pcekspert blood donators (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=97187)

matman 03.02.2008. 01:42

pcekspert blood donators

Pozdrav, zanima me dal ima koji dobrovoljni davatelj krvi koji je razmišljao o davanju krvi na separatoru (u Zagrebu, vjerujem da ih drugdje ni nema), ali se boji da tam ne umre od dosade (jesu sestre i tehničari ok, ali kladionica nije baš moja omiljena tema).

Uglavnom, ja nikoga od svojih frendova ne mogu nagovorit da ide s menom (svi imaju neke izgovore tipa moja krv je pre vrijedna, nemam vremena, ja i sam imam premalo krvi...uglavnom ne želim dublje, možda ljudi imaju zdravstvenih problema ili se boje igla, nema veze).

Pa ako bi netko išao samnom (vjerujem ne bi bilo problema sa temama za razgovor sa nekim pcekspertovcem, još ako je student/ica (ili više nije) neke prirodoslovne ili tehničke znanosti...)

Uglavnom da ne bi bilo nekih čudnih ideja, imam super curu već duže vrijeme:D.Razlog je da davanje krvi na separatoru traje 1h+, a još poslije ručak 20-30min...pa :chears:da se nadoknadi tekućina...

Baš iz tog razloga sam primijetio da većinom stariji ljudi tako daju krv koji pričaju sa sestrama o bilo čemu, jer ima se na faci vidi da im je dosadno kolko god plemenito djelo činili. (ja umirem od dosade u 15min "normalnog" davanja).

Roso 03.02.2008. 03:04

Plemenit cilj u svakom slučaju, ali čemu svi forsiraju engleske nazive?
Šta fali naslovu "dobrovoljni darivatelji krvi" i sl.?

Thoroughbred B 03.02.2008. 03:08

Citiraj:

Autor Roso (Post 942117)
Plemenit cilj u svakom slučaju, ali čemu svi forsiraju engleske nazive?
Šta fali naslovu "dobrovoljni darivatelji krvi" i sl.?

jer bi sanader u europsku uniju

matman 03.02.2008. 03:32

Citiraj:

Autor Thoroughbred B (Post 942118)
jer bi sanader u europsku uniju

Ma ne, ima na tržnici onaj hardware donators ako sam dobro zapamtio pa mi se ovo činilo fora.

Bubba 03.02.2008. 10:10

Citiraj:

Autor kontroler (Post 942085)
Uglavnom da ne bi bilo nekih čudnih ideja, imam super curu već duže vrijeme:D.Razlog je da davanje krvi na separatoru traje 1h+, a još poslije ručak 20-30min...pa :chears:

Pa fino, uzmi nju sa sobom i nek ti pravi drustvo. Ja sam isao sa par puta sa svojom i uvijek je bilo lijepo. Pogotovo poslje. Treba nagraditi heroja. ;)

mann 03.02.2008. 10:23

Grupa za darivatelje krvi na faceu. Javite se pa cemo ovisno o gradu vec dogovoriti kada cemo...

http://www.facebook.com/group.php?gid=18682304984

Codiac 03.02.2008. 13:43

nikako da odvojim vremena da odem dati krv iako je vec u planu par godina :((

Daddy 03.02.2008. 14:17

Ja sam prvi puta dao jos u srednjoj skoli i to ni manje ni vise nego zbog slobodnih dana.Nakon toga sam isao cisto iz navike i druzenja sa frendicom.

Imam vec desetak davanja, kojih bi bilo i vise da je vrijeme na poslu prijateljskije nastrojeno.

JoZ@ 03.02.2008. 14:23

ja davo dok nisam presel na tablete :D
sad zbog njih nemogu :fiju:

matman 03.02.2008. 15:16

Citiraj:

Autor Bubba (Post 942162)
Pa fino, uzmi nju sa sobom i nek ti pravi drustvo. Ja sam isao sa par puta sa svojom i uvijek je bilo lijepo. Pogotovo poslje. Treba nagraditi heroja. ;)

:) cura je zabrijala da joj ne treba apsolventska godina (doduše i izgleda da će na jesen diplomirat), pa uči ko i prije (ništa manje makar ima 2g za dat 4.)

Također ima niski tlak pa ona ne može davat, a i znam kako je meni sa njom po dućanima (a stvarno je obzirna i ne prebira puno) ali u pravilu ipak ako spazim neku klupicu ipak čekam ispred dućana.

@mann: hvala na linku, izgleda da se ipak moram registrirat (a do sad sam se svima rugao:), sad si moram skučit u usta:dobartek:).

rendula 03.02.2008. 15:31

Citiraj:

Autor Codiac (Post 942320)
nikako da odvojim vremena da odem dati krv iako je vec u planu par godina :((

kodijak ne seri, da u par godina nisi imao sat vremena, priznaj da ti se nije dalo ;)

ja cu davati ove godine. kad cemo dobiti slobodan dan u skoli za to.

Hamm 03.02.2008. 15:45

ja sam mislio ali sam paranoik...nekako ne vjerujem HR zdravstvenom sustavu i njihovim djelatnicima :)

mislim da je do sada bio samo jedan slučaj da se osoba prilikom dobrovoljnog davanja krvi zarazila hepatitisom C. :)

sve u svemu treba dati..ali ja sam paranoik pa bu to malo teže išlo :)

mann 03.02.2008. 16:26

Citiraj:

Autor Hamm (Post 942386)
ja sam mislio ali sam paranoik...nekako ne vjerujem HR zdravstvenom sustavu i njihovim djelatnicima :)

mislim da je do sada bio samo jedan slučaj da se osoba prilikom dobrovoljnog davanja krvi zarazila hepatitisom C. :)

sve u svemu treba dati..ali ja sam paranoik pa bu to malo teže išlo :)

Kod darivanja??? Nebi bas rekao da se kod darivanja zarazila/o bilo tko u zadnje vrijeme.
Kod primanja krvi je moguce ali kod darivanja prakticki nemoguce...

Hamm 03.02.2008. 16:32

ne promjena igle...npr..moguće :)

znam da se treba mijenjati prema pravilima ali...hebi ga..ne vjerujem ja našem zdravstvu :)

matman 03.02.2008. 17:42

Citiraj:

Autor Hamm (Post 942406)
ne promjena igle...npr..moguće :)

znam da se treba mijenjati prema pravilima ali...hebi ga..ne vjerujem ja našem zdravstvu :)

U petrovoj odmah sve bacaju, a vjeruj mi ne jednom sam davao i usred davanja tehničar koji mi vadi viče: "imam nulu!, čekaj" a odgovor od drugog tehničara ili vozača:"Super!".

U takvim trenucima se fakat super osjećaš.
Tak da stvarno ko (nema vjerskih, moralnih i zdravstvenih zapreka) može, treba dati.

A ovo da se neko zarazio nema previše veze sa našim zdravstvom, standardi su svugdje "isti" i sve je za jednokratnu upotrebu. Znači ljudska greška igra ulogu, a ljudi su svugdje (manje-više) isti.

Codiac 03.02.2008. 22:43

Citiraj:

Autor rendula (Post 942372)
kodijak ne seri, da u par godina nisi imao sat vremena, priznaj da ti se nije dalo ;)

ja cu davati ove godine. kad cemo dobiti slobodan dan u skoli za to.

ma i kada bi dao onda neam vremena a kasnije zaboravim :((

Sva vremena su GMT +2. Sada je 20:44.