![]() |
Zamjena ventilatora u napajanju...
htjeo bih promijeniti ventilator iz svog Chieftec 450W nekim tišim 120 mm ventilatorom, jer mi je trenutno napajanje najglasnija komponenta u kompu, a htjeo bih ga utišati koliko je to moguce. jel dovoljno precvikati one dvije zice (crvenu i crnu) od venta u napajanju, stavit novi vent, spojit zice i omotat izolirkom? ili moram jos dodatno nabavljati potenciometre, prespajati molexe itd.
jel mi moze otici napajanje brze zbog promijene venta ili da mi se skure neke komponente? jel jos uvijek onaj zalmanov 120 mm vent medu tisim, a dosta jeftinim? ima koji bolji? hvala! |
IMHO najbolje ti je jednostavno izvesti žicu od PSU venta van i nakačit na reguirani port n aploči ili na potenciometar jer ne rade baš svi Case FANOVI na onome kaj im daje PSU, nekad PSUi znaju imati i radne napone manje od 5-6V na kolko obično startaju case fanovi...
|
znaci, ako sam dobro shvatio, nemoram se muciti sa spajanjem zica unutar PSU, samo ih prerežem, izoliram, ugradim novi vent, provucem zicu od venta spojim na potenciometar i na MBO i to je to...
gledam u linksu ovaj Zalman ZM-F3, 20-43 dB (cca 36 kn) i potenciometar FanMate 2 (cca 23 kn) pa smanjim na najmanji broj okretaja kako bi bilo tiho ili da kupim neki skuplji vent od Sharkoona, 21 dB? |
Citiraj:
|
A da nije i taj vent nutra yate loon? :D
Zalman ti je glasan.. |
kaj da onda kupim one chieftec 1225S to bi isto trebalo biti yate loon, koji su duplo jeftiniji?
|
Da dobro si me shvatio... :D
Kupi si Coolermastera, Chiefa, Zalmana, Xsilence... Kaj ti paše samo gledaj da ima ispod 1500RPM na 12V i da se može upaliti na 5V i bit će ti ok... Inače AFAIK u Cfieftecima nije yate loon, chiefteci ovi case fanovi su (navodno niam ih nikad ima u rukama) YL ali niti YL nije svetinja pa da je jedina marka na svjetu... :) |
@matesonik and luki123... ZM-F3 serija je tiha!
a yate loon je na razini xilence-a red wing 120mm koji je takoder dobar / tih tako da nevidim cemu sve ove nebuloze ovdje :fiju: a za postupak je gore receno vec... |
pa zakaj bio uopče rezao žice od venta na napajanju kad je priključen preko 2 pinskog konektora?
kupi drugi vent i priključi ga ili stavi potenciometar... |
sad sam bas otvarao napajanje, pa sam malo gledao pozornije, da u pravu si ne moram nista rezati, spojen je na 2 pin konektor. ventilator je Yate Loon unutra, kaj oni nebi trebali kao biti tihi? ili se cuje nesto drugo? fora je u tome da napajanje je bilo tiho u pocetku tj. mogao sam spavati uz njega jer nije radilo buku, dok sada vise nemogu. da kupim potenciometar pa da probam smanjit broj okretaja?
|
bolje da uzmeš novi tiši vent
|
Ja sam na svojeg čufteka od 550w unutra stavio xilence red wing od 120mm...
Fora je u tome da se on u početku uopće ne vrti - nečujno ;) ... Napon koji napajanje daje ventu puno je niži od onoga koji treba tom ventu da se pokrene odmah (nekakvih 7V) tako da se napajanje nešto jače grije i onda se tek kasnije uključi ventilator.... Koliko je to dobro ja neznam ali zasad ne vidim nikakve probleme, sve radi normalno. Dal staviti vent koji se vrti na nižoj voltaži ili može ostati tako. |
ja sam u svog anteca stavio xilenca, kad upalim komp vent radi na 400 okretaja, kad ga spojim na 5v radi na 600.
da nemas mozda defektan vent? :D |
Nema defektan vent Chef IIRC ima startni napon od oko 3V što nije dosta niti većini normalnih ventova da se upale a Xilence sa svojih 7V debelo šiša stvar...
Inače neće se ništa desiti jer Chieftec ima regulaciju baziranu na temperaturi i ogromne rashladne elemente u sebi, bit će njemu dobro... ;) |
aha
ne znam za vase, ali moji xilenci se pale bez problema na 5v, cak i na manje :D |
Na kutiji od venta piše da se pokreče na 7v...u praksi on ponekad i krene na 5v
|
Kad se malo razrade ležajevi obično lakše kreće ventić (neovisno sad o naponu) pa mu treba manji napon, na početku ga ulje ili što već ima u njima malo koči... :)
Tako da moguće da će se i pokretati nakon malo rada na nešto nižem naponu nego sad ali niti nije bitno jer kao što rekoh - Chieftec je obdaren, ja se sjećam da je ljudima znao odapet vent na Chiefu i znali su skužiti da nekaj ne valja tek kad se komp počeo pregrijavati jer je opao ispuh... :D |
ja sam ih isprobao preko 10 kom, svi bez problema pale na 5v
ali dosta ot-a, moja preporuka za xilence :D |
Ja ima dva i ista je stvar ...
Da ne duljimo, bitno je da mogu ostati u napajanju. |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 08:03. |