![]() |
Nemojte se smijati i rugati...
Ali nešto mi nije jasno u vezi tih napajanja za kompjutere.
Da li napajanje od 500 W pri punom opterećenju troši jednaku količinu struje kao npr. luster sa 5 žarulja od 100 W? |
Ugrubo - odgovor je da.
Realna potrošnja je između 50-200W. |
Ako stvarno moze dat 500w teoretski uzmimo iz uticnice napajanje trosi vise od 500w zbog gubitaka..Isto tako nije svaka zarulja ista tako da ce jedna trosit mozda wat manje a druga vise..
|
LOLOLLL koje dobro pitanje:D:D
OT: ne, napajanje trosi vise, zarulja od 100W trosi 100W i tocka, zna se da obicne zarulje imaju velike gubitke sto se vidi kad ju dotaknes, vruca je jel, a ta toplina je gubitak energije buduci da ne zelimo da nas zarulja grije nego da svitli, dok napajanje koje pri punom opterecenju daje 500W, iz mreze vuce vise, ovisno o korisnosti doticnog, recimo da je korisnost napajanja 500w 70%, pri punom opterecenju trosit ce ~714W dakle, u cemu je razlika? u oznacavanju, kod napajanja se oznacava energija, tj snaga koju dobijemo, a kod zarulja, elektricnih alata i sl energija koju uredjaj, trosi, tj vuce iz mreze |
A zna li netko kakva je situacija sa laptopima? Koliko otprilike oni struje troše dok istovremeno rade i pune bateriju?
|
mislim da su oko 100w laptopi .
|
Citiraj:
dakle skupi se 10 ljudi na lanu i ode cca 4kw struje po satu :D |
Snaga u watima / faktor korisnosti (za 70% to je 0,7 za 50% 0.5 itd) dakle npr
500/0,7=714W |
zar faktor taj 77% nije iskoristivos tih 500w?
znaci da napajanje od 500w daje sve ukupnu snagu 77% njegove deklarirane snage od 500w |
To je već druga priča, postoje napajanja Tzv. 80+ kojima iskoristivost ne pada ispod 80%, a dok ostala mogu biti i manje efikasna.
|
Citiraj:
|
A gdje se može nabaviti eksterno napajanje koje izgleda kao veliki adapter i nečujno je jer nema nikakve ventilatore pa toplinu otpušta u okolni prostor? Onda se samo u komp ukopča 1 kabel umjesto cijele kutije...
|
Kak misliš samo jedan kabel? Šta je s hrpom molexa, sata itd?
|
Pa kao na laptopu. 1 kabel se ušteka u spravu koja dalje brine o struji i rasporedi ju.
|
Moram priznat da nikad nisam čuo za to u verziji za PC. Pa mislim da bi se to masovno prodavalo onda zbog toga jer je nečujno.
|
Ja mislio da toga ima za nabavit. Vani je cijelo nečujno napajanje sa pasivnim radijatorima, a u komp umjesto standardnog napajanja ide samo "razvodna kutija"...
|
Postoje pasivna napajanja za kupit koja se ugrađuju na svoje mjesto u kompu. Al malo su skuplja. Ima čak i vodeno hlađenih.
|
postoji takva sprava, zove se picoPSU.
|
Nešto kao ovo http://tinyurl.com/2494jt
Kako to izgleda u praksi http://www.silentpcreview.com/article601-page1.html |
Mislim da se to napajanje može zanemariti ako je u kompu grafička kartica a ne integruša. A i ovo od 120w ima u sebi ventilator koji postaje bučan u loadu.
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 16:22. |