![]() |
Dijeljenje ADSL-a
molim za pomoć
nedavno sam dobio adsl i htio bih ga podijeliti sa bratom (znači dva kompa) imam adsl router D-Link dsl-584t. ne bih išao na bežičnu vezu jer između nas ima nekih 80-ak metara i tri zida posto nisam neki stručnjak molim da mi pomognete:kafa: |
Da bi više kompjutera mogli dijeliti istu vezu, adsl modem se mora prebaciti u router mode. Imaš tu na vrhu par stickyja ('Zalijepljeno') o tome pa ih malo prouči.
Ti bi mogao imati još jedan problem, a to je daljina. Naime, ako ste ti i brat udaljeni 80m obojica se spajate na modem utp kabelom (cca. 3kn/m). Problem je što na toliko udaljenosti adsl signal koji ide kroz kabel slabi i moglo bi se dogoditi da tvoj brat dobije slab ili nikakav signal. Teoretski, utp kabel bi trebao raditi kako treba do 100m razdaljine, ali kako će to u praksi kod tebe izgledati nitko ne zna. Možda bi rješenje bilo da pokušaš nabaviti kvalitetniji utp kabel. Kabeli koji se prodaju i najčešće koriste su kategorije 5, a ti bi trebao nabaviti kat. 6 koja je nešto skuplja. Čekaj da ti još netko iskusniji od mene nešto kaže o tome. |
Puno hvala coconut
možda baš i nebude 80m može biti i da je 60-tak svejedno jos jednom hvala |
Ovdje je rjeć o mreži a ne o adsl - u. Po Ethernet standardu 100BASE-TX koristi se kabel kategorije 5(e) i maksimalna spojna dužina je 100 M (dakle dužina na kojoj oprema radi i mora radit).
Što se tiće osnovnog pitanja, podesi 584 u router mode, imaš Sticky i x postova sa primjerom baš za taj uređaj. Svakako savjetujem manualnu konfiguraciju, fiksne IP - ove, unos DNS - ova. Također pod obavezno ograničavanje br istovremenih konekcija i bandwith - a ako se koriste torenti inaće ćeš router morati često gasit - palit. |
Whoa, 80 metara je puno. Nije sad problem da ćeš imati slabi signal ili nešto slično jer kao što Nikky kaže to do 100 metara mora šljakati i na mnogo većim brzinama. Ali di ti misliš vući tih 80 metara kabela? Šta ste kuća do kuće, ili živite u nekoj zgradi?
Možda bi vam WLAN bilo puno lakše i elegantnije rješenje. |
Puno hvala svima na pomoći
što se tiče dužine ona je max 80m a min 60m kabel će se provući od kuće do kuće preko nekih gospodarskih objekata mojih i njegovih meni je bitno da to može raditi a i mislim da je opcija sa kabelom najjeftinija |
Pa sad, ovo o cijeni je diskutabilno. Kabel bi te došao nekih 240 kn a za te pare si već možeš nabaviti i WLAN router. Jedino je onda pitanje WLAN mrežnih, ali ako na to gledaš kao na investiciju i nije neki trošak. Ne znam, nisam pametan u ovoj situaciji. Samo znam da ja osobno ne bih vukao 80 metara UTP kabela, još po vani, da bih umrežio dva kompjutera. Ali da je moguće i da će raditi OK, pod uvjetom da ti nešto ne precvika kabel, to jest.
|
ok dečki hvala svima ovo radi
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 21:11. |