![]() |
Jel moguce?
Da spojim dva racunala koja su udaljena odprilike 25m , izmedu njih je zid i da mogu igrat cod 4 i ostale igre u mrezi ...jel se isplati vise bezicno ili zicno?moze neka preporuka i objasnjenej kako se to slaze?hvala
|
Ako zid nije debeo i ako odašiljač (access point, router...) postaviš na visoko mjesto onda mislim da bi to trebalo raditi solidno. Npr. ja imam u ovom trenutku signal na "excellent" a između laptopa i AP-a je debeli nosivi zid i prepreke poput stola (AP je ispod stola) ,polica, kreveta itd...
|
hm zid je debeo , al kaj moram kupi da bi mi to radilo , jedan odasiljac ili dva , ne kuzim , jel mozes mi to malo objasnit?
|
Pa na svakom računalu ti treba wireless. Mislim da ih onda podesiš u ad-hoc način i to je to... I ja sam nov u tim bežičnim čudima pa neka se ostali slobodno uključe u raspravu.
Ako imaš uvjete za postavljanje kabela, onda radije kupi LAN kabel (naglasi da ti treba za povezivanje 2 računala jer se taj malo razlikuje od onog "običnog"). Novu mrežnu karticu koja ide u PCI slot (ako ti treba) možeš nabaviti za cca. 50 kn. |
znaci trebaju mi dvije ovakve i nista drugo:http://www.links.hr/index.php?naziv=...kl=053.509.110
|
po meni sasvim nepotrebno ici na verziju sa wirelesom, nego sa zicom
dali ti dopusta mogucnost da stavis zicu? verzija sa zicom ce te kostat 100kn, i to je plafon, dakle samo manje a verzija sa wirelesom kostat ce te cca 600kn ukoliko ides na wireless, onda te kartice moraju biti 108, kao sta si dao link, jer nema smisla ici ispod toga, ali postoji problem, ukolko su kompovi sa vanjskim preprekama, dakle ukoliko se ta dva kompa nenalaze na istom katu ili zgradi, po meni nema smisla raditi wireless jer kada pada kisa veza je losa, njeg, itd, dakle puno utjecaja ima na to, a na zicu nista neutjece jedino da je neko nepresjece ;) dakle kada sam sa sobom odlucis koliko novaca imas na raspolaganju, te dali ces se ici zezat sa slaganjem zice, ili wirelessa javi se pa cemo to sloziti ;) |
racunaj na to da ce ti zicom biti veci transfer rate,za razliku od wlana!a to je itekako vazno ako mislis prebacivat vece kolicine podataka:)meni naprimjer zid,30m udaljenosti, daju transfer rate od 600-1300 kb/s(kilobajtaposekundi)ovisi o svemu....zicano nemam uvjeta jer treba mi preko 100m kabla.....i ovak smo do ap-a povezali jedno 35m kabla!
|
a neznam , kisa i to sve nece smetat jer su kuce spojene , a za kabal neznam jer morao bi busit neke rupe , a i vise kabla bi onda trebalo jer bi okolo kuce isao..barem duplo ....sad di toga ima i kolko bi doslo?
komer na koju ti udaljenost spajas kompove , par km:lol2:?kak na toj udaljenosti signal funkionira , jel prekida cesto? |
kabel kosta manje od 1.5kn po metru te dva konektrora ti trebaju koji kostaju 1kn, pa izracunaj cca koliko ti treba, eh da ukoliko je vise od 100m onda ti treba repiter ;)
|
kojem ducanu to ima , a da mi oni to sloze , znaci da nemoram ja?
|
a od kuda si ?
koliko m kabla trebas? dali imas neki switch ruter modem na koji bi isao, ili direktno komp to komp? |
iz Jaske sam , imam switch sa 8 portova , treba mi oko 50 m kabla , al neznam koja je razlika ako ide direktno u komp , i ako je upiknuto jos u switch??
|
dakle komunikacija switch komp je straight kabel, dakle onaj obican najjeftiniji koji kupis u trgovini, a komp komp je cross onaj skuplji koji kupis u trgovini (to je cista varka sa kablovima)
dakle izmjeri koliko ti treba od A kompa do switcha te od Kompa B do switcha te odi kupi kablove u obliznju trgovinu, imas ih gotove i jeftini su, tako da neces skupo platit a opet sa jedne strane neces nikog zicat da ti to naprave pogledaj cjenike vemila, linksa, hgspota, tj velikih ducana pa ces vidjet cjene |
ok hvala ti , sam ne kuzim , imam neki kabal doma vec i koristim ga i za swith -komp i za komp komp i sve funkcionira..
|
mora funkcionirat ;) nebi sada objasnjavao jer cu te zbunit jos vise, ali kablovi i njihova cjena su cista zabluda, naime isti kabel kosta 5m 10kn i 2m 20kn, samo je razlika u poretku zica u konektorima (tj jednom komektoru) i tu se zaraduje novac
ako trebas jos sta samo pitaj |
jel mozes mi nac u linksu taj kabal koji trebam jer ja ga nemogu nac nikako?hvala unaprijed
|
http://www.links.hr/index.php?naziv=...kl=053.512.053
to je gigabitni, dakle ako imas dvije gigabitne kartice evo ti kabla ;) btw kada trazis kabel samo naglasis UTP to svi znaju, nemoj kupovat cross jer nije potreban a skuplji je (da ponovimo cross je komp to komp) |
Citiraj:
uskoro ce bit i na par km linkova:)nadam se |
ja i frend umreženi wirelessom, na obje strane Canyon CN-WF511, signal kod mene oko 80%, kod njega oko 60 - 70..ovisi kako kada. udaljenost cca 30 metara, preko ceste, jedna kuća višije u odnosu na drugu, ad-hoc, dva zida od pune cigle (moj i njegov), i sve radi dobro..od sharinga do igranja u mreži. investicija cca 200kn prije 2 god. ili 1 god. više neznam ni ja.
|
Citiraj:
|
do sada su sve radile koje smo probali. on je malo ograničen slabom konfom kao i ja, ali fifa, ssam, AvP čini mi se, quake 3, i tako neke starije. za ove novije neznam, jer ih ne mogu pokrenut.
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 12:56. |