PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Konfiguracije (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=28)
-   -   kako napraviti svoj server? (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=92299)

Bilobrkster 24.12.2007. 11:18

kako napraviti svoj server?

nisam siguran ide li ovdje pa nek modovi premjeste ako ne ide ovdje.

Nešto me kopka jedna ideja, napraviti svoj server. E sad, šta je sve potrebno za to?

1.) Sa hardverske strane, trebaju li neke ekstra komponente ili bi "obični" PC mogo proć?
2.) Sa softverske strane, treba li neki "serverski" OS i kojeg preporučate?
3.) Što znači kada OS podržava do 10 klijenata?
4.) Pretpostavljam da treba fiksna IP adresa?
5.) Kako osigurat neku domenu? Na koji period je to moguće?

Sorry na njubovskim pitanjima :o

gog 24.12.2007. 11:45

1. može i "običan"
2. Zavisi za što ti treba
3. zavisi od aplikacije koju vrtiš gore i koju klijenti koriste
4. za bilo što ozbiljnije da
5. kupiš ju na koliko godina želiš, ako trebaš hr domenu, skokni na www.carnet.hr, tada je situacija malo drukčija

IcyTexx 24.12.2007. 11:58

Trebaš opaku vezu na net.

Bilobrkster 24.12.2007. 12:00

Ideja je napravit nešto a la nabava.net ali potpuno nevezano za računala. Nisam još dovoljno vješt u svemu tome, al polako se učim.

Pretpostavljam da je jednostavnije uzet neki hosting, al zašto jednostavno kad može... :fiju:

EDIT: koliko opaku?

Codiac 24.12.2007. 16:28

trebas minimum 10mb dl/upl dakle odpada ti sve jer koliko sam upucen nijedan isp nenudi takvu vezu.

uglavnom imas hostinga full jeftino tako da se na to prebacis .

gog 24.12.2007. 16:45

Citiraj:

Autor Codiac (Post 904656)
trebas minimum 10mb dl/upl dakle odpada ti sve jer koliko sam upucen nijedan isp nenudi takvu vezu.

uglavnom imas hostinga full jeftino tako da se na to prebacis .

Nije točno da mu treba 10mb link, postoje i jako posjećeni sajtovi koji su na dosta slabijim linkovima, ali recimo slike hostaju koristeći amazonov s3 servis.

Što se tvojih pitanja oko servera tiče, nemoj se time zamarati. Posveti se aplikaciji/stranicama, a kada narasteš dovoljno da ti zatreba dedicated server već ćeš naći riješenje.

Codiac 24.12.2007. 21:01

10mb link je recimo 1mb efektivno uploada... tako da ak oce ikakav bolji sajt to mu treba. i mislim da je smijesno ici raditi svoj server kad se za cca 200kn dobije bolestan hosting.

Bilobrkster 25.12.2007. 02:06

aj preporuči neki hosting, htio bih se naučiti Ruby on Rails pa da imaš to u vidu

E da, Sretan Božić!!! :goood:

gog 25.12.2007. 04:07

Citiraj:

Autor Codiac (Post 904934)
10mb link je recimo 1mb efektivno uploada... tako da ak oce ikakav bolji sajt to mu treba. i mislim da je smijesno ici raditi svoj server kad se za cca 200kn dobije bolestan hosting.

Točno je ovo za cijene hostinga, no to je kao da uspoređuješ cijenu yugica i šlepera, sve ovisi o tome što ti treba. No, u ovom konkretnom slučaju ja ne bih hosting niti preporučio.

Instaliraj si doma sve što ti je potrebno za razvoj na RoR-u i prvo se nauči programirati.

Bilobrkster 25.12.2007. 13:30

To je prvo, naučiti kako a onda gdje postaviti, al kako volim gledat u budućnost...

Sva vremena su GMT +2. Sada je 22:00.