PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Diskovi SSD/HDD (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=33)
-   -   Seagate problem? (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=92109)

Veky 22.12.2007. 18:34

Seagate problem?

Seagate 7200.10, 500GB, AAD firmware.

Molim vlasnike istog da mi kazu da li njihov disk povremeno "skljocne" odn. napravi dosta cudan zvuk? Dakle osim regularnog zvuka svako malo napravi "skljoc". Ovaj moj da, a star je par dana.

Hvala, pozdrav.

Veky 22.12.2007. 21:39

Seagate-ovu dijagnostiku prolazi kompletnu bez gresaka.

Artistar 24.12.2007. 20:18

Citiraj:

Autor Veky (Post 902989)
Seagate 7200.10, 500GB, AAD firmware.

Molim vlasnike istog da mi kazu da li njihov disk povremeno "skljocne" odn. napravi dosta cudan zvuk? Dakle osim regularnog zvuka svako malo napravi "skljoc". Ovaj moj da, a star je par dana.

Hvala, pozdrav.

Moj Seagate Barracuda 320GB, AAK firmware, 16MB isto škljoca, tj. napravi taj mali 'kvrc' tu i tamo. Star je tjedan dana i čini mi se da zadnja dva dana sve manje škljoca - to pak može stvarno biti tako ili mi više tolko ne "zapinje za uho" jer sam se valjda već naviknuo.... Ne znam. Ovaj stari 80GB mi nikad nije škljocao.
Evo, danas sam ga dva puta čuo da to radi, iako sam ga poprilično 'gazio' s kopiranjem podataka i reinstalacijama OS-ova.

Zvao sam servis i rekli da ga donesem, a nikak mi se ne da.... :(

Buger 24.12.2007. 20:44

meni je jučer hitachi(tj. čini mi se hitachi) škljocnuo, tj. kao da su se ploče na trenutak prestale vrtiti i počele ponovo, neznam jel to normalno budući da se prvi puta dogodilo?
health status je ok prema HD tuneu i quick scan nepokazuje bad sectore

^SuperUnknown^ 24.12.2007. 20:52

Hitachiji su poznati po skljocanju. Danas mi se cijeli dan vrti na stolu jedan 320GB Seagate AAK, novi (danas prvi put upaljen) i nije jos skljocnuo niti jednom.. go figure.

yedwy 24.12.2007. 20:52

Bogte pa neće disk crknuti zato što je jednom dao neki zvuk od sebe, vjeruj mi znat ćeš kad to bude smrtni hropac (ako ne umre u tišini od izgorene elektronike naravno) rak je par puta objasnio kako to zvuči, mislim da nemreš to prečut... :D

Codiac 24.12.2007. 20:53

ti bi bilo parkiranje glave.. tako da je normalno sad sve zavisi u kolikoj mjeri :D

Veky 25.12.2007. 11:41

Dok radi dobro je. :D

Ako krene sve cesce "kvrcat" posjetit ce servis. :D

Artistar 25.12.2007. 12:39

Citiraj:

Autor Veky (Post 905345)
Dok radi dobro je. :D

Ako krene sve cesce "kvrcat" posjetit ce servis. :D

Evo, meni je jutros po paljenju dva puta kvrcnuo, ali sad je ok....

Ma tak bum i ja napravio - backup se redovito radi, pa nek prdne ak baš mora. :D

coconut 25.12.2007. 14:11

Pitanje: zašto si kupovao novi disk ako moraš raditi njegov backup? Najbolje da kupiš još jedan disk da bi mogao raditi backup tog Seagatea. Ja tu ne vidim logike.

majk 25.12.2007. 14:26

Skljocne i moj tu i tamo, kao da bi ga trebalo podmazati malo :D

BTW: i najsigurniji i najbolji disk nije razlog za izostanak bakupa

Artistar 25.12.2007. 14:44

Citiraj:

Autor coconut (Post 905471)
Pitanje: zašto si kupovao novi disk ako moraš raditi njegov backup? Najbolje da kupiš još jedan disk da bi mogao raditi backup tog Seagatea. Ja tu ne vidim logike.

Hm, ja ne vidim logiku u tvom pitanju.
Backup kao takav se treba raditi na bilo kojem disku bez o kojem se modelu radilo, ako ti je stalo do podataka. Moj stari 80GB Seagate nikad nije škljocnuo niti jednom pa sam svejedno redovito radio backup. Novi disk mogu kupiti kad hoću, a ak spušim podatke, bilo osobne ili poslovne (njih pogotovo!), onda nema te love koja bi ih nadoknadila.
Ne vjerujem niti jednom disku i baš zbog toga ću uvijek podatke držati na dva različita mjesta/medija. :)

Artistar 26.12.2007. 17:03

Poslao sam upit Seagateu vezan za taj zvuk, pa evo mog pitanja i odgovora koji mi je upravo stigao.

Moj upit:

Citiraj:

A week ago i bought your internal SATA HDD (Barracuda 320GB, ST3320620ST, firmware 3.AAK) and from time to time i hear short irritating sound from it. It's like short small knocking, or a small punch to a plate or a sheer metal. I hear it, let say, a few times a day on irregular intervals. Some of the owners of the same or similar models also experience this sound in their drives, but some of them don't.
I've tested it with SeaTools and everything went fine. Also, it's overall performance is normal, on both Windows Vista and Debian Linux.
So, is this sound normal or should i take it back to my retailer?
Odgovor:

Citiraj:

Thank you for your E-mail inquiry.
We apologize for the delay in responding to your E-mail.

With regards to your query, I would be glad to assist you.

The latest generation of our high-capacity hard drives has been programmed to perform regular offline scans to test the drive’s reliability and detect any possible malfunctions that may have been caused during transit.
The offline scanning takes place when the drive is idle. This feature cannot be disabled and does not affect the performance of the hard drive.

Offline scanning helps to maintain the reliability of the drive by moving the heads within the "high-flight zone" in a pre-programmed pattern. The "high-flight zone" is located toward the outside of the platters where the most air flows under the heads during times of inactivity.

If you feel that your noise is excessive , you can run Seagate's SeaTools diagnostic software to check the physical integrity of the drive.

SeaTools can be obtained from Seagate's website at: (http://www.seagate.com/support/seatools/)

If you have any further questions, please feel free to contact us or email us and we would be glad to assist you further.
Znači, po njima je to očigledno normalno. Iako piše da se ti scanovi odvijaju kad je disk idle, to baš i nije uvijek slučaj....

^SuperUnknown^ 26.12.2007. 17:11

Eto sad svi znam na cemu smo, manje vise :) Nego i ovaj moj je skljocnuo par puta, nisam trebao nista rec :D

Artistar 26.12.2007. 17:22

Citiraj:

Autor ^SuperUnknown^ (Post 906635)
Eto sad svi znam na cemu smo, manje vise :) Nego i ovaj moj je skljocnuo par puta, nisam trebao nista rec :D

Znao sam da bu pokleknuo, kad-tad. :D

Sva vremena su GMT +2. Sada je 01:45.