PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Case Modding (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=55)
-   -   njubasto pitanje sto se tice bocne strane (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=91969)

Tri upitnika 21.12.2007. 13:39

njubasto pitanje sto se tice bocne strane

dal se išta može štetnoga dogoditi računalu ako samo maknem bočnu stranu....dal se npr oni mikročipovi na grafi mogu zaprašit il nekako već oštetit, možda i zrakom:D...

tech 21.12.2007. 13:42

pa imo bus pun k prashine, al nemrem nikaj bit...jednom mjesecno posisaš i to je to....

Tri upitnika 21.12.2007. 13:46

ok....a di ima za kupit prozirnih bocnih strana....gledo sam po vemilu i hgspotu,tam nema...

Ninoffmaniak 21.12.2007. 13:46

+ dobijes bolje hlađenje
-prasina
+veca sansa da ce ti nesto upasti unutra ili da se se dogoditi neka druga elementarna nepogoda kao npr neka zivotinja ili malo dijete :-D ako nemas problema sa time sve je ok

Tri upitnika 21.12.2007. 13:55

znaci od prašine nemre ništa bit, sigurno??

ali da ipak usisam povremeno,..

Old Iggy 21.12.2007. 14:32

Citiraj:

Autor Ninoffmaniak (Post 902059)
+ dobijes bolje hlađenje
-prasina
+veca sansa da ce ti nesto upasti unutra ili da se se dogoditi neka druga elementarna nepogoda kao npr neka zivotinja ili malo dijete :-D ako nemas problema sa time sve je ok

- dobijes losije hladjenje

Prasina je relativno nebitna stvar, ako je mozes ponekad pocistiti.

Slucajno ubacivanje predmeta moze prouzrociti stetu.

Mr.Ex.President 21.12.2007. 14:50

Citiraj:

Autor Old Iggy (Post 902095)

Dalo bi se o ovom pričat:D
Ako nema nikakav protok, skidanjem stranice ne da će dobit lošije hlađenje, nego će dobit bolje;)

Ninoffmaniak 21.12.2007. 14:53

Citiraj:

to je diskutabilna stvar ovisi od kucista do kucista ako imas zracni tunel (namjerno konstuiran ili slucajno dobiven) otvaranjem bocne stranice on ce se poremetiti i biti ce toplije

ukoliko nema zracnog tunela hlađenje ce se poboljsati i to mozda i do 10-15 stupnjeva ukoliko se u zatvorenom kucistu stvara vakum

Old Iggy 21.12.2007. 15:20

Citiraj:

Autor Ninoffmaniak (Post 902117)
to je diskutabilna stvar

Ni najmanje. Svi AT, ATX i BTX standardi (na kojima su gradjena nasa kucista), kao i standardi po kojima su radjena specificna kucista (serveri itd.) su bazirani na kontinuiranom protoku zraka, ne na hladjenju svake pojedine komponente zasebno. Otvoreno kuciste predstavlja problem za hladjenje svih pasivnih komponenti, kao i kontrolirani protok zraka nekih aktivno hladjenih.
Stoga bolja kucista (obicno brandovi) imaju i intrusion/open switcheve za zabranu paljenja i upozoravanje na otvoreno kuciste.

Stoga ATX/BTX kucista i imaju zahtjev za jednim (ATX, PS) ili tri (BTX, PS, CPU, card) ventilatorima koji podtlakom / nadtlakom rjesavaju problem.

Ninoffmaniak 21.12.2007. 15:48

mislim da se nismo razumjeli kao sto sam rekao ovisi o kucistu ti spominjes o brand name kucistima i kao sto sam rekao ako ej protok kakav treba protok se poremeti i hlađenej pogorsa dok u no name kucistima koja se guse temparatora MOŽE biti manja

prije sam imao no name ms industrial kuciste cca 50 kn i otvoreno kusicte je smanjivalo temperaturu

ali sa sadasnjim kucistem situacija je drugacija
konponente koje su hlađene vantilatorima su hladnije sa otvorenim kucistem dok one koje se hlade pasivno su toplije
mislim logicno ;-)
tolio od mene u ovoj temi

Gilbert5 21.12.2007. 15:49

Citiraj:

Meni je bočna stranica blizu typhoona (2 cm od vent), pa sam skidanjem dobio nekih 3 stupnja nižu temp idle i 5-6 u loadu. Također, sa skinutom bočnom stranom i ostale komponente su mi hladnije.

Old Iggy 21.12.2007. 15:50

Citiraj:

Autor Ninoffmaniak (Post 902161)
mislim da se nismo razumjeli kao sto sam rekao ovisi o kucistu ti spominjes o brand name kucistima i kao sto sam rekao ako ej protok kakav treba protok se poremeti i hlađenej pogorsa dok u no name kucistima koja se guse temparatora MOŽE biti manja

prije sam imao no name ms industrial kuciste cca 50 kn i otvoreno kusicte je smanjivalo temperaturu

ali sa sadasnjim kucistem situacija je drugacija
konponente koje su hlađene vantilatorima su hladnije sa otvorenim kucistem dok one koje se hlade pasivno su toplije
mislim logicno ;-)
tolio od mene u ovoj temi

Pa o tome i govorim. A radi se o hladjenju u cijelini. BTW, vidio sam desetine tisuca masina otkad se bavim ovim poslom i jos nisam vidio nijedno noname kuciste koje bi bitno iskakalo iz specifikacija, upravo obrnuto. Brandovi su ti koji se vise "igraju" van standarda, no efikasno.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 12:01.