![]() |
Gledanje nekodiranog HD videa - na čemu?
Grupica od par studenata (među kojima sam i ja) dobila je zadatak da usporedi kvalitetu HD videa kodiranog na različiti bitrate. Problem je nastao kad smo željeli subjektivno (dakle gledanjem) usporediti kodirani video (valjda 10 Mbps, 14Mbps, 18Mbps) s orginalnom nekodiranom sekvencom. Ispostavilo se da je originalna sekvenca koja traje 10 sekundi, u rezoluciji 720p velika oko 1 GB. Kad ju probamo reproducirati na službenom laptopu (ne znam koji proc, ali lap je neki novoji) ono šteka i prikazuje se usporeno. Kodirane sekvence prikazuju se bez problema. To je samo početak, jer trebamo pokrenuti i nekodirane 1080i i 1080p sekvence, ali kako? TV imamo ali ne znamo kako do njega dovesti fluidnu sliku.
Može li se to riješiti korištenjem jačeg kompa, dakle bolji proc i grafa, npr. ovo u mom sigu? Je li rješenje nabava neke HD2600XT kartice? Je li (kako se meni čini) ograničenje HDD i bi li disk na 10000 okretaja riješio problem? Ako bi i to bilo presporo, može li se sekvenca učitati u ram pa iz njega pokrenuti i je li to komplicirano za napraviti na službenom kompu nekog profesora (4GB rama, nijedna sekvenca nije veća od toga)? Hoće li nabava Blue-ray pržilice riješiti stvar? Pomozite ljudi, molim vas! |
treba jaci komp tvoj bi to vrtio bez problema dakle go .
|
Računica je jednostavna, trebate medij koji će isporučiti 1gb u 10 sec, znači 100mb/s
Dva diska u raid ili (bolje) RAMdrive. |
Mislim da bi HD2600 rješila problem obzirom da ima UVD čip koji reproducira i kodira HD materijal bez da optereti procesor. Koliko sam vidio ovdje, mnogima je zauzeće solidnijih X2 i C2D procesora sa 50-60% palo na 7-10% zamjenom postojeće grafe sa HD2600.
|
Nadam se da će mi komp biti dovoljan, ipak se ovdje radi o nekodiranom, dakle nekomprimiranom HD videu za kojeg je obični kodirani HD mačji kašalj... Ovih 100MBps je za 720p, ne mogu ni zamisliti što će tek biti s 1080p. Sve mi se izglednijom čini opcija poput ove: http://www.pctuner.net/download/scheda/274/4/
|
Citiraj:
Za RAMdrive je to mačji kašalj. |
CatKiller je dobro rekao. Disk na laptopu nema sanse da to isporuci. Desktop s jako brzim hardom ili raidom je rjesenje. Naravno stvar se moze rjesiti virtualnim ram diskom (popis softwarea koji su to u stanju napraviti je poprilican - google) ili hardverski ram disk, tipa gigabytovog s kojim sam se nedavno imao priliku igrati, luda stvar ali skupa za popuniti :)
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 21:43. |