![]() |
Web server - sto je u low end segmentu isplativije
Pozdrav svima,
Ukratko, imam jednu vrlo jednostavnu dvojbu. Uzeti Celeron 420 ili Sempron LE-1100. Buduci da vjerujem da su za moje potrebe performanse vjerojatno jednake, ono sto sad imam kao dvojbu se nalazi ovdje: Celeron 512 kb L2 cache 35W TDP 1.6 GHz Sempron 256kb L2 cache 45W TDP 1.9 GHz Ostalo je manje vise isto (cijena, tehnologija izrade, podrzane tehnologije, L1 cache...). Buduci da ne mogu naci niti jedan suvisli benchmark, zanima me kako rade tehnike smanjene potrosnje energije na oba procesora (jesu li uopce podrzane) i koji se, iz iskustva, manje grije. Kao sto rekoh, nije da su mi performanse skroz nebitne, pa me zanima i pokoja o tome (kompenzira li visak cachea manju frekvenciju), buduci da je Google skrt na suvislim informacijama. |
ako je tdp podatak točan, a vjerujem da je, onda keleron.
|
Celeron ce i biti, sto zbog manjeg TDP-a, sto zbog veceg L2 cachea koji pogoduje Postgreu koji ce se koristiti kao DB. A uz sve, nadogradivost mi se cini veca s Intelom u ovom trenutku.
Hvala svima (hmda, od 100 klokerskih glasa, jel...), lokirajte, brisite, stogod... |
Osim performansi i TDP-a na novim Celerima mi se jako svidja prilozeni BOX cooler. Mozes ih ugraditi i u najtijesnija kucista.
http://shrani.si/f/2F/fx/4aNxHImC/coola.jpg |
IMHO, prema testovima od Wolverina, Celeronko 460 (2.4Ghz) se odlično nosio (i u većini testova potukao) San Diega na istom taktu (3.0Ghz). A San Diego ima ipak i veći cache (koji kako je Bubba sam rekao ne utječe ništa, ali opet - ako aplikacija koristi dosta sam cache, može se osjetiti boljitak).
Tako da IMHO, Celeronko all the way. Matiča ne treba bit niš posebno (ono, AMD zna ponuditi malo više na području matičnih za oko ~500kn) ? |
Citiraj:
http://www.links.hr/index.php?option...kl=050.306.245 |
Citiraj:
Citiraj:
|
Citiraj:
A i vidiš da je Bubba izvukao Asrokicu po 325kn, a pare koje će utuć u taj server su mizerne, a opet dobiješ podosta. |
ma ovo je nevezano za bubine server probleme... nemreš mi doć tu online i drobit da intel nema ništa posebno za 500kn, kuiš? :D
|
Mene samo zanima zašto je potrošnja procesora bitan faktor za web server?
|
manja potrošnja=manje zagrijavanje
|
Citiraj:
|
=manje računa za struju, ako ništa drugo. jer ako mašina radi 24/7, s vremenom se dosta razlike nabere ;)
|
Manje zagrijavanja nije baš neki problem s obzirom da serveri obično stoje u server roomovima.
Ne vidim kakve veze ima zagrijavanje sa problemima, niti sa dugotrajnošću. Uvijek se sjetim Googleove studije o diskovima i zagrijavanju. O računu za struju je isto bespredmetno razgovarati s obzirom da se radi o 1 ili 2 servera. |
|
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
|
Citiraj:
Tu nudis ljudima brda i doline, a ja ti citavo vrijeme podilazim preko maila, govorim ti da je burek zapravo iskonsko zlo i da cu prihvatiti cevape kao TheMeal za trunku tvoje naklonosti, mitim te ajvarom s probranim sastojcima i ne pada mi napamet podmetnuti ti pindjur umjesto, vodim sveti rat protiv iskrivljenih nazivlja (IDE i ekipa) a ti tako? :( [jeca pored NetServera e60 i pokusava doci k sebi] Dobro dobro... Dabog da ti se FUP PURGE omakao, da znas... :( Naravno, ne pristajem na nista manje nego da me zoves na inventura party. Do tada cu svakih 5 minuta smaknuti zlicu ajvara, pa si ti misli da nisam ozbiljan! :D |
Citiraj:
Meni isto studija nije smiješta, zato ju i spominjem. Ako slažeš server, u većini slučajeva su bitne performanse, a ne potrošnja. Ispričavam se što sam bio znatiželjan. Nije mi do pametovanje, nego me zanimalo. EOD. |
čovjek je složio celeron-based server za 2500kn i ti pričaš o server sobi... aha nije ti do pametovanja, onda oke.
|
NHF :)
|
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
Inace, razmisljam i o jos jednoj soluciji Intel Little Valley 2 Snizuje mi cijenu za 300njak kn, potpuno je pasivno hladjena i ima sve integrirano sto mi treba. Cak stane i u malecka kucista, a sve bi se ionako hladilo samo napajanjem sa 120mm ventilatorom... |
Preporuka svakako. Imao sam prilike sastavljati stroj s tom pločom, i pokazala se kao jako dobar izbor.
Komp je bio namjenjen opsluživanju podacima u jednoj manjoj firmi, te je bio pogonjen s 2.5" diskom, hlađenje je bilo izvedeno pomoću napajanja. Minimalno se zagrijavalo, čitaj - jedva jedvice. Možda bi ti još odgovaralo i ovo. |
Citiraj:
Znam za stariju GLY, ali nije u potpunosti pasivna te nema SATA... |
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Citiraj:
|
buba znaš da valja mbo... nema tu greške ;)
|
Citiraj:
Naravno, cijena?:chears: E, pa imaš li tamo stare Alphe??? |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 19:02. |