![]() |
Termalne paste...
Nisam znao gdje da postam ovaj topic (rubrika oc ili ostalo mi se nisu činile prikladnima)
,pa sam se odlučio za AMD dio jer me zanima odnos različitih pasti i inih proizvoda korištenih s Athlon procesorima... Dakle u svojim dosadašnjim susretima s termalnim pastama primjetio sam par bitnih stvari: 1) Nakon nekog vremena (par mjeseci) dolazi do povećanja temperatura zbog stezanja i rastezanja:D metala pri različitim temperaturama pa se pasta istisne iz prostora između HS i procesora. 2) Ako se komp često prenosi (iliti lan makljaže u frendovoj garaži) također dolazi do porasta temperatura... 3) U AMD-ovim službenim vodičima za gradnju računala ne preporučuju paste već "thermal pase-change compound" :confused: (upravo zbog ovog što sam stavio pod 1) pa me zanima koji je to ku*** i dali se može kod nas nabaviti? 4) PC Ekspert je napravio odličan test Nanotherm pasti,ali moram reći da me čudi da ih nisu usporedili sa trenutno najdostupnijim (i po mnogima najboljim) pastama Artic Silver (3,5,Ceramique) koje po review-ima različitih stranih stranica još uvijek "peru" svu konkurenciju (osim Nanotherm PCM+).Koliko je to točno? Ja koristim Arctic Ceramique zbog puno pohvala koje sam pročitao na stranim forumima pa me zanima ima li kaj boljeg? Ajde ljudi postajte čime žbukate svoje ljubimce,razlike u temperaturama s različitim pastama (ako ste imali prilike igrati se s tim) i sve što ima veze sa topicom.... |
Re: Termalne paste...
Citiraj:
|
3) Thermal pad ili ti popularno žvaka. To je ono ljepljivo smeće koje nalaziš na jeftinim coolerima i coolerima od grafičkih, to treba izbjegavat pod svaku cijenu!
Zašto? STvar ima jednaku termičku vodljivost kao i eekta žvake tj. nikakvu. Sloj izemđu proca i hladnjaka je puno predebeo i time je termički otpor puno prevelik. Ak to dobiješ na colleru to treba s plastičnom kartico sastrugat dole ostatk eskinuti uz pomoć WD40 i nakon toga coller dobro isprat sa nečime što odmašćuje ( jasno s natopljenom vatom). AMD ov vodič je načelno dobar osim tog dijela i preporuke "žvake", ali to je prporuka za firme koje često seljakaju kompove po raznim sajmovima i sl. Ja osobno koristim ili Zalmanovu pastu ili AS5. |
Yes my Lord...susretao sam se s tim (spire stavlja na falcon rock ili wisper rock nesjećam se) i skido sam upravo kako si objasnio osim wd40 :confused:
ajde pliz potrudi se i napiši malu usporedbu as5 i zalmana(uvijek sam bio malo skeptičan uvezi non Artic pasta) ak nađeš vremena :) |
Di ima kupiti Zalman paste?
|
Sa Zalman coolerima :D
|
Citiraj:
Jedini problem s AS5 je da je jako gusta, ako ju stavljaš na neki proc koji ima kuler na sebi bez venta (vodeno) ili Zalman CNPS6000 je taj da joj treba duže nego drugim pastama da uđe u sve pore jer nema vibracija. Arctic silver je stabilnija u topinskim uvjetima tj, ne nestane brzo kao npr. Spire silver grease, zalman ispari brže od AS5, al po meni nema smisla ić kupovati AS ako još doma imaš Zalmanove paste. Paste su jako dobre obije su vrhunske moj izbor je ipak AS5 jer kao što rekoh čini mi se stabilnijom o dZalmana a uz to Zalmanovu pastu možeš dobiti samo uz Zalmanove kulere. |
To sa AS5 i Zalmanom je istina.
Izgleda da treba malo duže da to sve fino prošljaka kako bi trebalo. Negdije sam čak naletio na informaciju koja veli deset dana... |
Citiraj:
|
Kako maknit ostatke neke srebrne Titanove paste s procesora?
Jezgru sam očistio,ali ostane okolo. |
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Citiraj:
Kad dođes kod mene što god uloviš u ruke je zasrano od te paste:D |
PASTA
Kolio paste najbolje staviti na procesor?
Što manje ili ...? Naišao sam na jedan AMD XP 2000+ u jednoj konfiguraciji, pa kad sam skinul cooler.......čudo!!! Čitav procesor namazan (natopljen) Titan-ovom pastom i to sloj podeblji. Koji problem se može javiti s previše paste na procesoru? Hvala. |
Paste staviš tanak sloj, skoro pa da vidiš kroz njega jezgru, jer pasta služi samo da pokrije sitne neravnine na jezgri i cooleru.
Pastu staviš naravno samo na jezgru (kod AMD procesora) Ako ti je na jezgri predebeli sloj paste dolazi do većeg zagrijavanja procesora. |
PASTA
Hvala
|
Re: PASTA
Citiraj:
|
Je li KOVA još prisutan na forumu?
|
prvilo kod paste je slijedeće taman toliko da pokrije slova ( AMD-Tbird,Palomino, Intel P4, odnosno da pokriej znak na jezgri AMD-Tbred,Barton, Intel P3) jako tanak sloj samo po jezgri odnosno heatsprederu kod intela)
|
Ma najgore je kad Titanovka ostane po prstima,nikad skinit kuju.
|
Par sitnica...često sam se susretao sa sugestijama da ako uz sloj paste na procesoru stavite mrvičak paste i na bazu heatsinka,te ju rasporedite čitavom površinom u tankom sloju (doslovce da se nevidi da je ima) mogu se dobiti malkice bolji rezultati.
Primjetio sam da je kod nas stigla nova pasta (za nas nova) COOLERMASTER Shin Etsu koju sam odavno susretao po review-ima i koja se podosta hvali (drži se bok uz bok sa AS3)....cijena je oko 30 kn pa bi mogla biti dobra opcija ljudima koji su sve pare spiskali na komponente i skužili da nemaju za vrhunsku pastu :D ponovno čitajući članak o nanotherm pastama primjetih izjavu autora pa je PCM+ pasta predviđena za vodena hlađenja....meni nije jasno po kojim kriterijima je on (ili proizvođač) to izjavio jer koliko ja znam u svakom sustavu hlađenja (i zračnom i vodenom) jedino što dolazi u doticaj sa procesorom je copper plate (baza). pa ako netko zna... |
e ovako, kako skinut pastu sa zasranog procesora? lako..
uzmeš štapiće za uši, obični alkohol, i fino obrišeš, počistiš, stvar odlično funkcionira. Probao, i super. Nego, mene muči kako pastu rasporedit tanko po jezgri, odnosno s čim? and, one more thing: gdje u Zg, kupit jeftinu a solidnu pastu? da ne tražim po trgovinama... tolko od mene |
Razmažeš ju nećim tvrdim, tj. da se ne savija, a glatkim. Kao npr. kreditna kartica.
Po svim dućanima imaš AS3 ili 5 |
Citiraj:
ako bi nekaj jeftinije onda Arctic Ceramique koja je oko 25Kn i po meni je best buy jer nije nimalo lošija od AS 3 i 5 imaš ju u HG-Šrotu... a ako očeš najbolje onda nanotherm PCM+ u nobilisu za 100 krznatih (pogleć si članak na PCekspertu Dr. Thermal hladnjaci i natherm paste) |
Super tema za diskusiju. Je li tko citao PC Chip pred 2-3 mjeseca kada su testirali termalne paste? Zakljucak je bio da je to sve ista stvar. Jednako dobra kao i sve te "brand name" paste se pokazala obicna pasta koja se koristi u elektronici. Ja osobno koristim takvu noname i nikad problema.
|
Jasno sa su im sve paste bile jednake kada nisu niti znali što i koliko trebaju testirati.
Osobno sam (u privatne svrhe) testirao sve značajne paste koje su dobavljive u Hrvatskoj. Razlikuju se prema provodljivosti, trajnosti, ljepljivosti i viskoznosti. U stvari nema idealne paste koja bi zadovoljavala sve uvijete te ih se treba koristiti prema namjeni. Za procesor je nužno da je pasta trajna i viskozna. Elektroničarska pasta je dobra ali ne zadovoljava uvjet trajnosti. Poslije kratkog vremena se počne raspadati na sastavne elemente i više ne provodi toplinu. Kao testno rješenje je jako dobra. Ovdje preporučujem bilo koju AS ili pastu koju se već može dobiti uz Titan coolere. Ova potonja je možda i najbolja. To što se ona ne da skinuti sa prsta i kućišta je osobina koja se traži od nje. To znači da zatvara mikropore na materijalu, a to joj je i svrha. Za memorijske module je važno da je neprovodljiva za električnu energiju. Obzirom da tu ne vladaju ekstremne temperature kao na procesoru, biti će dovoljna i elektroničarska pasta ali preporuka je AS Ceramique. Dobra je i stoga što je malo ljepljiva pa se ostavlja malo manevarskog prostora dok se cooler ne učvrsti. Za chipset, mosfet i sl., pasta bi trebala biti ljepljiva jer ti ima problema oko pričvršćivanja. Takve paste u stvari i nema. Niti jedna ljepljiva nije dobra. sve ono što sam vidio je zamagljivanje očiju. Chipovi se čak ispod njih i jače griju. Osobno sam to rješavao sa sekundnim ljepilom. Stavio sam na krajeve chipa ljepilo i u sredini Ceramique. Ne djeluje loše ali ispada pod jačim naprezanjem. Nije isto niti na koji se materijal stavlja pasta. nekako su mi paste za bakrene coolere bile bolje one bijele, dok je za obične (nebakrene) bila bolja ona srebrna. Naravno da to važi za dobro obrađene coolere a ne za TT. Folije koje su tvornički postavljene na coolere i one koje se mogu tako zalijepiti ne koriste ničemu. Odvođenje topline je očajno. Za nanašanje paste se ne koristi osobna, kreditna kartica, putovnica i folija. To su provalili naši dragi stručnjaci koji se mogu naći u servisima. Zato je njima temperatura na procu uglavnom oko 60 stupnjeva. Potrebno je samo staviti malu količinu paste na sredinu chipa a razmazivanje će odraditi cooler svojim pritiskom. Sama jezgra procesora je daleko manja od onoga što mi zovemo jezgrom. Toplina se razvija u sredini tog područja i tu je nužno da imamo dobar spoj. Višak će se razmazati prema rubovima. Zato je važno da pasta ne bude previše tekuća. |
Citiraj:
Citiraj:
Isto tako na dodirnoj povrsini postoje i ne bash mikropukotine nego daleko vece pukotine (vec navedeno u diskusiji) od ugraviranih podataka na procesoru |
Citiraj:
Citiraj:
|
Citiraj:
Zelim reci da pasta ne hladi nego HSF. A sa istim adekvatnim coolerom na doticni CPU razlika sa "brand name" pastom i obicnom pastom ce biti manja od 1 stC |
Citiraj:
i ako neko misli osporavati internet review-e dovoljno je reći da paste nisu bile testirane na kompovime već na posebno dizajniranom "stroju" od strane tima stručnjaka i gledano je SVE...trajnost,lakoća stavljanja,lakoća skidanja,viskoznost te rad na temperaturama od 20 do 90°C. Što su po meni jači argumenti od testiranja na različitim procesorima,čisti dokaz je recimo moj frend koji ima Celerona 700Mhz koji mu je nastavio raditi nakon što mu je krepao cooler....a da se to dogodilo na Athlonu....:fuming: što se tiče nanašenja paste oboje ste u krivu...alatka kojom planirate nanositi pastu mora biti tankog ruba (što kreditna kartica nije) i gdje god sam je čitao uvijek su kao najbolju opciju navodili žilet jer se njime dobije natanji sloj moguć....mislim da netrebam naglasiti koliko treba biti pažljiv inače ljudi svaka čast :beer: :beer: :beer: neznate kak mi je drago što ima toliko dobrih postova jerbo masa ljudi nema pojma o pastama,a ovaj topic sam napravio baš za njih.mislim da se ima dobrih stvari za pročitati |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 15:42. |