![]() |
Kloniranje diska
Bok ljudi,
ovakva je situacija, imam laptop s 160GB S-ATA diskom (Seagate ST9160821AS 3.BHE) kojem masovno raste seek error rate, proizvodi čudne zvukove i crknut ce veoma skoro (Osim ako ga se neda softverski sredit). Ja naprosto nemam vremena nosit laptop na servis jel će to trajat 2 tjedna a meni je stroj prijeko potreban za rad i ne mogu ništa bez njega. E sad pitanje: Kupio bi novi disk, 160GB S-ATA i to Hitachi jel s njima nikad problema nisam imao, a ovo mi je drugi Seagate koji stvara probleme. Sad mene zanima, kako ja mogu napravit 1:1 kopiju ovog Seagatea na novi Hitachi? Znači samo da skopiram sve, baš sve na novi disk, stavim ga u komp i da radi kao do sad? Znači da nemoram sve ponovno instalirat... Imam samo taj 1 laptop koji podržava S-ATA diskove... Da li se S-ATA disk može spojiti na normalan PC koji ima S-ATA sučelje, u tom slučaju bi spojio oba diska i pomoću softvera klonirao stari na novi, ugradio novi, zaboravio sranja s tim i ''idemo dalje''. Jel moguce to? Please help jel mi stvar zbilja treba... |
Naravno Acronis TrueImage 10 ili 11 to rado savrseno.
|
... kao i Acronis Migrate Easy.
|
Dobro, mogu li spojit te diskove na običan komp, ili moram kupovat neke adaptere?
I jos na kraju, preporucate Hitachi isto, ili bi radije nes drugo vi uzeli? :) |
Taj disk uredno mozes spojit na SATA konektor na maticnoj ploci... uzmi onaj sa najvise garancije, a ako se ne varam 5. godisnje jamstvo dobijes uz Seagate, Toshiba i neke Samsung diskove (u HGsrotu npr.).
|
A znam, ali vidis da s seagateom nemam bas najbolja iskustva, a Samsung i pogotovo Toshiba diskove nikad nisam ima. Nesto mi garancija na disk od 5 godina i ne znaci previse, i tako ga za 2 godine pregazi vrijeme sto se tice kapaciteta, brzine, sucelja...
|
Ali ces disk s 5 godina garancije lakse prodati i ako ti krepa za 3 ili 4 godine dobit ces novi(najvjerovatnije novi model jer starih nece biti) koji opet mozes prodati ili zadrzati. Btw 8 seagata u mom kompu trenutno i svi rade ko kad su kupljeni. Tvoja odluka u svakom slucaju.
|
OK, ovako, kupio novi Seagate i isto sranje se opet dogadja.
Svakih par sekundi disk nadje nesto radit, bio komp ne diran par sati, nesto se na njemu radilo, čak i ako je komp u safe modu tako da otpada utjecaj procesa. HDD i komp je 100% čist od svih nametnika... Ono sta se u SMART podacima vidi je da disk dobiva svake sekunde ~8 novih seek errora i ~1350 Hardware ECC Recovered (Iscitano iz RAW podataka). Disk radi oko 3 sata i vec ima 175000 seek errora, a 70 000 je skupio na drugom kompu dok se disk klonirao. Pa jel moguće da 2 seagate diska imaju istu gresku? Ovaj disk nema isti firmware ko stari pa nagadjam da nisu ista serija. Probat cu u subotu zamjenit disk za neki drugi, nadam se da cu uspjet. Jel svi diskovi imaju iza isti raspored konektora, da nebi bilo da ne paše u lap? Kloniranje sam radio s acronis true image 9, jer je taj instaliran na kompu, jesu 10 ili 11 bolje verzije pa da skinem ili je 9 bas ok? |
Nitko ništa? Ajde please vi stručnjaci za HDD-ove
radim s kompovima od oko 1994.g. i još mi ni jedan disk nije radio ovo šta ovaj radi. Koncentriram se i radim u tišini a gad mi svakih par sekundi ide roštat :finger: Uglavnom ovo je smart IBM/Hitachija starog mislim 4godine od 120GB s 11500 radnih sati http://www.hddstatus.com/hdrepshowre...ation=374F0A25 A ovo od novijeg SATA Hitachija 250GB starog 1.5g http://www.hddstatus.com/hdrepshowre...ation=ECF9A2FD A ovaj moj disk nakon noći koju je proveo upaljen: http://www.hddstatus.com/hdrepshowre...ation=926773C1 Mi preporučate da ga sformatiram i odem zamjenit? |
Nitko nema nikakvo misljenje? :(
Koliko vasi seagateovi imaju seek error rate? |
Kod mene na stolnom kompu trenutno 62, disk ugrađen prije 2 dana, a na laptopu starom tjedan dana je 100. Jesi li ga probao u nekom drugom laptopu? Da možda nije neka greška u SATA kontroleru ili čak RAM-u?
|
Jel to ''current'' ili raw? Meni je current 67, a raw 5697365. Ovaj raw raste konstantno, na oba diska (Sad je vraćen stari nutra jer novog mislim vratit) i to na oba kompa (stolnom i laptopu). Uz raw za seek error rate raste i Hardware ECC Recovered
|
Meni se cini da ti to nije do disk. Moze biti sata kontroler ili sata driveri. XP ili Vista?
|
XP Professional. Al ista stvar se događa na dva kompa, oba XP Professional.
|
Citiraj:
Citiraj:
|
Mozda blesavo, al neka iskljuci SMART u biosu i vidi jel se to dalje događa. :stoopid:
|
? Hm, sto bi dobio s tim :D
A i neznam mogu li, ipak je to laptop i ima BIOS u kojem ima 2.5 opcije |
Citiraj:
Skini si HDD tune i napravi error scan na disku i vidi jeli ispravan. Nemogu vjerovati da ti disk nakon dvije godine pocne davati seek errore,da ga zamjenis s novim, i da taj novi disk pokazuje iste simptome. Ili si ti najveci pehista koji postoji ili je stvar u necemu drugom. |
HDD Tune nece dat nikakav info o disku na laptopu, na stolnom oce :D
Al error scan oce napravit, sad cu ga napravit... Nije 2 godine nego 2 dana :D Jos cu se naviknut da se gad javlja u tišini i sve će bit OK, samo.... da ne crkne u jednoj takvoj noći |
Citiraj:
Cekaj pa ti si napisao da se ista stvar dogadja s novim diskom. Citiraj:
Citiraj:
|
da, isto se događalo i s novim i njega sam izvadio van i probat cu ga zamjenit za drugi pa vidit, ako je isto onda hebiga.
A ''stari'' je star sad 2 tjedna, evo testiram ga, doso do 65000 MB, 33,5MB/sec i zasad 0,00% damaged blocks |
Evo
http://img112.imageshack.us/img112/5349/30452425fb0.gif http://img112.imageshack.us/img112/2048/77221653lu9.gif I SMART podaci: http://www.hddstatus.com/hdrepshowre...ation=AE84DD78 Seek Error Rate 68 6324349 Good Jučer je bio 67, a raw 5 i nešto milijuna, naraslo nakon testa dosta :D |
No disk je ispravan i to je to. Smart veli OK nema bad sectora.
|
Unatoč tome šta seek error rate raste current i raw? Ok... Motrit cu ga tjedan dana pa vidit sta ce bit tad :)
Thx |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 00:32. |