PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Kućišta i napajanja (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=57)
-   -   Preporuka tihog kućišta (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=88203)

dh41400 21.11.2007. 08:11

Preporuka tihog kućišta

Pozz
Zanimalo bi me, da li netko zna (iz iskustva) za nekakvo iznimno tiho (čitaj: bešumno) i kvalitetno kućište, a da pritom ima dobro riješeno provjetravanje (u visini VGA, te upuh/ispuh).
Kućište bi prvenstveno imalo ulogu "ubijanja" svih zvukova sa zavojnica u naponskom sklopu matične, te eventualno riješavanje topline generirane (zračni tunel) od strane VGA.
Imam nekoliko kandidata (npr. Lian li...), ali bi me zanimale vaše preporuke i eventualna iskustva (detalji) "Noise freakova" :D cijena nije odveć bitna (<~1xxx kn)
TNX unaprijed

TomG 21.11.2007. 10:10

antec p182

rib@ 21.11.2007. 11:17

U biti je svako kuciste tiho, jedino se cuju komponente u njemu.
Uf kak sam pametan :D
Za stvarno tihu kutiju treba birati kaj bude u njoj s tim da se kvalitetnija kutija lakse utisa.
Btw moja je zelja bila LianLi, ali je ipak preskup za mene.
Za to kaj trazis trebas imati otvore za 120mm vent naprijed i otraga.

Matesonik 21.11.2007. 15:40

Bitno ti je da mozes fino razmjestiti 120mm ventilatore, da grilovi nisu prerestriktivni (da ne smetaju protoku zraka), da je kuciste od debelog lima --> ne rezonira, da mozes diskove staviti na svojevrstan ovjes da ne prenose vibracije na kuciste. Dobro je ako nema otvora tamo gdje ne treba, ostalo prekrijes zvucnom izolacijom.

Naravno da je kuciste bitno, ali ni najskuplje kuciste ti nece pomoci ako imas lose hladnjake i ventilatore te traktor-like diskove (Maxtor).

Ako imas volje, bolje ti je uzeti solidnije izradjeno kuciste koje ces kasnije modificirati prema zeljama i potrebama, nego uzeti naoko vrlo prikladno kuciste za tihi komp, a od taknog lima i opcenito nekvalitetno.

focal 21.11.2007. 15:49

Citiraj:

Autor Tomy no.1 (Post 875582)
antec p182

Potpis...
Ja imam Antec SOLO i stvarno se utisao comp za 50% odkad sam njega uzeo...disk i ostale komponte u comu se prakicki ne cuju jednino se lagano cuje napajanje al to nije do kucista.
Moze bit sveto kuciste ako ti je napajanje bucno nema ti tu spasa...

Ja sam sa svojim pre zadovoljan sto se toga tice...

panoramix 21.11.2007. 18:01

Ja sam utišao na sljedeći način : kućište jeftilen made by Frontier, kupljeno u Linksu, bitno je da ima mjesta za 12 cm ventilatore.
Stavio Chieftec napajanje 400 w , dodao 2 Glacialtech Silent Blade ventilatora ( 19 Db ) i na svaku bočnu stranu kućišta, uz pomoć dvostruko ljepljive trake, postavio sloj filtera za napu. Stranice su na taj način onemogućene od eventualnih vibracija a utišan je ionako tihi rad napajanja.

-POP- 21.11.2007. 18:10

Citiraj:

Autor panoramix (Post 875968)
Ja sam utišao na sljedeći način : kućište jeftilen made by Frontier, kupljeno u Linksu, bitno je da ima mjesta za 12 cm ventilatore.
Stavio Chieftec napajanje 400 w , dodao 2 Glacialtech Silent Blade ventilatora ( 19 Db ) i na svaku bočnu stranu kućišta, uz pomoć dvostruko ljepljive trake, postavio sloj filtera za napu. Stranice su na taj način onemogućene od eventualnih vibracija a utišan je ionako tihi rad napajanja.

To je dokaz da svako ima drugu toleranciju na buku.
Chief 400W je užasno glasan, a GT 120mm na 12V se čuje, o ležajevima da ne govorimo nakon nekog vremena.

panoramix 21.11.2007. 18:16

Citiraj:

Autor -POP- (Post 875975)
To je dokaz da svako ima drugu toleranciju na buku.
Chief 400W je užasno glasan, a GT 120mm na 12V se čuje, o ležajevima da ne govorimo nakon nekog vremena.

Ha, da si ti prije toga imao Codegena 400 W i tebi bi ova kombinacija bila tiha :goood:

-POP- 21.11.2007. 18:22

Codegen 400W sa 12cm ventom je puno tiši od Chiefteca 400W. 410W je puno tiši, ima Superred vent koji je dobar dok ne odu ležajevi.

dh41400 21.11.2007. 18:44

Što se komponenti tiče (razine buke), najviše se ističe matična ploča(zavojnice) i HDD (read), dok se ostalo više manje i neprimjećuje (ventovi su na Zalmanu MFC1).
Uz ovu manu, jedini cilj koji bi imalo kućište je odvojeni zračni tunel za VGA

Matesonik 21.11.2007. 18:56

HDD objesi za zrecnicu od bicikla ili kako vec u recimo 5.25" kavez da ti ne vibrira, eventualno oblozi kuciste spuzvom. zavojnice prelakiras lakom za nokte, al da ne sadrzi metallic i slicne gluposti. Moze se tom disku i smanjiti AAM - stisavanje bas onog rok-tok-rrk zvuke kod seeka.

dh41400 21.11.2007. 19:06

čuo sam za lakiranje (prelijevanje) zavojnica i kondića, ali mi to nekako nije "elegantno" rješenje (spužva da), a za hdd (AAM) ću probat pa bumo vidli

Optik 21.11.2007. 22:15

Citiraj:

Autor dh41400 (Post 876015)
čuo sam za lakiranje (prelijevanje) zavojnica i kondića,

Krivo si cuo. To vrijedi samo kod zavojnica. Kondenzator moze proizvodit cudne zvukove ako je napuhnut/osusio se/lagano curia rijesit mozes jedino zamjenom istog. Jos se moze rijesit pistoljem za vrucu plastiku

dh41400 22.11.2007. 22:12

kod mene su u pitanju zavojnice (sorry na nepreciznosti ;)) ali uglavnom , kao što rekoh za mene je to "neelegantno" rješenje kojim se ionako ne mislim koristit (već kombinacijom zvučne izolacije i AAM-a)

TNX na infu

Mr.Ex.President 23.11.2007. 18:42

Slažem se s većinom da ti ne treba kućište od xxxxxx kn da bi dobio tišinu. Jer tišinu (ako su ti glasne komponente, ventilatori) nećeš dobit nikad. Skuplje kućište će bit od veće koristi nego neki šrot case od 100 kn. Al mislim da ne treba davat neke enormne novce, jer si i u kategoriji do 500-600 kn ima par lijepih kućišta kojima onda trebaju samo dobri ventilatori, eventulano z. izolacija,...

pimpinjon 23.11.2007. 21:34

Citiraj:

Autor Mr.Ex.President (Post 877697)
Al mislim da ne treba davat neke enormne novce, jer si i u kategoriji do 500-600 kn ima par lijepih kućišta kojima onda trebaju samo dobri ventilatori, eventulano z. izolacija,...

:respekt:
po meni je puno važnije da je kučište ljepo i da ima ventove koji su donekle kvalitetni i tihi... za večinu galame je uvijek kriv prevelik broj ventilatora (po meni nije potrebno više od 2) na samom kučištu... a kučišta poput lian lia su bacanje novca jer nema te kvalitete koja može opravdati takvu cijenu...

Codiac 23.11.2007. 21:49

:) e sad ti kod lian lia kupujes prestiz isto kao sto kupujes prestiz sa ferrarijem, novim mercedesom. masseratiem itd...

al sto se tice kucista kuciste MORA biti cvrsto jer NEVALJA .

Optik 23.11.2007. 21:53

Citiraj:

Autor pimpinjon (Post 877817)
po meni je puno važnije da je kučište ljepo i da ima ventove koji su donekle kvalitetni i tihi...

Ovce i novce-tesko. No ne znam ja sto je za tebe lijepo pa nebih duljio o tome.
Citiraj:

za večinu galame je uvijek kriv prevelik broj ventilatora (po meni nije potrebno više od 2) na samom kučištu...

Pa buka NE raste linearno sa povecanjem broja ventilatora. Osobno imam 6 ventilatora i za mene je dovoljno tiho. Zasto i kako? Svi se ciste redovito i tijekom ciscenja se stavlja finomasinsko ulje da lezajevi budu "zdravi" kroz nove radne pobjede i nema niti jednog da je preko 800rpm-a (osim u igrici kada grafa ide gore)
Citiraj:

a kučišta poput lian lia su bacanje novca jer nema te kvalitete koja može opravdati takvu cijenu...

Ne bih se slozio, ipak je to kvaliteta na razini cijene. Prije bih ja tu ubacio ThermalTake koji nudi puno losiju kvalitetu za visoku cijenu.

pimpinjon 24.11.2007. 00:17

Citiraj:

Autor Optik (Post 877829)
No ne znam ja sto je za tebe lijepo pa nebih duljio o tome.

Pa buka NE raste linearno sa povecanjem broja ventilatora. Osobno imam 6 ventilatora i za mene je dovoljno tiho. Zasto i kako? Svi se ciste redovito i tijekom ciscenja se stavlja finomasinsko ulje da lezajevi budu "zdravi" kroz nove radne pobjede i nema niti jednog da je preko 800rpm-a (osim u igrici kada grafa ide gore)

Što se tiče ljepote, naravno da svi imaju drugačije mišljenje... i za buku, u tvom slučaju sigurno nije buka od ventilatora jer držiš do čišćenja i sl., no rijetki su koji se toliko trude oko toga kao ti. većina uglavnom nabije nekoliko ventova od 12 cm na 1500-2000rpm da se nebi slučajno temperatura u kompu dignula iznad sobne i onda se čude kak se jako čuju ventilatori...
a što se tiče lian lija, naravno da su najkvalitetniji, al mislim da skoro nikome nije potrebna veća kvaliteta od coolermastera i sličnih kučišta, osim ako ne želi neki prestiž... pošto dh41400-u nije stalo do cijene slobodno neg ga kupi , jer sigurno nebude fulo s lian liom

1v@n 24.11.2007. 01:50

I uzmi u obzir da najbolja kućišta nikad neće doći na naše tržište, evo na što sam naletio, cijena je nikakva u usporedbi s ovim što se kod nas prodaje.
http://techgage.com/article/spire_pininfarina/1

dh41400 24.11.2007. 21:05

Najprije se zahvaljujem svima na savjetima.

E sad, da malo pojasnim ciljeve koje kućište mora ostvariti:

1.) Kvaliteta (čvrstina, podeblja stijenka sa što manje nepotrebnih otvora, osim za ventove :D), te završna obrada
2.) Najmanji mogući broj mogućih ventova (s tim da oni koji su postavljeni tamo su postavljeni s razlogom), za koje ću koristit Zalmanov panel ZM-MFC1
3.) Eventualna zvučna izolacija (čuo sam za svakakva rješenja: od spužve pa do elstičnog bitumena u traci)
4.) Svrsishodan (inventivan) raspored "infrastrukture", odnosno omogućavanje stvaranja zračnog tunela za VGA (naglasak na pojačani protok zraka), te za jedan za CPU
5.) Kod izgleda mi je dovoljan kvalitetan minimalistički dizajn (vanjska završna obrada)

Eto, to je otprilike više manje sve, a u skladu s ovim bi molio da se daju prijedlozi i rješenja.

TNX još jednom

Sva vremena su GMT +2. Sada je 08:42.