PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Diskovi SSD/HDD (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=33)
-   -   SATA-SATAII (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=87850)

The Boss 18.11.2007. 13:17

SATA-SATAII

Pozdrav svima! Imam jedan problem! Napokon sam skupio novce i sada ću kupiti novi disk- WD CAVIAR 320 GB,SATAII,moja maticna je Asrock DUALVSTA. Moja maticna podrzava koliko znam samo SATA,a ne i SATA II nacin rada. Kako da to rijesim posto je ovaj gore navedeni disk SATAII? Čuo sam da se to riješava pomoću jumpera,i da onda sve dobro radi! LJUDI POMAGAJTE!!!!!

yedwy 18.11.2007. 13:31

Nemaš što rješavati disk ti dolazi (u pravilu) već podešen na SATA mod i samo ga zabiješ u ploču i to je sve...

coconut 18.11.2007. 14:17

SATAII diskovi imaju iste kabele i konektore kao i SATA. Jedina je razlika u brzini koja se u realnom radu baš i ne osjeti. Svaki SATAII disk radi i na SATA(I) kontrolerima.

VU-MARIO 18.11.2007. 14:23

tako ti je i meni na starom kompu bilo, maticna podrzava samo sata a kupio sam sata II, ali ti je jumper stavljen da ti hard radi kao sata.

Codiac 18.11.2007. 16:53

WD ima automatski detect tako da ak je prikljucen na sata1 raditi ce u tom modu ako je prikljucen na sata2 raditi ce u tom modu .

Tom3000 22.11.2007. 20:30

Nedavno sam odlučio kupit Samsung 320GB T166. Dođem sa kešom u ADM (jer mi je u kvartu) i tražim lika navedeni hard. Donese ga i reda radi pitam o kompatibilnosti sa mojom pločom (S-ATA sučelje). On kaže kako je HDD S-ATAII i da mi to neće radit ali da imaju Seagate 320GB (AAK) koji se pomoću jumpera baca u S-ATA mod. Zbog kontroverznog AAK-a ne pada mi na pamet ga uzimat nego kažem da hoću Samsung. Kaže on da Samsung nije ni proizvodio diskove koji se spajaju S-ATA sučeljem nego samo one sa IDE pa nakon toga S-ATAII i da nebu radilo (iako sam znao da bude).

Tip mi postaje naporan pa odlazim u Links. Ispričam prodavaču anegdotu na što on umre od smijeha i uz hard mi iz kurioziteta doda dva jumpera. Spajam na 1. kanal novi (jumpere ne stavljam), na 2. kanal stari hard i sve se kak spada prepozna.
Naravno u HD Tune-u možeš primijetiti kako ti novi hard podržava S-ATAII mod ali Active je S-ATA.

greg SE 22.11.2007. 22:43

ne znam kako je danas (samo sata2 ploce pa i ne pratim) ali sjecam se kad sam uzeo prvi wd-a 160gb sata2 da nije htjeo raditi na mojoj staroj (a7v600-x, mozda se u drugacije zvala....nebitno) ploci koja je bila sata1. naravno jumper je popravio "problem". kada sam uzeto drugi negdje prije 7-8 mjeseci vec je bila druga ploca ali primjetio sam upustva na njemu za stavljanje jumpera ukoliko ide na sata1. cisto napomena jer vidim da Codiac kaze da wd ima automatski detect, mozda ovi najnoviji ali stariji ne.

bigbozo 23.11.2007. 22:58

1 privitaka
< Naravno u HD Tune-u možeš primijetiti kako ti novi hard podržava S-ATAII mod ali Active je S-ATA.[/quote]

Za isti HD meni pokazuje: UDMA Mode 5 (Ultra Ata/100)
Osim ovog Samsunga imam i stari Maxtor od 60 GB.
Za njega HDTune kaže Active: UDMA Mode 6 (Ultra Ata/133).
Sata postavke u BIOS-u nisam dirao jer neznam što i kako.
Skinuo sam SATA drivere sa Gigabyte stranice, treba li ih
instalirati ? Kako podesiti BIOS ?
Molim pomoć kako da istog Samsunga postavim na S-ATA ??

yedwy 24.11.2007. 07:44

Bez brige to ti je u biosu podešeno da ti se SATA kontroler windowsima javlja kao ATA kontroler radi toga da nemoraš kod instalacije drivere gurati, jedino kaj ti fali od featurea radi toga ti je hotswap a sumnjam da ćeš to koristiti prema tome ne sekiraj se i uživaj...

Sva vremena su GMT +2. Sada je 08:59.