PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   NVIDIA (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=7)
-   -   TomsHardware-isplativost novih kartica (G92 vs RV670) tablica (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=87768)

EvilM@ster 17.11.2007. 15:54

TomsHardware-isplativost novih kartica (G92 vs RV670) tablica

Evo da bi vecini bilo lakse odluciti izmedu 8800GT, HD3850 i HD3870 napravio sam tablicu koja se odnosi na performanse u igrama... Isto tako nebih zelio ulaziti u raspravu koja kartica je bucnija, koja se vise grije, koja ima bolju sliku, DX10 vs DX10.1 i ostale stvari koje muce ATI i nVidia fanove, jer ne preferiram niti jednog proizvodaca nego uvjek uzimam grafu koja u tom trenu nudi najvise za pare koje sam spreman izdvojiti.... Dakle tablice se odnose samo na ciste performanse u igrama i dobivene su zbrajanjem FPS-a u nekim popularnim igrama (Test Drive, Supreme Commander, AOE3, Oblivion, Stalker, World in Conflict, UT3 Demo, Crysis Demo, COD4) pri rezoluciji 1280x1024 sa 4xAA i 8x AF....

Dakle prva tablica se odnosi na ukupan zbroj FPS-ova u svim nabrojenim igrama...

http://img45.imageshack.us/img45/875...tleddi4.th.png

Druga tablica se odnosi na prosjecan broj FPS-ova u svim igrama

http://img260.imageshack.us/img260/9...led2qi4.th.png

I na kraju treca tablica se odnosi na isplativost kartice po FPS, dakle koliko kuna morate platiti kod odredene kartice za 1FPS...

http://img87.imageshack.us/img87/176...led3ln1.th.png

Koristene cjene kartica:

8800GTX --- 3,585kn
HD2900XT --- 2,553kn
8800GT --- 1,931kn
HD3870 --- 1,700kn
8800GTS 640 --- 2,502kn
8800GTS 320 --- 1,911kn
HD3850 --- 1,350kn

Eto to je to, nadam se da slike mogu ovako ostati posto su 40kb, isto tako nisam znao u koji podforum da ovo smjestim posto ima veze i sa ATi-em i nVidia-om...

Nadam se da ce ovo smanjiti pitanja tipa koju karticu da uzmem... :kafa:

Jelc 17.11.2007. 16:11

To ti imaš sve navedene grafe pa si izbenchao ili si to skinuo sa nekog sitea???:stoopid:

Inače-jedna slika do 50k, ostalo u thumbs...

EvilM@ster 17.11.2007. 16:16

Neam :D, rezultati su pokupljni sa ostalih sajtova i stavljeni na jedno mjesto... inace mislio sam da slike budu ovako jer se odmah vide rezultati, a ne da stavljam u thumbove, ali ako je problem mogu ih staviti...

segregator 17.11.2007. 16:21

Jel može četvrti graf, sa kvalitetom slike

Jelc 17.11.2007. 16:27

Citiraj:

Autor EvilM@ster (Post 872266)
Neam :D, rezultati su pokupljni sa ostalih sajtova i stavljeni na jedno mjesto... inace mislio sam da slike budu ovako jer se odmah vide rezultati, a ne da stavljam u thumbove, ali ako je problem mogu ih staviti...

Čuj-nemoj se ljutiti ali ovo je malo bedasto...koji driveri, koje postavke drivera, da li je benchano na četverojezgrenom procu ili na A1200...

Pogledaj malo par testova po "ozbiljnim" siteovima pa ćeš vidjeti ogromne razlike u rezultatima...ide se čak i do 20% ovisno o tome za koga se navija...

Mislim-nema smisla:)

Nema smisla ni trpati u isti koš grafe od 1350 i one od 3850.
Gamera siromašnog vulgaris zanima samo to koliko para mora izdvojiti da ima igrivi frame-rate:)

EvilM@ster 17.11.2007. 16:31

Nemoze :D, rekao sam gore da u takve rasprave necu ulaziti jer kao ni nitko od vas nisam vidio sve grafe u istim uvjetima rada da bih mogao reci koja ima bolju sliku... Ali mogu reci da sam vidio 7900GS i X1950Pro na istim monitorima u isto vrijeme na par razlicitih igri i nikakve razlike u kvaliteti prikaza nisam vidio (govorim ovdje o igrama) a onda se isto o takvim stvarima pricalo na veliko, e sad na vama je da odlucite dali u Crysisu zelite vidjeti razbijeno staklo na dzipu sa HD3870 ili par FPS-ova vise sa 8800GT :kafa:

EDIT:

@Jelc

Dakle sve grafe su testirane na istom kompu, radi se o Core 2 Duo E6850 na 3GHz, 2GB DDR-3 800 na Windowsima XP Pro, za nVidia grafe su koristeni ForceWare 169.05 a za ATi Catalyst 8.43 (7.11 beta)....

Sto se tice trpanja u isti kos, pa ove nove grafe se mora usporediti sa necim da bi se vidjele njihove performanse, a gameri ce odluciti dali ce dati 1350kn za prosjek od 36FPS-a ili 2000kn za prosjek od 58FPS-a, dakle sa ovim grafom sam upravo zelio pokazati dali im se isplati platiti odredenu razliku u cjeni naspram razliku u performansama, tj dali ce za 30% vecu cjenu dobiti i 30% vece performanse.... nadam se da kuzis o cemu govorim....

crusher 17.11.2007. 16:38

EvilMaster nemoj se uvrijedit ali gledanje samo odnos cijana/fps je totalno glupo. Zašto? Pa zato jer nevidijine kartice imaju lošiju sliku (pogotovo boje), 8800gt ima katastrofa sliku na tv out-u i ima posebne drivere na kojima je dokazano da "vara" odnosno gasi neke efekte u igrama da podigne broj fpsa(gt ima drugačije drivere od ostatka 8800serije). Također je neko na forumu napisao(dotični ima gts640mb i 8800gt) i kaže da je bez obzira na testove po netu gt puno bučnija nego gts pri 24/7 korištenju.2900xt je preglasna i previše struje troši. Po meni najisplativije investicije su gts kartice kod nvidije (jer su možda sporije od gt-a ali gt se brutalno grije+loše hlađenje+nerealne performanse zahvaljujući driverima, dok gts daje izvrsne perormase sobzirom na cijenu), a ati s druge strane ima 3850 i 3870 i obje kartice su izvrsne pogotovo kad se uzme cijena. I na kraju malo sam gledao forume po vani i vidio sam da tip za iste pare kolko dođe gt kartica je kupio 3870 i posebni cooler (thermaltake) koji je držao karticu na 55stupnjava na load-u dok stok drži na 87... A da ne govorim da je dotični cooler potpuno nečujan... Tako da po meni za 2000kn nema bolje kombinacije od 3870 + cooler koji onda omogućava i oc na 840mhz+ za 24/7 korištenje kartice...

Jelc 17.11.2007. 16:44

Još jedan Nevidia vs ATI flame thread...
Mislim da bi za ovakve stvari trebali početi djeliti banane zagovornicima i jedne i druge firme.

Počne normalno kako on ne želi ulaziti u spike o kvaliteti prikaza a završi se o razbijenom staklu ili više FPS-ova...:suicide:

bdw-bilo bi lijepo da daš link na site gdje je to testirano:)

Omega 17.11.2007. 16:50

Citiraj:

Autor crusher (Post 872285)
I na kraju malo sam gledao forume po vani i vidio sam da tip za iste pare kolko dođe gt kartica je kupio 3870 i posebni cooler (thermaltake) koji je držao karticu na 55stupnjava na load-u dok stok drži na 87...

ati trenutno ima bug u driverima...sad, da li je bug ili su namjerno tako ostavili
uglavnom, ventilator se na 38xx seriji NE ubrzava proporcionalno sa rastom temperature kao sto je dosad bilo slucaj kod njihovih kartica.
dakle u idle-u si, temp je 40-ak stupnjeva vent je na 35%
prebacis se u 3d, temp raste do 80-ak stupnjeva, vent je na 35%

kako ce biti sa novijim driverima neznam, ali ovaj problem se lako rijesi sa profilom u ati tray tools ili riva tunerom.
inace, 3870 pod opeterecenjem i stock vent na 55% (jos uvijek jako tiho) temperatura ne prelazi nekih 60-ak stupnjeva

EvilM@ster 17.11.2007. 17:05

Dakle da jos jednom napomenem ovaj thread nije namjenjen jos jednoj svadi ATi i nVidia fanova, ovdje imate razlike u performansama sto se igara tice, za ostale stvari tj. prednosti i mane svake kartice me nije briga, jer opet ce svatko iznositi svoje misli i na kraju opet ce sve ostati na istome,...

Dakle zbroj FPS- ova je uzet sa TomsHardware stranice :fiju:, na ovo ne zelim cuti isto komentare :D, ako netko zeli neka navede pouzdaniji izvor sa 7-10 koristenih igara pa cemo napraviti graf i sa te stranice, premda koliko sam ja pogledao reviewe sa nekoliko stranica svi su rezultati podjednaki....

McG 17.11.2007. 17:08

Yebiga tak, nema komentara na ovo, nema komentara na ono. Samo šuti i trpi princip.
Ah idem dalje clockati Q, tak mi brže skodira Moonlight.

Jelc 17.11.2007. 17:15

Lagano sam renejmo naslov threada da ljudi znaju o čemu se radi prije nego kaj ih ufati želja za ozbiljnom raspravom:D

danij3l 17.11.2007. 17:25

i ovo s zbrajanjem fps u svim igrama, pa racunanje aritmetickog prosjeka

ROTFLMAO

preporucam "Z. Godec, Iskazivanje mjernog rezultata, Graphis, Zagreb, 1995"

EDIT:

TH je za***ancija, samo za citanje uz jutarnju kavicu.

i kako ti nezelish da se komentiraju TH, tablice i mjerni rezultati preporucam LOCK.

iz ovakve teme se nemoze izrodit nista pametno

EvilM@ster 17.11.2007. 17:38

Mislim ono danas ste se ocito svi digli na srednju nogu :lol2:... rekao sam da ne zelim da se ovaj thread pretvori u prepucavanje ATi i nVidia fanova, isto tako ako imate koji "pouzdaniji" izvor mogu i sa njihove stranice napraviti usporednu tablicu, premda vidim da to ocito nikome netreba... isto tako primjetio sam da po ovome pljuju samo oni koji imaju ATi kartice u kompu :lol2:

danij3l 17.11.2007. 17:46

nitko to ne zeli jer jedna tablica nemoze sadrzavati sve elemente vazne za odluku.

da je takva tablica moguca zar mislish da se nitko od ljudi koji to rade za kruh nebi sjetio prije

vidish ja sam tako isto primjetio da samo oni koji imaju nevidija (TM) kartice u kompu nevide dobro
po meni je RV670 superioran chip u odnosu na G92 bez obzira na cijenu, koja je samo josh jedan plus za Radeon

sto G92 nudi osim tih 5% frejmova vishe koji su upitni s normalnim driverima u odnosu na RV670 ???

McG 17.11.2007. 19:46

Citiraj:

Autor EvilM@ster (Post 872339)
isto tako ako imate koji "pouzdaniji" izvor mogu i sa njihove stranice napraviti usporednu tablicu

Imal neko pouzdaniji izvor ili ne, postigel bude iste (slikom demonstrirane) reakcije kod (većine) ljudi koji gledaju dalje od naclockanih kartica, bodova u 3DMarku i sličica u sekundi...
http://www.max-save.org/images/83781...Alessandra.jpg

Citiraj:

Autor EvilM@ster (Post 872339)
isto tako primjetio sam da po ovome pljuju samo oni koji imaju ATi kartice u kompu :lol2:

Ne znam za druge, ali ja pljujem po svemu (bilo to moje ili tuđe) kaj ne vredi te novce, po svemu kaj je isforsirano od strane moćnog marketinškog stroja, po svemu kaj je nametnuto drugima od strane onih koji su za prvi kompjuter dobili Core + G80, po svemu kaj je po mišljenju 99% vandala must-have bez obzira na cijenu i stvarnu isplativost tih komponenata. Da li sam zbog takvog pristupa i razmišljanja normalan - nisam. Da li me dira 5% - zaboli me.

Najdi nekoga ko ima obraza priznati direktno na forumu ili reći ti u facu da se zayebal s kupnjom toga i toga, da voli imati ono kaj imaju drugi mada zna da mu to ne treba, da preferira isključivo jednu firmu u dobru i u zlu i onda dalje moremo do mile volje komentirati tablice, grafove, potrošnju, plaćene recenzije i kaj god nam se nađe na putu.

SRV 17.11.2007. 20:18

Ovakve tablice zbilja nemaju smisla.

tutix 18.11.2007. 00:48

Tako je - Einstein bi se zgražao ovakvim silovanjem matematičke sredine u nVidijine svrhe. Inače Evil 5 za trud ali u cijelom threadu, NHF to all, je najbolja ova pikčr mlade dame neznanog imena, iznenađenog osmjeha i preeeebujnih očiju.

MikaHR 18.11.2007. 04:52

Samo da se uključm, po meni toms wannabe hardware site treba izbjegavati. Imam svoje razloge.

Da li u bilo kojem testu imas i kvalitetu slike? Verziju drivera? Datum kada je kartica testirana? Jedino X-bit Labs (koliko ja znam) se sjetio istestirati kartice uzevsi u obzir kvalitetu slike. Ispalo je da NVidia salje defaultne drivre s puno losijom kvalitetom slike te da ispitivati brzinu kartice na defaultnim postavkama drivera je pogresno.

Kada se izjednaci kvalitea slike na "driver razini" izmedju ATI-a i NVidije dolazi se do zanimljivih rezulatata.

Zadnji potez NVidije da ubaci defektne drivere za poboljsanje FPS-ova, konkretno u Crysisu je stvarno pljuska svakon NVidijinom kupcu ( bez obzira dal ce ekipa to zamijetiti il ne)

Inace nisam NVidijin niti ATI fan ali kad dodje do vremena kada razmisljam o kupnjni nove kartice stvrano gledam svaki detalj i dosad se ATI (sada AMD) pokazao iskreniji od NVideje tj. testovi ATI kartica pokazuju puno bolje stvarno stanje performansi u odnosu na kvalitetu slike negi NVidija, NHF, a stranice kao toms hardware su za izbjegavati za iole suvislu raspravu o karticama.

IMHO

EvilM@ster 18.11.2007. 12:45

Nevidim zasto ova tablica nema smisla... prosjecnom korisniku koji prije kupnje zeli izabrati najbolju karticu za pare koje ima ova tablica pokazuje realno stanje stvari... nemaju svi vremena i volje po cjele dane visiti po netu i traziti odredene mane i prednosti za odredeni model grafe, na stranu sada problemi sa driverima, zagrijavanje, kvaliteta slike i ostale gluposti jer to 90% ljudi prilikom kupnje graficke uopce ne gleda....

Omega 18.11.2007. 12:48

speak for yourself :kafa:

SRV 18.11.2007. 13:12

Kad su u pitanju testovi najvise vjerujem rusima. Evo jednog ruskog testa:

http://www.3dnews.ru/video/hd3850/

Bimbix, Drago klon 18.11.2007. 13:21

Po mom mišljenju postojece DX10 kartice nema smisla uzimat jer od dx10 igara rade slide show, bilo da se radi o GTX ili GT modeima, ili pak o 2900 ili 3800 modelima, a još manje one niže klase.
Tek će na ljeto sljedeće godine bit dostupne kartice koje to mogu pošteno žvakat.

McG 18.11.2007. 14:41

Citiraj:

Autor EvilM@ster (Post 872950)
na stranu sada problemi sa driverima, zagrijavanje, kvaliteta slike i ostale gluposti jer to 90% ljudi prilikom kupnje graficke uopce ne gleda....

E vidiš baš zato jer to stavljaju na stranu se masa ljudi lepo zayebe. Onda imaš po forumima "odlične" argumente poput "je, ali kad se naclocka, pa vrti tolko i tolko 3DMark bodova i zato je bolja, imam je ja i dobra je" i slične gluposti. Mene ne zanima na kolko se neka kartica clocka, (dalje od defaulta ne bude vidla), 3DMark ne instaliravam i ostane mi samo ono kaj većini nije bitno: cijena, driveri, zagrijavanje, potrošnja, performanse u igrama koje su meni interesantne, dobavljivost kartica kod nas i slične sitnice.

segregator 18.11.2007. 14:58

Citiraj:

Autor McG (Post 873081)
E vidiš baš zato jer to stavljaju na stranu se masa ljudi lepo zayebe. Onda imaš po forumima "odlične" argumente poput "je, ali kad se naclocka, pa vrti tolko i tolko 3DMark bodova i zato je bolja, imam je ja i dobra je" i slične gluposti. Mene ne zanima na kolko se neka kartica clocka, (dalje od defaulta ne bude vidla), 3DMark ne instaliravam i ostane mi samo ono kaj većini nije bitno: cijena, driveri, zagrijavanje, potrošnja, performanse u igrama koje su meni interesantne, dobavljivost kartica kod nas i slične sitnice.

Zato sam ja davno rekao da treba prestajati brojati FPS-e i ocjenjivati ko engleski hi-fi časopisi - opisno :)

Igra, rezolucija: igrivo/nije igrivo
Kvaliteta slike : OK/nije OK (ili možda 4-5 stupnjeva, ko ocjene u školi :) )

baš me briga ima li 100 ili 800 fps-a, sasvim dobro će poslužiti i 100 :)

Roso 18.11.2007. 15:23

Majko mila. Čovik je stavija tablice, pa ljudi vi ste kao u pubertetu.

Po meni je EvilM@ster napravija ok posao.

segregator 18.11.2007. 15:43

Citiraj:

Autor Roso (Post 873130)
Majko mila. Čovik je stavija tablice, pa ljudi vi ste kao u pubertetu.

Po meni je EvilM@ster napravija ok posao.

Ja se potpuno slažem s tobom, ako ćeš kupovati po toj tablici, samo izvoli, tvoji novci. Mi ostali NEĆEMO kupovati po toj tablici, i svi sretni :chears:

EvilM@ster 18.11.2007. 16:29

Ova tablica je napravljena za one koji neznaju kodna imena svih grafickih cipova izaslih u zadnjih 2g, i nikoga ne sili da kupuje nesto, i neznam uopce u cemu je problem, iz tablice se jasno vidi da su 8800GT, HD3850 i HD3870 trenutacno najisplativija kupnja, isto tako neznam u cemu je razlika izmedu ove tablice i recimo rezultata u bilo kojem 3DMarku...

Jelc 18.11.2007. 16:42

Citiraj:

Autor EvilM@ster (Post 873187)
neznam uopce u cemu je problem, iz tablice se jasno vidi

da je benchano na platformi za koju je potrebno izdvojiti barem dva soma kuna (i više) a 80% forumaša se lomi za grafama u rangu 80-200€

Da vidimo...u tom cjenovnom rangu a uzevši u obzir da je testirano sa Core 2 Duo E6850 na 3GHz, 2GB DDR-3 800 .... u tablici je..TA-DAM:D JEDNA grafa:stoopid:

Brijem da to stvarno pomaže većini forumaša koji žele igrivi frame-rate a da ne moraju kupovat novo napajanje, ploču, proc, memoriju...

generic 18.11.2007. 16:57

Citiraj:

Autor EvilM@ster (Post 873187)
Ova tablica je napravljena za one koji neznaju kodna imena svih grafickih cipova izaslih u zadnjih 2g, i nikoga ne sili da kupuje nesto, i neznam uopce u cemu je problem, iz tablice se jasno vidi da su 8800GT, HD3850 i HD3870 trenutacno najisplativija kupnja, isto tako neznam u cemu je razlika izmedu ove tablice i recimo rezultata u bilo kojem 3DMarku...

Ovo crveno si u pravu. Ni jedno ni drugo nije pokazatelj ponašanja u igrama :chears::fiju:

Sva vremena su GMT +2. Sada je 12:47.