PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Kućišta i napajanja (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=57)
-   -   Normalne temperature ? (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=86815)

panoramix 09.11.2007. 18:10

Normalne temperature ?

Proc AMD X2 4000+ sa hladnjakom, Nvidia 7900 gs sa originalnim hladnjakom.
Kupih novo napajanje Chieftec 400 W, pa kad je bal, uzeh i dva 12 cm ventilatora te ih spojih po propisu. Očekujući pad temperature po Everest senzoru, ne dogodi se ništa. Vrijednosti u idlu su i dalje : CPU 40 C a grafa nemalih 50 C. Diskovi Seagate 160 Gb + 80 Gb su svaki na 40 C.
Pitanje : jesu li to normalne temperature ? ( u sobi je 24 C )

Vuco 09.11.2007. 18:14

Proc i grafa jesu malo povišeni, ali ništa alarmantno.
No, diskove bi mogao probat ohladit sa ventilatorom ispred njih (ako ga nisi već stavio).

Napisao si dosta malo podataka, koji hladnjak na procu. Pretpostavljam da je BOX pa temp. i nisu loše. Idle malo govori o tome, probaj opteretit dio po dio ako već ne možeš sve skup :) pa onda kaži temp.

panoramix 09.11.2007. 18:29

Citiraj:

Autor Vuco (Post 864975)
Proc i grafa jesu malo povišeni, ali ništa alarmantno.
No, diskove bi mogao probat ohladit sa ventilatorom ispred njih (ako ga nisi već stavio).

Napisao si dosta malo podataka, koji hladnjak na procu. Pretpostavljam da je BOX pa temp. i nisu loše. Idle malo govori o tome, probaj opteretit dio po dio ako već ne možeš sve skup :) pa onda kaži temp.

Na procu je hladnjak kojeg dobih s njime a diskovlje se hladi ventom koji je postavljen da vuče zrak upravo preko njih. No, u međuvremenu su vrijednosti pale na 46 C grafa a diskovlje po 35 C. Ništa nisam dirao osim što je monitor otišao u mirovanje. Btw, pošto sam nevježa, daj ideju čime tj. kako opteretiti sustav pa da vidimo kako stvari stoje :goood:

rib@ 09.11.2007. 18:48

Citiraj:

Autor panoramix (Post 864985)
Na procu je hladnjak kojeg dobih s njime a diskovlje se hladi ventom koji je postavljen da vuče zrak upravo preko njih

Ovo vuče mi bas i nije jasno.
U vecini kucista protok ise od napred prema otraga, prema tome zrak se upuhuje u kuciste preko diskova, a najcesce se izbacuje kroz napajanje i vent iza procesora.

panoramix 09.11.2007. 18:54

Citiraj:

Autor rib@ (Post 864996)
Ovo vuče mi bas i nije jasno.
U vecini kucista protok ise od napred prema otraga, prema tome zrak se upuhuje u kuciste preko diskova, a najcesce se izbacuje kroz napajanje i vent iza procesora.

Upravo tako, samo što napisah da "vuče" a ne upuhuje, no ventovi su pravilno postavljeni. :D

rib@ 09.11.2007. 18:58

Citiraj:

Autor panoramix (Post 864999)
Upravo tako, samo što napisah da "vuče" a ne upuhuje, no ventovi su pravilno postavljeni. :D

U tom slucaju bi se svakak trebala vidjeti razlika s ventilatorima i bez, barem na temp diskova

yedwy 09.11.2007. 19:08

Citiraj:

Autor panoramix (Post 864967)
Proc AMD X2 4000+ sa hladnjakom, Nvidia 7900 gs sa originalnim hladnjakom.
Kupih novo napajanje Chieftec 400 W, pa kad je bal, uzeh i dva 12 cm ventilatora te ih spojih po propisu. Očekujući pad temperature po Everest senzoru, ne dogodi se ništa. Vrijednosti u idlu su i dalje : CPU 40 C a grafa nemalih 50 C. Diskovi Seagate 160 Gb + 80 Gb su svaki na 40 C.
Pitanje : jesu li to normalne temperature ? ( u sobi je 24 C )

Ukratko... Da to su normalne temperature...

Vuco 09.11.2007. 23:15

Ovako, za proc ako želiš opteretit - Prime v25.4
Ako proc želiš opteretit kako ga u normalnim uvjetima nikada ne bi - S&M (više grije od Prime-a)

Za grafu osim 3Dmarka, ja koristim RTHDRIBL (:D) - možda nije kao 3Dmark, ali zagrije dobro grafu i moš pratit temp. jer se vrti unutar prozora. Inače, po meni ultimate test za grafu (ako se oće max. temp. naći, je test iz 3Dmarka 2005 mislim, onaj test sa zelenom travom - taj test je meni uvijek dizao temp. najviše).

HDD ? Hmmm, defragmentacija ? :)
Kopiranje fajlova ?
Everest Ultimate ima neki test za disk pa da njega eventualno pokreneš (samo pazi da ne pokreneš onaj koji briše se sa diska :D).

Sva vremena su GMT +2. Sada je 08:58.