PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Prijenosnici (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=48)
-   -   hp laptop formatiranje (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=86388)

vjekson 06.11.2007. 10:20

hp laptop formatiranje

Kolegica ima Hp laptop star oko 3 god. Na njemu nije bio dobar antivirusni program i nakupila je hrpu trojana i virusa koji su sa brisanjem povukli neke sistemske fajlove i sada se komp vuče ko crknuta kokoš.
Mene zanima jer to nisam nikada radio,da li se može formatirati hard i instalirati novi win.?
Kako doči do legalne verzije win. koji su došli sa laptopom?
Mogu li se napraviti dvije particije sada prije formatiranja,jer bi htjeli sačuvati hrpu podataka?
Opčenito kakav je postupak instalacije novih win.na laptop,što trebam imati?
Hvala unaprijed...

coconut 06.11.2007. 10:35

1. može
2. ako nema originalni cd koji je dobila sa lapom, ne gine joj kupnja istih u dućanu. Postoje i neke alternativne metode, ali nećemo o njima ovdje :D
3. da, treba ti program Partition Magic ili Acronis Disk Director
4. win cd, SP2 (ako nije integriran u windoze), drivere za komponente laptopa (čipset, lan, audio, grafika,...), DirectX9.0c.

nino 06.11.2007. 12:47

Da se nadovezem na cocnut-a, mozda postoji hidden particija sa windowsima, a ako ne onda u shopping. :)

coconut 06.11.2007. 13:05

Lap mu je star 3g. Sumnjam da su tada postojale hidden particije na HP-u.

nino 06.11.2007. 13:25

Citiraj:

Autor coconut (Post 861791)
Lap mu je star 3g. Sumnjam da su tada postojale hidden particije na HP-u.

Tu je negdje krenulo prije cca 2 godine, ali ja sam se zakacio na ovu recenicu:

Citiraj:

Kako doči do legalne verzije win. koji su došli sa laptopom?
Po tome sam zakljucio da postoji mogucnost da ima na hardu instalaciju, ili je na support dvd-u...

Ianus Ziensis 06.11.2007. 22:46

u to doba je Win uz HP dolazio na CDu, i jos jedan za raznorazne drivere i slicne nebuloze,
tako da ako nema tih CDova, ne gine nabavka nogov Win-a i posjet HPovom webu za drivere

sto se same instalacije tice, ubacis CD/DVD sa OSom, restartas, i kada zivne, izbaci porukicu da li da boota sa CD/DVDa, stisnes bilokoju tipkicu, i dalje sljedis upute, jedano od pitanja, koje pita tijekim, je da li da formatira disk na kojem je postojeci Win, (naravno treba odabrati da bas na taj disk se zeli instalirati novi win), on dalje radi sam

nova particija se moze napraviti vec gore navedenim programima, ali ako nema bas puno mjesta na HDDu onda je malo nezgodno jer particiju kada napravi, ona je prazna,
tj potrebno je imati na HDDu toliko praznog mjesta koliko bi nova particija bila velika

racq 07.11.2007. 10:13

HP ima iza na kucistu naljepljenu licencu i product key na njoj.. . samo trebas OEM cd za windowse ovisno dal su home ili xp, ako nemas onda se javis HP-u i kupis backup medij koji ti kosta do cca 100kn.

vjekson 08.11.2007. 11:22

hvala

Hvala svima na pomoći. Dakle formatiranje je jednako kao i sa stolno računalo... Jedino win. moram provjeriti da li ima,i drivere za komp...

kLaZnAdAr 08.11.2007. 12:18

Imaš na HPsupport-u drivere za sve modele lapova

Sva vremena su GMT +2. Sada je 17:25.