![]() |
baterija-trajanje
bok. zanima me da li ce se baterija na laptopu prije isprazniti ako gledam film (dvix) direktno s DVD/CD-a ili ako ga prebacim na HDD pa ga onda gledam? stvarno me to zanima pa ako netko moze da se kuzi u to objasnit. hvala! :D:D
|
mislim da će se prije baterija isprazniti ako gledaš sa dvd/cd-a
razlika će biti u tome što ako gledaš film sa diska da prža neće trošiti struju, a disk će trošiti nešto više nego inaće |
Imaš samo jednu dilemu: koji je motor veći potrošač, onaj od prže ili harda? Po meni, više će se trošiti ako film gledaš direktno iz prže. Zašto? Jer prža vrti film, a hard mora proraditi s vremena na vrijeme da napravi buffering i pokreće OS i program za gledanje. Dakle, u igri su 2 potrošača. U elektrotehnici je poznato da 2 potrošača spojena u seriju (takav je slučaj ovdje) troše zajedno više nego svaki od njih sam za sebe. Konkretan primjer: imaš u kući 2 jača potrošača (npr. bojler i električni štednjak). Ako svaki od njih radi x sati sam, kada zbrojiš njihovu potrošnju biti će manja nego kada oba istovremeno rade istih x sati.
|
Je, ali hard sigurno manje troši kada tek povremeno sbufira podatke s CD-a, umjesto da se stalno vrti film s njega :D
Ali da, generalno - manje ćeš baterije trošiti ako gledaš s harda. |
najbolje da sam napravis test:
pustis film sa CD-a i gledas koliko dugo vrti, pa onda isti film sa hdd-a, pa isto to sa usb sticka, cisto za usporedbu pa nam javi rezultate :) brijem da bi usb jos mogao najmanje trositi (ako ga player recimo ucitava drito u RAM dok vrti film, pa hdd ode u 'sleep' mod) |
Samo ako isključi hard...
|
tako sam i pretpostavio :fiju:
al kad budem ima vrimena, napravit cu mali test - 3in1 :D hvala :care: |
ja napravio..heheh
baterija traje 20 min duže kad vrtim s harda:dobar: |
Probaj pogledat kolko ti trosi s ovim programom.
http://www.computerworld.ch/service/...543/index.html Imam ga na svom lapu, prvobitno skinut jer je onaj od windoza zboksal. :) Program ima dosta opcija vezanih uz monitoring potrosnje, i informacije o bateriji. |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 13:10. |