PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Mreže (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=16)
-   -   Povezivanje LAN-a i WLANA (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=85268)

Kefa 27.10.2007. 13:10

Povezivanje LAN-a i WLANA

Dakle problem je ovaj...

PC1 je spojen preko wlana na net i u lokalnu mrežu
PC2 je spojen LAN-om na PC1...

Što trebam učiniti da mi PC2 izađe na net?

Sorry ako je već nešto ovakvo pitano, ali nisam uspio nać...

shimpa 27.10.2007. 15:36

na PC1 bridge-aš wlan i lan i staviš ICS.

1v@n 27.10.2007. 17:02

@ shimpa - hoće li raditi onda WLAN na prvom kompu, tj, hoću li biti i dalje spojen na net. Pokušavao sam ja to već prije spojiti ( imam stari laptop bez WLAN-a i komp koji je spojen na WLAN mrežu doma ) ali nikako nisam uspio dobiti da počne primati podatke. Isto tako, nije mi ni na kompu onda veza radila. Znači sad bih trebao bridge napravit između LAN-a na kojem mi je spojen laptop i WLAN i onda podesiti share connection i to je to? Nema drugih trikova?

shimpa 28.10.2007. 09:01

glupost sam lupio u momentu kad mi je glava bila napunjena drugim informacijama.

ne treba ICS, jedino što treba je bridge i podesiti adrese (to je uz pretpostavku da imaš vanjski router - 3.uređaj)

shimpa 28.10.2007. 09:53

da pojasnim malo svima o čemu se tu radi.

Switch (kao uređaj) nije ništa drugo nego gomila ethernet kartica (figurativno govoreći) međusobno bridge-anih.

Na ovaj način ti svoj PC pretvaraš u switch kojemu je wlan jedan interface (figurativno port na switchu) a LAN drugi interface.

Na routeru (wlan routeru) imaš najvjerojatnije 1-4 ethernet (LAN porta), imaš WLAN i imaš WAN (internet) port. Na switchu su WLAN i LAN portovi u bridge-u. Ako spojiš switch (tvoj PC) sa switchem (router) opet dobiješ switch.

Znači u konačnici ti logički imaš 1 switch (na PC-u WLAN i LAN + WLAN i LAN sa routera) i 1 WAN port. Router routa između ta dva interface-a. Basta.

Ovo je vrlo pojednostavljeno čisto da dobiješ sliku što se događa.

rokoko 28.10.2007. 14:32

imam jedno pitanje isto...sad mi dolazi drugi komp, i kupit cu switch da oba dva mogu umreziti. imam adsl modem siemens C-010-I i 2 kompa sa mreznim karticama. Znaci,spojim ova dva kompa u switch, i ovaj adsl modem zicom od njega do switcha, i tada ce oba dva kompa imat mrezu?

Nikky 28.10.2007. 18:52

Citiraj:

Autor rokoko (Post 853214)
imam jedno pitanje isto...sad mi dolazi drugi komp, i kupit cu switch da oba dva mogu umreziti. imam adsl modem siemens C-010-I i 2 kompa sa mreznim karticama. Znaci,spojim ova dva kompa u switch, i ovaj adsl modem zicom od njega do switcha, i tada ce oba dva kompa imat mrezu?

Da, ali moraš i Siemens C-010-I modem prebacit u router mode rada.
Upute za SIEMENS C-010I aDSL modem – Carnet – Router mode (496 KB)
Nadopuna ovog uputstva: U postavkama mrežne
nadodaj adrese DNS Setvera (T-Com 195.29.150.3 i 195.29.150.204)
Ista stvar i u postavkama modema

1v@n 28.10.2007. 19:47

Hm. A jel moguće onda na kraju podesiti da ja taj svoj laptop bez WLAN-a, koji imam u sobi pored kompa povežem s tim kompom preko žice i da mogu koristiti net na oba?

Sva vremena su GMT +2. Sada je 13:17.