![]() |
Crvčanje i Seasonic !
Vidio sam da je bilo te teme, ali je sada nemogu pronać,
pa eto mene isto snašlo cvrćanje u Seasonicovom modelu M12 600Wata. Čak se ni ne čuje ako kućište proizvodi laganu buku sa ventovima i ostalim komponentama, ali ako je sve tiho onda se to cvrčanje čuje. Pa dali se itko sreo sa tim problemom?? |
Je, Razer :D
|
I ja :D Problem sam rijesio tako sto sam iznio komp iz sobe. :D Naravno, sad imam true 0dB. :D
|
Imal sam isti problem sa Seasonicom S12II-430, to zujanje se poprilično čulo kod opterečenja.
|
Ma, poznam jednog forumaša koji je potrošio par desetina postova na cvrčanje Tagana a sad šuti ko pica:D
Valjda je pal u depru kad je ovo pročital:p |
takoder imao cvrcanje kod Seasonica 430W
cak mislim da sam prvi koji se na forumu javio da seasonic cvrci, i rekao sam odma da se u laganom luku zaobide ta SII serija seasonica... naime to je sad postalo normalno da seasonic (i antec made by seasonic) cvrci... koliko god ljudi pljuvali o enermax liberty ja sam sa njime prezadovoljan... fan swaped, no cvrcanje, necujno... |
Kako je kolega Nino gore rekao, meni se potrefio cvrčavi primjerak, nažalost.
Pošto ja nisam to mogao slušati, a nisam ga htio otvarati, prodao sam ga s napomenom da PSU cvrči. Čovjek je rekao, ok, očito mu ne smeta, i to je to. Mislim, to se ne može gledati kao neki ''kvar'', to je tako i sa skupljim napajanjima, tako da je to normalana pojava. I da, garancija ne pokriva cvrčanje ;) |
Kod Seasonic-a je poznato da S12II serija voli cvrčat iako se na SPCR-u hvale kako je baš S12II 380W jedno od najtiših napajanja (u što stvarno sumnjam)
Za M12 moram priznat da je ovo prvi glas, ali IMHO M12 ima dva venta pa je ionako glasniji od starog S12 ili S12+ Znam da su ljudi govorili da im je u usporedbi sa starijim modelima ''glasan'' ali prvi puta čujem da M12 cvrči. Za dotičnog štovatelja Tagana, Seasonic barem ne spali pol komponenti spojenih njega za razliku od tagana koji također ima i neugodnu naviku da eksplodira. |
ja evo zato uzeo ponovno(imao ga i u staroj konfi) S12 500W, i ne cvrci uopce :)
iako bi mi bio dosta i S12 430(ali sam citao tu na forumu da znaju cvrcati, pa nisam htio riskirati) dakle meni se cini da cvrce slabiji seasonic-i i oni modularni... |
ne nego se cvrčanje pojavljuje ovisno o opterećenju
naravno da će na istoj konfi prije zacvrčat 430W model od 600W-nog no opet ovisi i o tome kako je složen |
Citiraj:
|
Kod mene je na VX450W cvrcanje samo u loadu. Ovisi o napajanju...
|
...
ugl...zakljucak
kupujemo ta napajanja da nam budu tiha i što dobimo? iritantno cvrcanje... I sto je najbolje, sa napajanjem je sve u redu i to cvrcanje ide pod normalan rad napajanja... |
Moj krampić je najbolji, ujednačeno cvrči i kad surfaš i kad potegne 370W:)
|
Citiraj:
Ima 2 venta 1 veliki i 1 mali, ali taj mali mi se nije ni jedamputa upalio. Valjda zato kaj imam u kucistu 6x 12cm venta i na napajanju 2 pa je to takav vjetar da nema boga da se zagrije napajanje i pocne vrtit taj mali vent :) |
Imam pitanje, zašto cvrči napajanje? :stoopid:
Moj Ener jedino cvrcka kad se komp ugasi, ali pretpostavljam da to krči ležaj 80 mm venta koji nastavi raditi nakon gašenja kompa :D BTW pitanje za Wolva, možda malo OT, da li svi noviji Topoweri imaju ECASO, tj. da li im ventovi nastavljaju raditi nakon gašenja kompa? |
od 7 mj imam m12-600w i dosada ne cvrči (vidjet cemo kroz pam mj), mali vent se ne pali uopce (bar koliko sam primjetio), da mi se ne cuje tt bt cini mi se da bi bila tisina
|
Citiraj:
iako sam čuo da i Aerocool ima taj feature Što se tiče cvrčanja ...odgovor je isti kao i na pitanje: Zašto cvrče matične ploče? |
Zujanje se moze pojaviti iz zavojnica i kondenzatora.
Zavojnica-->Pocne titra i stvori zvuk ne ugodan za uho na kojeg se vi zalite :) Kondenzator--> Iscurio /osusio /napuhan i opet dobije zvuk koji nije ugodan za uho A posto se oba dvoje nalazi i na plocama i u napajanjima (i na jos xxx proizvoda ,osobni primjer zvan monitor)...:fiju: EDIT: Moze se rijesit : Zavojnica-->Premazivanjem laka ili vrucom plastikom (na nacin da je zicu ucvrsti na "postolje" ) Kondenzator--> Zamjenom :) |
I onda cekam da mi nesto drugo prozuji? Nou tenks. :D Lijepo izneses komp iz sobe i nek cvrci kol'ko hoce. :D
|
Thx Wolv :chears: ja baš nešto gledam Spire RockeTeer IV napajanje, OEM je Topower, pa me mučilo da li ima ono ECASO. Moj Enermax ima to, pa me zanimalo da je to postalo praksa kod mid-end napajanja :)
Da, to sam i mislio, to za kondenzatore i zavojnice, samo nisam postavio dovoljno konkretno pitanje, koji dio napajanja cvrči najčešće? Je li to PFC ili nešto drugo ;) Tj. na kojem dijelu napajanja se nalaze problematične komponente :D |
Cim je elektronika u pitanju, uvijek je moguce da nesto prozuji. Uvijek...
|
dali cvrčanje ulazi pod garanciju...naime nigdje u specifikacijama ne piše
"ovaj uređaj će cvrčati" |
Niti nigdje ne piše "Ovaj uređaj neće cvrčati". I opet si na istome. Garancija se uvijek može probati ostvariti, ali sam uređaj radi ispravno i ne znam tko će ti to zamjeniti.
|
Evo primjera radi, moje napajanje nije odmah cvrcalo. Samo se malko culo brujanje ventilatora i to je sve. No odjednom, nakon cca mjesec dana, odjednom je pocelo cvrcat u loadu.
U nekim ducanima se moze unutar 8 dana zamijenit proizvod, ako pretpostavimo da bi se moglo zamijenit napajanje unutar tog roka a koje cvrci, sto onda kad procvrci nakon tri mjeseca? Imas izbor: 1) trpit cvrcanje 2) otvorit napajanje i ic zaljevat plastikom, time gubis garanciju 3) prodat napajanje 4) najradikalnije, iznijet komp iz sobe. Obzirom da 1) i 2) nisu dolazili u obzir a 3) je bilo besmisleno, isao sam na 4) varijantu. Na vama je da napravite svoj izbor. :D |
svaka elektronička komponenta proizvodi zvuk samo je pitanje koja je razina buke i ferkvencija pogotovo kada su u pitanju zavojnice
cvrčanje nije pokriveno garancijom tj nije valjan razlog reklamaciji ako uređaj ispravno radi i ako su padovi napona i ripple u granicama normale što se tiče najčešćeg izvora buke....ne znam...ljudi često vele da im stvar popravlja zaljevanje zavojnica vrućom plastikom pa stoga vjerujem da su one upravo najčešći izvor buke @SRV ovo pod 2 stoji, ali ako izvor buke nisu bile zavojnice i feriti nego npr kondići onda si hebo ježa...izgubil si garanciju a problem je ostal :D |
Je, pod 2) je najgore :D Mores se samo nadat da su zavojnice :D
|
Samo ne kuzim zasto bas kod Seasonica u 90% slucajeva?? :stoopid::stoopid:
Mislim,jel to zato sto oni stavljaju nekvalitetne kondice(il sta vec)...ili...??:stoopid: Jer vidim da druge marke napajanja(cak i oni najjeftiniji no-name) rijede cvrce nego Seasonic... |
Citiraj:
Zavojnice cvrce, i to ne samo kod Seasonica, cvrce i mnoga druga napajanja. Nego kupci Seasonica su obicno ljudi koji traze tih komp pa im svaki vrag smeta. U prosjecno glasnom kompu se cvrcanje mog Cors-a uopce ne bi ni culo. |
Ne, nego je Seasonic dovoljno tih da bi primjetio cvrčanje elemenata (npr tvoj Chieftec je puno glasnije napajanje nego npr Corsair HX ili Seasonic S12)
a da ne govorim kako mnogima puno puno više buke proizvode CPU cooleri, HDD, ili kućišta btw dosta Topowerovih napajanja također cvrči pri load-u Seasonic kako za svoje tako i za druge proizvođaće (kao OEM) koristi Hitachi i Nippon Chemi-Con kondiće za koje se nikako ne može reči da su loši a i tko uopće kaže da kondići cvrče kod Seasonic-a, ne cvrče samo oni tj nisu samo oni mogući izvor buke ;) |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 22:18. |