PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Operativni sustavi (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=36)
-   -   Malo o Windoes 7.... (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=84535)

Artistar 21.10.2007. 13:51

Malo o Windoes 7....

http://www.istartedsomething.com/200...dows-7-minwin/

Super izgleda - navodno je to finalno grafičko sučelje i veličina. :D

tor 21.10.2007. 14:09

Izgled nije nažalost mjerilo kvalitetnog OS-a. Pogle win2k, iako se o ukusima ne raspravlja, no kvaliteta je sasvim druga priča.

Artistar 21.10.2007. 16:21

Citiraj:

Autor tor (Post 846261)
Izgled nije nažalost mjerilo kvalitetnog OS-a. Pogle win2k, iako se o ukusima ne raspravlja, no kvaliteta je sasvim druga priča.

Obavezno pogledaj clip - sučelje je DOS-oliko, a koristi oko 40MB sve skupa - to je prava stvar.... :goood:

tor 21.10.2007. 16:40

Pa normalno, bez GUI-a, samo core je prikazana...Misliš da Vista ili XP uzimaju više u ovakvom modu...
MinWin je svako dobra stvarčica, no treba vidjeti kako će to na kraju u praksi izgledati. Lako je liku pričati o gutanju memorije i harda, dok je sam OS u razvojnoj fazi, pokrenut u MinWin projektu, bez GUI-a, pokrenutih programa itd. Što će biti kada ga nakrcaju svim servisima i ostalim - moš mislit.

gog 21.10.2007. 20:28

Bezveze - Damn Small Linux je u samo 50MB nagurao:

XMMS (MP3, CD Music, and MPEG), FTP client, Dillo web browser, Netrik web browser, FireFox, spreadsheet, Sylpheed email, spellcheck (US English), a word-processor (Ted), three editors (Beaver, Vim, and Nano [Pico clone]), graphics editing and viewing (Xpaint, and xzgv), Xpdf (PDF Viewer), emelFM (file manager), Naim (AIM, ICQ, IRC), VNCviwer, Rdesktop, SSH/SCP server and client, DHCP client, PPP, PPPoE (ADSL), a web server, calculator, generic and GhostScript printer support, NFS, Fluxbox and JWM window managers, games, system monitoring apps, a host of command line tools, USB support, and pcmcia support, some wireless support.

Hamm 21.10.2007. 20:49

e ljud moji kada mi je digao windowse 3.11 razuvkao mi osmijeh od uha do uha

bilo je to dobro vrijeme :D osnovna škola jelte :)

danij3l 21.10.2007. 22:45

da, bash su otkrili toplu vodu s tim svojim layerima.

SRAMOTA

i onda onaj kreten Ballmer serucka okolo po linuxu i ostalim unix-oidima

windowsi idu u propast (nemozesh biti bolji ako kopirash)

Artistar 21.10.2007. 22:58

Citiraj:

Autor tor (Post 846463)
Pa normalno, bez GUI-a, samo core je prikazana...Misliš da Vista ili XP uzimaju više u ovakvom modu...

Vjerojatno. Ali meni je smiješno kako se oni preseravaju s tom hrpom slova na ekranu, iako je vrlo vjerojatno kako taj sustav svjetlo dana neće ugledati narednih barem/minimum tri godine, al bitno da su im puno usta novog OS-a....

Citiraj:

Autor tor (Post 846463)
MinWin je svako dobra stvarčica, no treba vidjeti kako će to na kraju u praksi izgledati. Lako je liku pričati o gutanju memorije i harda, dok je sam OS u razvojnoj fazi, pokrenut u MinWin projektu, bez GUI-a, pokrenutih programa itd. Što će biti kada ga nakrcaju svim servisima i ostalim - moš mislit.

Al ideja takvih "mini windowsa" je, po mome mišljenju, sjajna. Istina, ne u baš ovakvom obliku. Debian, primjerice, ima odličnu mogućnost instaliranja samo golog OS-a bez ikakvih GUI-a i sl. Nakon toga ti sam biraš kakvo okruženje želiš instalirati i koje aplikacije, itd. Finalni sustav koji sam složio je "težak" svega 1,5GB i 200-tinjak MB u radu - istovremeno mi Vista "ždere" 9GB i preko 500MB u radu (samo OS).... Učinkovitost mi je na gotovo istoj razini.
Mislim da bi u budućnosti trebali napraviti OS-ove koji bi se u potpunosti prilagođavali korisniku, bez nepotrebnih stvari (drivera, language packova, aplikacija, servisa, itd.), odnosno prilagođavali bi se korisničkim potrebama i njihovom hardveru..... no dobro, to već ulazi u domenu fantastike s obzirom na današnju situaciju.....

danij3l 21.10.2007. 23:16

@ Airstar

ja nevidim zasto je to tebi fantastika, ajd da nisi nikad cuo za linux.

Artistar 22.10.2007. 00:53

Citiraj:

Autor DaNiJ3L (Post 846897)
@ Airstar

ja nevidim zasto je to tebi fantastika, ajd da nisi nikad cuo za linux.

Možda zato što su još uvijek svi OS-ovi natovareni svakakvim glupostima i ne pokazuju tendenciju mijenjanja te prakse. Linux je po tom pitanju najumjereniji/najfleksibilniji, iako ne i iznimka.

danij3l 22.10.2007. 08:24

Citiraj:

Autor Artistar (Post 846979)
Možda zato što su još uvijek svi OS-ovi natovareni svakakvim glupostima i ne pokazuju tendenciju mijenjanja te prakse. Linux je po tom pitanju najumjereniji/najfleksibilniji, iako ne i iznimka.

http://www.linuxfromscratch.org/

Artistar 22.10.2007. 11:55

Citiraj:

Autor DaNiJ3L (Post 847038)

He he, nisam znao za ovo, ali opet - koliko će korisnika ići slagati svoju distru? Al dobro, bitno je znati da se može. :)

Citiraj:

Autor DaNiJ3L (Post 847038)
windowsi idu u propast (nemozesh biti bolji ako kopirash)

Ovo sam tek sad vidio. Uglavnom, Windowsi ne idu u nikakvu propast, bar ne u nekoj nama bliskoj budućnosti. Živimo u kapitalističkom svijetu koji kontrolira lova, a MS je ima napretek. Realno, Windowsi nemaju pravu konkurenciju, bez obzira što ona postoji kao takva.
OSX nije konkurencija i neće to biti dok god ga ne prebace na PC. Dok se to ne dogodi, Win i OSX su neusporedivi u bilo kojem pogledu.
Linux je meni (tebi i svima koji ga svakodnevno koriste....) odličan, ali većini ljudi nije. Ubuntu sad radi neke mikroskopske pomake, ali to je sve jako mlako....

Ukratko, Windowsi su nastali na kopiranju, a tako i nastavljaju svoju "karijeru". Tako su sve postigli i tako će i opstati, bez obzira što mi mislili o njima. I realno, uopće nisu loš OS, uključujući i Vistu. Sve ostalo je stvar ukusa.

LAcy 22.10.2007. 13:50

Da bi se složio operacijski sustav kakav mi želimo potrebno je ne malo znanje korisnika. Microsoft nastoji složiti takve Windowse koji će raditi na svakoj konfiguraciji a njih opet ima jako puno. Slično je i sa Linuxom.
Zamislite kakvih bi tek problema bilo da je po defaultu na Windowsima sve pogašeno? Koliko bi bilo pritužbi korisnika, zašto im nešto ne radi i sl.
Nitko nam ne brani da kao napredni korisnici čitamo manule i gasimo, slipstreamom i optimiziramo OS kako želimo.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 02:16.