![]() |
Brzina Serial ATA
Imam HDD Maxtor 80Gb (7200) i nedavno sa, ga spojio preko sata kabela, ali ne zamjecujem nikakvo povecanje brzine harda.
Jel postoje kakve postavke kojima bi se to moglo regulirati. |
A jel ti disk S-ATA ili si ga spojio pomoću adaptera P-ATA na S-ATA, ak je tako onda ti nema ubrzanja jedino ti je brži ak je S-ATA disk
|
s ata
Hard je prije bio spojen preko onog plosnatog kable a sad sam na mjesto tog kabel spojio neku hrgu iz koje ide s ata kabel i kabel napajanja.
|
nema razlike kada je ide disk spojen na serial sata, JEDINO je razlika ako je sata disk, onda je propusnost 150 mb/s, a obicni ide disk ima propusnost 100/133 Mb u s!
|
1 privitaka
odnosno na ovo u attachu:
Kaj znači da imaš normalni P-ATA ( Paralelni) diks s tom kombinacijom nečeš niš dobit jer ne možeš nekaj kaj ima određenu brzinu protoka podataka ubrzati samo sa spajanjem na brži kanal, disk nemre brže! |
Brzina same S-ATA sabirnice je 150Mb/s, ali to možeš postić nikad :), današnji diskovi jednostavno ne mogu popuniti to. Kolko znam (a ne znam baš puno) današnji diskovi imaju read oko 48Mb/s max(govorimo o 7.200rpm) tako da je S-ATA neiskorišten...
Prednost su samo manji kablovi A ovo P-ATA > S-ATA ti neće niš dat na brzini :beer: |
Renesis je točno rekao. Nije ni PATA standard iskorišten, tako da se ne vidi razlika u brzini prelaskom na SATA standard. Razlika je vidljiva tek kod RAID-a. Samo tamo SATA ima smisla.
|
razlika izmedu wd200bb PATA 7200 RPM i Maxtor 80GB SATA 7200 RPM gotovo da nije nikakva , barem nije vidljiva golim okom.
Ja sam isrobao s ovim konverterom WD200BB (20 GB) 7200 RPM http://web.vip.hr/pkeko.vip/Image1.jpg RAID 0 još nisam probao :) |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 04:57. |