![]() |
Tvornicki OC-ane graficcke kartice?
Danas ubijajuci dosadu naletim na neke tvornicki OC-ane grafulje. Odmah sam si postavio pitanje da li su kartice toga tipa isplativa inesticija. Konkretno, mislim na GF8600GTS 256MBSuperClocked. Daleko od toga da cu je kupiti ili bilo koju drugu karticu, vec samo nako usputno pitam.
Dakle... Da li je isplativo uzeti ovu karticu ili neku od 320MB koja je u njenom cjenovnom rangu (Mozda malo skuplju)? Ili, isplati li se uopce uzeti ovu grafu ili grafu ovoga tipa? |
ne jer 90% slucajeva svaku nos clockati na takve taktove...
doduse ima i grafi koje imaju bolju memoriju npr 1.1ns umjesto 1.2ns .. al generalno se neisplati imho. |
Potpisujem...neki proizvodjaci nabriju hladjenje ili obogate bundle,ali u pravilu mislim da placas isti drek kao i plain kartice.a i to factory oc je samo marketniska sminka,garancija da uredjaj radi na tim povisenim taktovima koje pojedes za dorucak u 90% slucajeva sa atitoolom ili rivatunerom u 5minuta pimplanja.Zamisli slucaj sa athlonom3200+ koji neki prodavac testira nakon amd-a koji garantira 2000mhz pri 1,35v i otkrije da moze 2500 pri istoj voltazi, i pukne naljepnicu fac.oc.A i nevidia gleda tako tako na sve to
http://news.softpedia.com/news/Nvidi...es-40924.shtml |
Najžalosnije je to, što sam naletio (nisam jedini) na dosta primjera da te ''tvornički nabrijane'' verzije kartica po pitanju OC-a idu još manje nego ove ''standardne''...
|
Nije nužno tako...
Koliko znam,ove recimo neke grafe od eVGA i pojedine od XFX-a ; a vjerojatno i oni SuperCloked primjerci od ovog i/ili onog proizvođača,kao i one Gainward Bliss i slične verzije..?...; imaju povišen radni napon za sami GPU i redovno i za memoriju,a redovno imaju i bolju tj. bržu memoriju... :) Tako da tu skoro pa u pravilu jamči bolje clcokove,kad se clocka nravno još iza tih tvornički setovanja,ukoliko nisu već neka extra-high... A normalno da se bolje OC-a kad je na većem naponu + šta se ima garancija na te 'veće napone,dakle nije potreba raditi volt-modd ni ništa,a grafa već 'nafilana.. :) Brža memorija redovno znači veće taktove,a još ako je i ona na recimo 1.9 umjesto 1.8 volta,e tu veselju nema kraja... :) :goood: Konačno,ne kažem da se isplati dati 100 ili 200kn više za takav primjerak...samo demantiram da se obični primjerci bolje naclockaju sa recimo AtiTool-om,nego ovi 'supercloked' i slični...probajte njih nafrljiti sa istim tim ATITool-om pa onda javite... :) A tko ganja neke 3D poene i slične piz'darije ;a njemu će i to značiti...50mhz više je 50mhz više... :) |
Problem je samo što često te Superclocked kartice imaju ne samo malo viši napon na ramu nego i daleko manje latencije isprogramirane u BIOSu kartice i kad pokušaš dić takt skužiš da nekako baš nejde...
U takvim sličajevima da bi se "otključale" moraš ih prefleshati isto kao što se radi da povećaš malo voltažu za GPU ili rame na običnoj pa si opet na istom dreku... IMO ne isplati se ako je razlika u cjenama iole bitna, ako su unutar 100ak kn i neko zna da ima bolji ram ili hlađenje onda ok možda i ima logike uzeti iako ja nisam već duuugo sreo dobar stock cooler ne nitjednoj grafi koj bi mene impresionirao tolko... |
hehehe a zasto onda moja EVGA 8800 GTS 320 ACS3 nece dalje od 621 MHz za GPU i 950 MHz za memoriju.Ili da krivim sudbinu sto me zapala. :)
|
@Ozy - vidiš baš sam pričao o eVGA Superclocked i BFG OC serijama, jako loše su se OC-ale, pogotovo čip, memorija još i nekako (i btw nisu imale bržu memoriju od stock kartica).
|
evo meni baš uskoro dolazi tvornički nabrijana xfx 8600gt xxx edition ...koja ima klokove 620/1600 za razliku od normalne 8600 gt - 540/1400..
http://www.neoseeker.com/resourcelink.html?rid=136990 :D |
Citiraj:
Moja Gainward-ica je primjer za to, svaka Leadtekova koliko sam vidio ide dalje nego moja Dobro ali ja nisam ciljano kupio tvornički klokanu grafičku pa... |
ako pričamo o 8600gt/gts karticama mislim da je bolje stotinjak kn više dati za verzije sa 512mb memorije(zanimljivo ali po nekim testovima koje sam čitao te kartice zaista imaju koristi od 512mb i pored 128-bit sabirnice) nego za tvornički nabrijane verzije sa 256mb.
Jedno pitanje u vezi overclocka leadtek 7900gs, kako klokam uz pomoć ntune-a program mi dozvoljava klok do taktova 560/1520 sve više od toga ne prolazi. Zanima me jel ntune u pravilu pouzdan u procjeni maksimalnih i sigurnih taktova tj da ta kartica stvarno više nemože ili ipak da probam malo veće taktove sa rivom ili nvtray? |
Ozy slažem se sa razerom ,već kloknute tvornički 8800 grafe ,nejdu ni približno kao nekloknute čak i sa večim naponom, vjeruj zato jer sam je imao. to što ti kažeš tako sam i ja mislio kad sam je kupovao da bi nakraju sasvim druga prića bila. sad nemogu znati za baš sve več kloknute grafe ali dosta ljudi je reklo identično mišljenje kao i ja a imali su takve grafe.
|
Ma grafa ti ide ovisno o tome kakve si srece... ja i buraz smo imali oba dva Gainwardove 6600GT i moja je isla ~25MHz za jezgru, i ~50MHz za memu vise, s time da je moja imala stock hladenje a njegova VF700, i njegova temp u loadu je bila 10-ak stupnjeva manja...
|
imho isplati se... netko je rekao - imaš garantirano clockanu grafu, a uvijek nešto može krenuti po zlu prilikom friziranja komponenata.
|
8600gts je najneisplativija grafa.
|
bravo gameru... :bljuv:
|
Koju uzeti od ovih kartica
GF8600GTS 256 MB ili GF8600GTS SuperClocked 256MB |
Neznam jel si čitao uopće temu od početka?
A isto tako neznam jel si uočio što ljudi vele za 8600 seriju? |
Citiraj:
Citao sam jarane. Vec mogu dobiti jednu od ove 2 besplatno tako da sam u maloj dvojbi. |
Citiraj:
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 11:30. |