![]() |
Kratki review mog hlađenja
Prije otprilike mjesec dana odlučio sam se prebaciti na sck. 939, budget je ipak studentski.
Za razliku od sadašnjeg trenda stavljanja vodenog hlađenja, ja sam se odlučio, odnosno moj budget na zračno hlađenje. Prvi korak koji me pokrenuo u fazu hlađenja je zapravo bila buka serijskog coolera na 6800gs. Vagao sam što uzeti i na kraju sam odlučio za Zalman vf 900cu. http://img207.imageshack.us/img207/3...0302wp1.th.jpg http://img62.imageshack.us/img62/746...0305lc4.th.jpg Temperature su sa prijašnjih 45-48 u idleu i 70 do 75 u loadu «pale» na 50 u idleu i 65-67 u lodau. Rečeno mi je da postoji temp vrijednost na kojoj heat pipovi rade. Rekoh u redu. Malo mi je bilo žao novaca koje sam dao al ok. Valjda tak je. Međutim kad sam utišao grafu čuo se jadni mali vent sa chipseta. Temperatura matične je uvijek bila oko 40 – 44, pa sam odlučio da spojim ugodno s korisnim i kupio plavog Zalmanovog pasivca. http://img403.imageshack.us/img403/5...0306hp6.th.jpg Temp se održavala oko 38 – 40. Ništa bajno al bar ne zuji! Istovremeno sam skočio po Glacial Tech-a Silent Blade-a 80mm jer ne stane više od 80mm na kučištu. Stane max 92 al uz dosta ravnanja lima i naravno bušenja rupa. Temp se spustila svim komponentama. Grafi za cca 2C, matičnoj za 4C, hardu za čak 8C. Eh, sad je počeo i proc cooler zujat pa sam odlučio i njega zamijeniti sa Arctic Cooling Freezerom 64 pro. Imao sam malo hebade sa instalacijom, al nakon 20-tak min sam ga uspio nekako stavit na proc :D Razočaran zvukom koji je proizvodio Silent Blade zamijenio sam ga sa Sharkonom S –serije i osjetio samo šum strujanja zraka. Uglavnom zadovoljan! Stavio sam samo jednog za ispuh. Slike nisu baš bajne - slikano je sa mobitelom k750i U konačnici uspio sam ostvariti slijedeće temperature: Hard disk: 30 idle – 36 load Graf: 43-44 idle – 63-64 load Proc: 27 idle – 33-34 load Matična: 32 idle – 36-37 load Kao što vidite Vf 900cu je proradio i više mi nije žao novaca. Freezer me ponekad u tišini smeta jer radi na 2400 okretaja pa se čuje šum. Razmišljam si dal sam ipak trebao uzeti Zalmana 7000alcu-a i kontrolirat si pomoću fanmatea okretaje. |
Sve super no 2 stvari:
Temperatura chipseta ti sigurno nije 37°C u load-u sa zalmanom (uzimam u obzir da je i pored njega VF900 koji puše i po njemu nešta). Slobodno prekriži taj senzor kao neku vodilju. Drugo, čudno mi je kako ti ploča nema porihtavanje brzine CPU Fan-a ? Pogledaj malo BIOS, istraži programe poput SmartGuardiana i SpeedFan-a. Nisi nikako pogriješio sa Freezerom (naprema Zalmanu). S čime gledaš temperature procesora ? |
Mjerim sa everest ultimate edition ver 4.00.975
Hmm, onda ću se malo poigrati. Eto senzor od matične i dalje pokazuje 32. Mislim ja sam čisto zadovoljan. Dok je gore bio origigi ježić sa nekim ventićem temp je čak bila i 44C! |
Citiraj:
Evo sad kad nis ne radim je 38-40. |
Pa ako ti je bučan kupi si fanmate odvojeno i sredi to... :D
|
Što ti kaže pod "CPU Diode" u Everestu ? To bi trebala biti temp. jezgre iz senzora proca :)
Što se tiče temp. chipseta, NF4 se grije nenormalno. Ja sam imao 80mm na 7V pored njega (plavog zalmanca na chipsetu) i opet se jedva držao prst na zalmanu. EDIT: Govorio sam Matt-u :) |
Citiraj:
Nije proc nego bas maticna, jezgre procesora su na nizim temperaturama.... Doduze FSB ke OC-an na 320,ali opet nekad se zabrinem kad vidim 70-75 C... :) |
Ja sam svoj nf4 ultra sa nb-47j sredio tek sa cnps-7700 - on puše po njemu dovoljno da ga rashladi na 50ak C (u loadu) i to je ok za radit...
Ljudi sa horizontalnim coolerima kao Atctic ili sonic bolje prolaze sa thermalrigtom jer njemu netreba tolko protoka da ohladi čipi... |
Heh, ploča ti je sa Zalmanom na 55-70C sigurno!
Pipni prstom i pazi da se ne opečeš! |
Meni govoriš? FYI mjerio sam sa digitalnim laboratorijskim termometrom temperaturu tako da ne filozofiraj u Everestu... :D
Normalno po ljeti i vrućinama ide to i na 60ak vjerojatno ali govorim trenutne temperature koje su u umjereno doba godine jer je mjereno proljetos u 3 ili 4 mj negdje poslje nisam imao dostup do instrumenta... Mislim naravno da je to temperatura sredine coolera mjerena odozgo i (kolko sam mogao) odozdo, jezgra čipseta je uvjek toplija ali to je neizbježno jer nemogu nikako do nje doć da namjestim na samu jezgru termometar i tako je sa svakim coolerom... :) Edit: Da nebi bilo nesporazuma ako govoriš o Core temperaturama (stvarnima) za NB onda je to tako kako si rekao ali ti je isto odstuapnje sa bilo čim gore... :) |
CPU dioda je otprilike za 8-10C niža od temp CPU-a.
Inače, smanjio sam u BIOS-u vrtnju Freezera i sad je mila majka :D |
Freezer se vrti na 1.500 Temp CPU diode je 18C (idle) i 29C (idle).
|
Citiraj:
|
Kemijao sam i sa 1100 rpm-a, al nema potrebe i na 1.5 se ne čuje, sad moram riještiti i vent iz napajanja :D
|
u 3pm kako je tebi s frezerom temp u loadu 34°C, a meni sa Big Typhoon-om i poliranom bazom 44°(oc 2700mhz, 1.52v)!?? jel si mjerio s core temp 0.94
|
Mali ispravak nakon 2h igranja NFS MW temp CPU-a se digla na 36C :D
Al je i ježić na chipsetu isto tako dobio 2C više nego na prethodnom mjerenju. 3500 sam digao sa 2.2 na 2.6. Nisam dirao voltažu nego samo FSB. Eto, to je mjereno sa everest ultimate edition ver 4.00.975 Skinuo sam si Core temp 0,95 jer 0,94 nisam našao i eto, everest u idleu laže za 1-2C. Temp je 32-33, sa većim priklanjanjem na 32C Stavio bi printscreen al me imagesforme zahebava. Probat ću još izmjerit load. Al smatram da preko 44 ne ide. Do sad je everest najviše išao do 36 ponegdje 37C |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 08:35. |