PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Razno (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=13)
-   -   (Što napraviti): Istek perioda od 40 dana za popravak? (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=78130)

Mar 25.08.2007. 23:45

(Što napraviti): Istek perioda od 40 dana za popravak?

Prije cca. 40 dana poslao sam monitor u Renoprom servis jer je imao nekih problem s prikazom slike.
Sad da ne idem u detalje previše... u svakom slučaju serviser mi je na telefon odgovorio da su naručili dio.
Tako je prošao tjedan-dva-tri i ja sam ih par puta nazva da pitam sta je s tim.
Zadnji puta sam se čuo ima jedno tjedan dana i rekli su mi da ce nazvati da vide.

Dao sam im moj broj telefona, ali do danas nitko nije zvao.
E, sad mene zanimaju 2 stvari.

Zvat cu ih u ponedjeljak i reci im da je proslo 40 dana i bi mi trebali poslati novi monitor - ako se
dobro sjecam po zakonu ukoliko u roku od 40 dana nije otklonjen kvar, prodavač je dužan dati novu
"stvar" u zamjenu.

Sad - što ako meni kažu da će im taj dio doći recimo kroz par dana?
Ili ako se slučajno dogodi da kažu da je monitor ispravan, pošalju ga nazad nepopravljenog... da li se onda taj
garancijski period "resetira"?
Ili da tvrde da su ga popravili i da će ga poslati, a u stvari kupuju vrijeme da nabave taj dio?

Inače, monitor ima 2 crvena pixela, pa iako nisu kritični dobro bi mi doša novi primjerak :D

Juggernaut 26.08.2007. 09:02

Dužni su ti zamjeniti monitor novim, jer je tako propisano zakonom, ako imaš garancijski listić kod sebe, ljepo ga prouči da nebudeš na blef govorio, i ako ti ne žele zamjeniti monitor novim, reci ima da krše zakon.
Ostavi im monitor dan duže da budeš siguran da je prošlo tih 40dana ( utorak, jel? ) Pa ih onda nazovi i objasni im neke stvari :rtfm::kafa::chears::chears:

rib@ 26.08.2007. 09:07

Citiraj:

Autor jugeernaut (Post 798027)
Dužni su ti zamjeniti monitor novim, jer je tako propisano zakonom, ako imaš garancijski listić kod sebe, ljepo ga prouči da nebudeš na blef govorio, i ako ti ne žele zamjeniti monitor novim, reci ima da krše zakon.
Ostavi im monitor dan duže da budeš siguran da je prošlo tih 40dana ( utorak, jel? ) Pa ih onda nazovi i objasni im neke stvari :rtfm::kafa::chears::chears:

Potpisujem receno..
.... a za to vrijeme ispuni prijavu - link

Mar 26.08.2007. 11:21

Evo malo sam gleda okolo, izgleda da je ipak rok od 45 dana.
Neću ispunjavati prijavu dok se ne čujem s njima da vidim što će odgovoriti.

Old Iggy 29.08.2007. 12:12

Citiraj:

Autor Mar (Post 798076)
Evo malo sam gleda okolo, izgleda da je ipak rok od 45 dana.
Neću ispunjavati prijavu dok se ne čujem s njima da vidim što će odgovoriti.

Zakonski, ne postoji rok od 45 dana. Postoji samo ako je tako definirano jamcevnim listom.

Mar 30.08.2007. 00:47

Citiraj:

Autor Old Iggy (Post 800548)
Zakonski, ne postoji rok od 45 dana. Postoji samo ako je tako definirano jamcevnim listom.

Zasto bi onda bilo koji trgovac to ubaciva u jamstveni list, ako mu to nije zakonska obveza? Trgovici to sigurno ne stavljaju na svoju inicijativu ;)

Brown Acid 30.08.2007. 07:32

Eto, ja sam nakon katastrofalnih 45 dana čekanja na HP PDA otišao u Venex i zatražio novi..drugi dan su me nazvali i rekli da je iz Sensa došao novi uređaj..
Nakon 45 dana, drito u trgovinu i traži ono šta ti pripada.

Old Iggy 30.08.2007. 10:07

Citiraj:

Autor Mar (Post 801119)
Zasto bi onda bilo koji trgovac to ubaciva u jamstveni list, ako mu to nije zakonska obveza? Trgovici to sigurno ne stavljaju na svoju inicijativu ;)

Nazalost, zakon poznaje samo tzv. "razumni" rok.

Da, trgovci to mahom stavljaju na svoju inicijativu (i to ne svi), a primarni razlog je taj sto je bitno lakse definirati takav rok nego se zezati s brdom zahtjeva inspekcija i eventualno sudova. Realno, nitko nije u stanju reci koliki bi bio "razuman" rok za takvu opremu, no praksa kaze da je 45 dana vise nego dovoljno za sve elemente potrosacke elektronike, a za svu kvalitetniju IT opremu vendori stiscu distribitere za bitno krace rokove, neovisno o tom roku. :kafa:

Zvijerko 30.08.2007. 16:34

Citiraj:

Autor Old Iggy (Post 800548)

Nisam baš u to siguran, koliko sam ja vidio (ne pitaj me gdje jer stvarno ne pratim zakone osim kad mi zatreba), rok za servis je 45 dana (ne razumni rok), osim ako je propisano garancijom manje. Tako sam ja imao u garancijskom listu da je rok 14 dana i morali su mi dati novi mobitel nakon tih 14 dana.

FERRYS 30.08.2007. 18:31

...Sad - što ako meni kažu da će im taj dio doći recimo kroz par dana?
Ili ako se slučajno dogodi da kažu da je monitor ispravan, pošalju ga nazad nepopravljenog... da li se onda taj
garancijski period "resetira"?
Ili da tvrde da su ga popravili i da će ga poslati, a u stvari kupuju vrijeme da nabave taj dio?....

To ti je bar jednostavno rijesit. Kad ti budu vracali monitor trazi ih da bi prvo vidio jel sve u redu...
(To bi ti oni morali svejedno pokazat bez da ih trazis...)

Inace ja bi se strpio jos tih par dana a poslije jednostavno usetao u trgovinu i trazio novi monitor... (heb ga, novo je novo...)

Old Iggy 30.08.2007. 19:14

Citiraj:

Autor Zvijerko (Post 801577)
Nisam baš u to siguran, koliko sam ja vidio (ne pitaj me gdje jer stvarno ne pratim zakone osim kad mi zatreba), rok za servis je 45 dana (ne razumni rok), osim ako je propisano garancijom manje. Tako sam ja imao u garancijskom listu da je rok 14 dana i morali su mi dati novi mobitel nakon tih 14 dana.

Nigdje u zakonima tako sto ne pise, nazalost. Zakonski i nije moguce takvo sto direktno ograniciti jer su zakoni opci i nekad je 45 dana prekratak rok za brdo stvari. Isto tako, garancija (jamstvo) ne moze ograniciti ono sto je zakonom definirano, tj. ne moze smanjiti zakonom zasticene elemente.

Jedini slucaj kad zakonske norme mogu biti smanjene jest posebni ugovor, sto ja osobno u praksi nikad nisam vidio, a za to su potrebni posebni ugovori potpisani s obje strane (sto nije slucaj u maloprodaji).

Mar 30.08.2007. 23:35

Citiraj:

Autor FERRYS (Post 801638)
[I]...To ti je bar jednostavno rijesit. Kad ti budu vracali monitor trazi ih da bi prvo vidio jel sve u redu...
(To bi ti oni morali svejedno pokazat bez da ih trazis...)

Inace ja bi se strpio jos tih par dana a poslije jednostavno usetao u trgovinu i trazio novi monitor... (heb ga, novo je novo...)

Ma stvar je sto sam ja u Sibeniku, a servis oko Zg-a. Pricekat cu jos nekoliko dana da prodje 45 pa cu ih onda nazvat. Ima li tko mozda jamstveni list od kojeg (philips) lcd monitora da mi kaze sto pise u vezi roka?:chears:

Osta 02.09.2007. 00:05

u kojem ducanu? mislim na jamstvenim od linksa i vemila pise da ukoliko popravak nije moguc u roku 45 dana dobijes novu stvar...

Panzer 02.09.2007. 00:33

Citiraj:

Autor Mar (Post 801857)
Ma stvar je sto sam ja u Sibeniku, a servis oko Zg-a. Pricekat cu jos nekoliko dana da prodje 45 pa cu ih onda nazvat. Ima li tko mozda jamstveni list od kojeg (philips) lcd monitora da mi kaze sto pise u vezi roka?:chears:

Servis je u Sv.Nedjelji, kraj Zagreba.
Sutra cu nabavit jedan jamstveni od Philipsa, pa ti javim kaj gore pise.

Mar 02.09.2007. 12:25

Citiraj:

Autor Panzer (Post 803267)
Servis je u Sv.Nedjelji, kraj Zagreba.
Sutra cu nabavit jedan jamstveni od Philipsa, pa ti javim kaj gore pise.

Znam da je servis tamo. Ajde pogledaj u ser. list pa javi. :chears:

Vejita 02.09.2007. 12:50

http://www.cursor.hr/pa.nsf/cee89413...e?OpenDocument pogle tu jer pise da je ovlasteni servis za philips

Zločesta beba 03.09.2007. 15:27

Citiraj:

Autor Mar (Post 801857)
Ima li tko mozda jamstveni list od kojeg (philips) lcd monitora da mi kaze sto pise u vezi roka?:chears:

Ovo piše:

Prodavatelj (uvoznik) se obavezuje da će zamjeniti proizvod ako ne bude popravljen u roku od 45 dana nakon primitka u ovlaštenom servisu.

Mar 07.09.2007. 12:09

Update

Citiraj:

Autor Zločesta beba (Post 804469)
Ovo piše:

Prodavatelj (uvoznik) se obavezuje da će zamjeniti proizvod ako ne bude popravljen u roku od 45 dana nakon primitka u ovlaštenom servisu.

Hvala na informaciji. :chears:

Dakle, prekjucer mi je nakon 43-44 dana dosao (stari) monitor sa servisa i sve bi bilo još ok da je popravljen, no nisam ja te sreće.
Naime doša je meni monitor i prištekam ga na DVI, kad ono nema signala?!
Na DSUB15 radi uredno osim što ne radi u nativnoj rezoluciji kako spada....

Zovem ja njih u Renoprom i oni mi kažu kako je njima u servisu radio bez problema na oba ulaza.
Istog trena sam ga poslao njima na servis i sutradan me zove njihov Šef Servisa da kaže kako njima radi dobro, no s njihovim DVI kablom.
Naravno da taj "modul" koji su ugradili već nekako nije ispravan i da ne radi na mojem DVI kablu.

I tako mi završimo razgovor s njim govoreći da će me nazvati kasnije.
Poziv nikad nije stigao i tako ja nazovem danas Renoprom gdje mi se javi neki Serviser koji kaže da su isprobali monitor i da je čak s njihovim moćnim DVI kablom nakon sat-dva počeo titrati i gasiti se.

Da bi tragikomika bila veća, zbog toga uopće nisam slao monitor na servis! :goood:

Rekao je da je taj dio možda oštećen u transportu do njih te da su naručili novi.

(45 dana za dio iz Pule u ZG! - s čim to transportiraju, poljskim puževima?!)
Nakon toga sam mu rekao da je monitor bio 1.5 mjesec kod njih i da su mi ga poslali neispravnog, te da po njihovom jamstvenom listu trebaju zamjeniti s novim ako u roku od 45 dana ne otklone kvar.
Onda je rekao da za to trebam Šefa Servisa, no naravno on sad nije tamo i dolazi tek u ponedjeljak (vjerojatno Šefovi petkom ne rade...).

Eto...

SPLiFF 07.09.2007. 12:30

tocno ono cega si se i bojao. naravno da su poslali neispravan monitor, ja bi na licu mjesta ispunio onu prijavu! Nista te ne kosta, a mozda ce nekom drugome skratit muke.

Mar 12.09.2007. 02:52

Nisam ispunio prijavu jer su bili ljubazni i nastojali pomoći.
Oni su zamjenili taj modul sa konektorima, ali mislim da nije u tome bio problem (možda su čak pogoršali stvar).
U svakom slučaju, šef servisa mi je danas rekao da ću dobiti novi monitor što prije.
Ja se nadam tokom ovog tjedna...

Ipak ostaje gorak okus u ustima jer sam bez monitora bio 2 mjeseca.
Srećom, bilo je ljeto pa komp nije bio toliko nužan.

Mar 17.09.2007. 13:06

Evo doša je monitor (napokon).
Čini se bez bad pixela, ah kako lijepa slika :)

Toncek 17.09.2007. 13:53

Citiraj:

Autor Mar (Post 815856)
Evo doša je monitor (napokon).
Čini se bez bad pixela, ah kako lijepa slika :)

kucni u drvo :D

Sva vremena su GMT +2. Sada je 23:46.