![]() |
Wireless or not?
Prvo pozdrav svim clanovima foruma!
Da ne duljim puno-- Buduci da su mi bezicini internet, te njemu pripadajuci modemi i routeri.. etc. gotovo potpuna nepoznanica, a upravo trebam odluciti da li uzeti bezicni internet ili ne--trebam vasu pomoc. Dakle, trenutno imam obicnu zicnu adsl vezu (preko operatera X) uskoro prelazim na drugog operatera i ne znam da li se isplati uzimati bezicni pristup internetu koji oni nude. Dosta sam vremena proveo googlajuci u potrazi za iskustvima njihovih korisnika, ali i informacijama opcenito o bezicnom internetu i mogu reci da mi je to previse informacija odjednom :) U svom tom googlanju naisao sam na slijedeci post jednog korisnika njihovog bezicnog interneta koji bi htio da mi objasnite: "Modem je full zaključan, tako da ni IP adresu modema nisam dobio, jer se kao nema šta drkati po njemu. Wi fi je namješten po njihovom defaultu, a kad želim promjeniti WEP ili WPA key, onda moram zvati korisničku podršku da oni to naprave." Meni kao laiku, cini se da je ovo neko generalno sranje s tim modemom:) |
ma nije generalno sranje...
router sa wirellesom se u biti uzima ako imate računalo koje ne možete spojiti sa kablom jer je previse udaljeno ili ne želite bušiti zid zbog žice i slično... još češće se uzima ako imate laptop, jer svaki imalo noviji laptop ima u sebi već ugrađenu wirelles karticu ovaj post nije ništa strašno... u biti govori da ako želite mjenjati postavke na routeru ne možete jer dotični provider ne dopušta takve stvari iz jednostavnog razloga jer je router zapravo u najmu, a nije vaše vlasništvo... za korisnika kao što ste vi to ne pretstavlja problem jer svi podaci koji će vam trebati za spojiti se na router/Internet bilo žično ili bežično će vam biti dostavljeni od strane tog providera također, nakon drugog čitanja vašeg posta trebam nešto napomenuti: nemojte brkati bežični Internet i bežični router... pod bežičnim Internetom se obično podrazumijevaju tehnologije kao što su WiMAX ili UMTS, a ovo što vi razmatrate uzeti je zapravo ista tehnologija koju i sada koristite (ADSL), samo što ćete imati opciju spojiti se bežično na router, recimo sa laptopom, ali taj router će i dalje biti spojen žicom u telefonsku utičnicu i dalje na Internet... u pravilu, u ponudi naših providera, svi wirelles routeri imaju i portove za žično spojiti računalo, kao što sada imate složeno... ovo što sam napomenuo, zaključio sam iz vašeg posta... da bi stvar bila jasnija, možda bi bilo bolje da napišete sa kojeg providera se prebacujete na kojeg... |
Prvo... Wireless ili ne? Pa, ako nisi imao potrebe za tak nečim do sada, onda bolje nemoj... Mislim, razmisli dali šta s tim dobivaš osim metar dva kabla manje...
Mislim da ako mreža ne prelazi gabarite jedne kuće ili još bolje jedne sobe, onda nema potrebe za wirelessom... Drugo, ovo s modemom... Ne znam o kojem se operateru radi, a niti modemu, ali mislim da to nije istina... Modem kad resetiraš "pada" na tvorničke postavke, nakon čega se može u njega po default lozinkama, IP-ovima i sl... Ti podaci se nalaze na internetu i dostupni su svakome... Ti opremu od operatera kupiš za 1kn ili za 500kn (ako recimo nemaš ugovora), ali to tada postaje tvoja oprema i možeš s njom šta hoćeš... Po toj logici, to ti je kao da kupiš auto na kredit i dok ga ne otplatiš ti je zaključan gepek... :stoopid: To mi baš ne drži vodu.... ;) |
Citiraj:
Ako hoćeš bežični internet, isto ćeš postići ako kupiš polovni WLAN router (npr. SE 555 - cca. 200kn ili manje) i priključiš ga na postojeću ADSL liniju koju već posjeduješ. Podešavanje svakog routera možeš vidjeti i ovdje na vrhu podforuma. |
@xan: hvala za info o treminologiji -bezicni internet vs. bezicni router :)
O operaterima nisam htio jer ne znam kakva su vam pravila na forumu, sto se smatra reklamom, sto ne.. no coconut je tocno rekao, radi se o Metronetu, a isporucuju Thompsonove DSL routere speed touch. Bezicni router sam uglavnom mislio i uzeti zbog laptopa. Također izgleda da se sa njihovim bezicnim routerom dobiva i stalna ip adresa, sto mi se cini (mozda opet iz vlastitog neznanja) da je bolje izbjec... Ne znam, ako je istina ovo za wep, tj. wpa key, to mi se ne cini dobro, ako se sifra stavlja preko njihovog operatera...hm, ocito cu morat jos malo zvat njihovu SZK |
Wireless- super, ako imaš dva kompa u dvije odvojene prostorije - nema potrebe za provlačenjem kabela - samo wireless karticu u komp ( ili neka USB varijanta) i radi...
|
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 15:08. |