![]() |
Smanjivanje vibracija kucista
Imam Antec 3700AMB, sad vec dosta staro kuciste:
http://www.forum.pcekspert.com/articles/110-1.html Valjda se vec od starosti i otvaranja/zatvaranja razmrdalo, ali vec mi se neko vrijeme javlja problem vibracija. Samo se za vrijeme rada zacuje rrrrrrr.....rrrrrrr....onako ciklicki. Onda malo zgrabim kuciste (koje je na stolu), stisnem bocne stranice i smanji se zvuk :) A i opcenito ima neki cudan, dubok rezonantni zvuk... Sinoc se cula i promjena zvuka kad sam gornju stranicu malo jace stisnuo dolje. Ne smeta me po noci jer je u drugoj sobi, ali dok radim tu i tamo iritira. Unutra su 3 diska montirana s onim gumicama koje dolaze standardno s kucistem, nije neko super antivibra rjesenje, ali sluzi svrsi. Dva su 12 cm venta (GT i novi sharkoon 'S'), na one plasticne cepove gdje se nataknu sam stavio malo neke spuzvaste gume. Napajanje stavljeno novo, Coolermaster 430. u biti nedugo je promijenjeno sve unutra osim jednog venta i diskova, a i njih sam probao selektivno iskljucivati i nema bas neke pomoci. Uglavnom, ne uspijevam skuziti uzrok, ali bi pokusao smanjiti vibracije bocnih stranica... E, sad, s cime zacvikati te stranice da se ne tresu? Podmetnuti neku gumu, ali ne pada mi na pamet nista lako dobavljivo iz kucne radinosti da bi pasalo. Oblijepio bi ih mozda iznutra s onim grbavim materijalom (cak je i prodavao netku tu na grupi), ali bi ih svakako trebalo i dodatno ucvikati da se ne tresu. Prijedlozi, iskustva, primjeri kako ste rjesavali slicne stvari su dobro dosli :) |
Ja sam podložio stranice sa par slojeva izolirke na spojnim tračnicama da se ne dodiruje metal s metalom...
Inače guma za dihtanje prozora je isto dobra, to sam isto koristio neko vrijeme (inače s njom diskove i ostalo podlažem) ali moraš paziti na debljinu inače nećeš moći zatvoriti case loša strana te gume je trenje koje je jako veliko, pa nebi bilo loše presvući je nečim tipa sloj izolirke ili seloptejpa da lakše klizi jer je kao teško case zatvorit... E da i moraš staviti i gumene podloške pod šarafe i gumu između diska i casea ako oćeš smanjiti preijenos vibri s diskova, ne samo između diska i kaveza... |
Uzrok su Hitachi diskovi. Isto je tako i kod mene, na Chieftecu. Problem sam riješio tako da sam disk objesio na elastiku.
No yedwyeva metoda zvuči dosta dobro, moram isprobati :) |
Optimalno je da su rupe malo vaće i da se niti tjelo šarafa ne dotiče lima nego da se baš guma s gumom dodiruje (podloška i ona oko diska) i da ih šaraf glavom stska međusobno tako da ti zapravo disk na gumi visi samo to terba malo cimanja dok se ne naštima i nekad treba proširivati rupe na caseu malo, ovisi koji casei vijke koristiš ali ako dobro rješiš garantirano radi...
Mada niti sa "običnim" rupama i vijcima koji se malo i dotiču tjelom casea nije uopće koš rezultat... To je jako dobro za rješavanje onog hummm koej se čuje od idlea diska seek naravno ovisi prije svega o samom disku... |
Citiraj:
Mene jedino smeta na njima sto se nakon nekog vremena seek-ovi pocnu stvarno jako cuti. Za vibru nisam znao, ali probat cu nesto iskemijati. Kako si ti to objesio, na nesto domace izrade ili si kupio neki patent? |
Yap, Hitachi proizvodi te iritantne cikličke zvukove. A što se tiče seeka, probaj skinuti sa Interneta Hitachi Feature Tool i namjesti AAM na njima na vrijednost 192. Diskovi će izgubiti jako malo na brzini, a dobit ćeš puno u tišini :D
Elastiku sa provukao kroz kavez i svezao, tako da sam napravio kao nekakvu "elastičnu gredu" između stijenki kaveza i disk sam stavio u to. Kažem "u" jer je ta elastika bila tako svezana u elipsu, da se disk može gurnuti unutra a da ga ona drži iznad i ispod. Ako si shvatio što hoću reći :D Nažalost, to sam maknuo pa to ne mogu uslikati... |
Citiraj:
Kaj nije ta guma neka samoljepiva? Pogledat cu ja to malo, kod mene ne bi trebalo biti problema jer stranica case-a ne klizi kod zatvaranja. Ovo za disk nisam skuzio...kod mene su rupe u kavezu za sarafljenje malo vece, u svakoj rupi je gumeni cilindar koji viri sa svake strane po 2 mm i do njega unutra dolazi disk, a izvana se sarafi kroz tu gumu tako da saraf uopce ne dotice kavez...Jedino si nesto mislim da su te gume mozda malo otvrdnule s vremenom (diskovi nisu dugo vadjeni iz kaveza, obicno cijeli kavez pocupam van), a drugo, nije da to bas visi na tome, ipak je zasarafljeno manje-vise kruto. |
Citiraj:
Imam jednu SATA baricu u drugoj masini i isto se seek cuje od prvog dana, ali to je izgleda kod seagate.a kako pogodis...fakat vise ne znam sto bi kupio, a da ne prozuji/prolupa nakon godine dana... |
Da to je ona samoljepljiva guma...
Inače zaboraviosam napomenut - ako se dobro fita to sve uopče niti netrebaju šarafi da se disk fiksira jer samo trenje od gume je tolio da drži disk na svom mjestu bez problema... Tako ja imam složeno inače... Disk u 5.25 ramicu i na nju najlepljena ta guma za dihtanje i uguran u 5.25 utor - i to jedva sasm ga ugurao morao sam metal od rame rastezati da ga zguram tamo i kad se ostavi tamo mir, treba poprilična snaga da ga samo pomakneš a kamoli izvadiše nema šanse da padne mada ionako moj case ima vodilice pa niti nema kamo osim par mm niže ostat... |
Citiraj:
Probao sam malo nategnuti te stare, ispucale...pukle su ko od šale, bilo je samo pitanje vremena kada će i one popustiti... Tako da to i nije baš neko dugoročno rješenje. Zahtjeva periodičke izmjene :D |
Moje je vremenski neograničeno... :p
Imao sam skoro godinu i pol u kompu tako (sa šarafima i podloškama) i naravno nije bilo problema kao niti sad bez njih, samo naravno ipak je nešto manje efektivno od vješanja na lastike što se prigušenja tiče, ali samo malo manje.. :) |
A zašto ne učvrstite disk pomoću spužve, okrenut ga vertikalno i s gornje i donje strane spužve i smrt vibracijama!
|
Probajte naći ove: link, stavljaju se u odjeću. Imaju puno malih elastičnih niti u sebi pa bi trebale dulje trajat.
|
Citiraj:
A maknuo sam ju zato što je blokirala protok zraka za WD-jca koji je ispod Hitachija :fiju: Držim ju sada negdje sa strane, ako opet zatreba jel :D |
Ja koristim gumu od gaca. Ako je deblja, vrlo je trajna. Bolje uzeti onu "opletenu", da tako kazem. Ne mora se cak ni vezati na krajevima, moze se i zabosti spenadla kod rupe na caseu di izadje guma i to je to.
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 20:39. |