![]() |
konfa za skolu
Namjeravam sloziti si komp za interent i skolu od rabljenih komponenti
Gledao sam tu na trznici, ali problem je u tome kaj neznam kaj moze s cim zajedno Sve si kupujem sam, a za sad imam samo staru grafu ATI Radeon 9000 250Mhz 128 Mb (i to je agp, pa znam da trebam agp plocu) Molio bi da neko objasni na kaj se treba obratit paznja (znaci koja mema moze, ono dal je ddr 400Mhz, koji proc i ono socket...) Pogledao sam malo ove ploce, pa ako bi mogli malo pojasnit http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=74577 Uglavnom planiram to slozit do pocetka skole |
Možeš tražiti sljedeće matične ploče, od AMD-a: socket A, socket 754, socket 939 (AM2 sa AGP-om sumnjam da ćeš naći rabljenu) i od Intela socket 478 (također sumnjam da ćeš naći rabljenu LGA775). Sve socket A ploče su AGP, 754 i 939 nisu, neke su PCI-E tako da na to obrati pažnju. Memorija za socket A, 754, 939 i 478 sockete je DDR. Svejedno ti je je li DDR333, 400 ili neka brža (samo nemoj uzimati DDR2 on ne ide u DDR utore!). Dok za LGA775 postoji recimo ASRock 4Coredual-VSTA matična ploča koja ima DDR i DDR2 utore ali i A.G.P. (improvizirani AGP na PCI portu) i PCI-E utor za grafičke kartice.
Onda imaš formate matičnih ploča, recimo mATX je ploča malog formata i ide u mATX kućišta (mini towere) i u midi i big towere, znači sve formate ATX kućišta. Dok obična ATX matična ide u midi towere i big towere naravno. Što se tiče procesora za takvu konfu (pretpostavljam da pod "komp za školu" misliš na Office, QBasic i slično?) ti je i više nego dovoljan Athlon XP 1800+ ili Intel Pentium 4 od 1.8 GHz. Naravno, za socket 754 i 939 idu drugačiji procevi...Za 754 je dovoljan neki Sempron, a za 939 recimo Athlon64 3000+. No 3000+ je dosta jak proc tako da bi se s njim moglo i više nego samo surfati :). Diskove gledaj koji ti idu na ploču koju nabaviš, jer recimo neke socket A ili 478 nemaju SATA pa onda možeš uzeti samo IDE diskove... Traži ATX napajanje minimum snage 350W, moja preporuka recimo nekakav Chieftec ili sličan dobar brand ako nađeš na tržnici. A da opet nije preskupo. To je sve što mi je palo na pamet, ako ima pitanja, pitaj :D |
Hvala ti puno, a ak kaj trebam budem pitao
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 22:51. |